Inspectie onderzoekt hoe instanties omgingen met verdachte steekpartij Erasmusbrug

De Inspectie Justitie en Veiligheid is een onderzoek begonnen naar het handelen van justitiële organisaties bij de begeleiding en behandeling van Ayoub M., de man die donderdag op mensen instak bij de Erasmusbrug in Rotterdam. Daarbij viel één dode en raakte een ander zwaargewond.

De 22-jarige verdachte werd door omstanders en agenten overmeesterd en ingerekend en zit momenteel in hechtenis. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van ,,moord en poging tot moord met een terroristisch oogmerk”.

De dagen na het incident kwam meer informatie over het verleden van M. naar buiten. Zo stak hij in 2022 in een psychose zijn moeder neer, die daarbij gewond raakte. Hij leed aan „hallucinaties en waandenkbeelden” en hoorde stemmen in zijn hoofd.

Bij nieuwe psychoses werd de kans door zowel de rechtbank als de reclassering groot geacht dat een soortgelijk gewelddadig incident zich zou herhalen. Het laten terugkeren van M. naar de samenleving zonder behandeling werd „onverantwoord” genoemd.


Lees ook

Terrorisme-expert Beatrice de Graaf: ‘Meest plausibel is dat mesaanval Erasmusbrug aanslag was op snijvlak van misdaad en terreur’

Aan de voet van de Erasmusbrug in Rotterdam, waar donderdagavond een 32-jarige man om het leven kwam bij een steekpartij, worden bloemen gelegd. Bij de mesaanval raakte ook een 33-jarige man zwaargewond. De verdachte, een man van 22 jaar werd door omstanders overmeesterd.

Toch kon het gebeuren dat M. afgelopen donderdag met twee grote messen twee mensen kon steken. De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat nu onderzoeken hoe justitiële organisaties hebben gehandeld bij M. De rechtspraak en het Openbaar Ministerie zelf worden niet onderzocht, omdat de Inspectie daar geen toezicht op houdt. Welke instanties wél onderzocht worden, is niet bekendgemaakt.