Inspectie onderschept 16.500 ‘sjoemelbromfietsen’, vooral van Chinese fabrikanten

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft zeker 16.500 fatbikes uit China in beslag genomen. Dat heeft de overheidsdienst donderdag bekendgemaakt. Volgens de inspectie zijn deze zogeheten ‘sjoemelbromfietsen’ voertuigen die op het eerste gezicht lijken op elektrische fietsen maar in werkelijkheid ongekeurde bromfietsen blijken te zijn. 

De producten zijn afkomstig van meerdere Chinese fabrikanten en werden in de Rotterdamse haven onderschept. De inspectie, die sinds afgelopen juli onderzoek doet naar de toename van deze specifieke voertuigen in Nederland, ziet een „groeiend aantal goedkopere, onveilige en ongekeurde bromfietsen” die uiteindelijk op de Nederlandse markt belanden.


Lees ook

De fatbike is voor kinderen ‘een extreem gevaarlijk apparaat’, zegt de traumachirurg

Twee jongeren rijden met een fatbike door Dordrecht. Foto Jeffrey Groeneweg/ ANP / HH

Het donderdag vrijgegeven aantal betekent een beduidende toename ten opzichte van afgelopen juli. Toen sprak de ILT van 3.500 tegengehouden voertuigen. Naast de inbeslagname in de Rotterdamse haven heeft de inspectie ook zo’n duizend ongereguleerde fatbikes aangetroffen bij distributiecentra van een Nederlandse aanbieder.  

De fatbikes creëren verwarring omdat ze in veel gevallen onder de categorie bromfietsen vallen. Ze worden verkocht als elektrische fietsen maar hoeven in de praktijk niet te voldoen aan strenge regelgeving, zoals een kenteken, WA-verzekering en een helmplicht. Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat, PVV) noemde het maken van een juridisch onderscheid tussen fatbikes en andere elektrische fietsen deze week nog  „niet effectief”.

Tot 45 kilometer per uur

Het probleem met deze voertuigen is dat fabrikanten ze zodanig manipuleren dat hun vermogen en snelheid veel hoger ligt dan wettelijk toegestaan. Daardoor zijn ze volgens de inspectie „levensgevaarlijk”. Gebruikers zouden met eenvoudige ingrepen of software-updates de snelheid kunnen opvoeren tot wel 45 kilometer per uur, waarschuwt ILT.

Volgens de inspectie is het van „maatschappelijk belang” dat de voertuigen „zo snel mogelijk uit ons straatbeeld verdwijnen”.  De ILT draagt het onderzoek naar eigen zeggen binnenkort over aan het Openbaar Ministerie.