Inspectie ontving afgelopen jaar 330 meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg

Nederlandse zorginstellingen hebben vaak geen preventief beleid tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag; ze komen vaak pas achteraf in actie. Afgelopen jaar ontving de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) 330 meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag van zorgverleners richting patiënten en cliënten, blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek.

In 84 procent van de gevallen betrof het een fysiek incident, zoals een ongewenste aanraking, of seksuele handeling of verkrachting „onder het mom van medische handelingen”. Andere voorbeelden zijn het sturen van seksueel getinte berichten of een onnodige ontkleding. Vooral vrouwen, 67 procent, werden slachtoffer. De meeste meldingen zijn gedaan in de gehandicaptenzorg (90 meldingen), gevolgd door geestelijke gezondheidzorg (80).

‘Topje van de ijsberg’

Het aantal van 330 meldingen die het IGJ binnenkreeg, is ongeveer gelijk aan 2023. De inspectie vermoedt dat het daadwerkelijke aantal echter hoger ligt en dat dit nog maar het „topje van ijsberg” is, aangezien het Wetenschappelijke Onderzoek en Datacentrum (WODC) eerder nog constateerde dat ruim 11.000 mensen in 2024 te maken hadden met seksueel getint grensoverschrijdend gedrag door een zorgverlener.

Volgens de inspectie is er in de jeugd- en gehandicaptenzorg werk gemaakt van richtlijnen om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. In de geestelijke gezondheidszorg en verpleeghuizen is dat veel minder het geval.

Volgens Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, heeft de zorgsector het probleem „te lang” onderschat. „Seksueel grensoverschrijdend gedrag door een zorgverlener is haast onvoorstelbaar, maar de cijfers laten helaas zijn dat het te veel voorkomt”, reageert Hamer. „Uit de gesprekken die ik voer, blijkt hoe groot en vaak langdurig de impact is.”


Lees ook

Mensen die seksuele grenzen hebben overschreden in het onderwijs, moeten niet opnieuw die kans krijgen, zeggen experts over de vog

De speelhoek van een klaslokaal.