Inspectie: Nederlandse flitsbezorgers schenden arbeidsrechten personeel

Arbeidsrechten Er wordt veel oneerlijk en onveilig gewerkt in de maaltijd- en flitsbezorging, constateert de Arbeidsinspectie. Zo zouden veel bezorgers onder het Nederlandse minimumloon worden betaald.
In het onderzoek wordt de arbeid die in in de maaltijd- en flitsbezorging geleverd wordt omschreven als „oneerlijk en onveilig”.
In het onderzoek wordt de arbeid die in in de maaltijd- en flitsbezorging geleverd wordt omschreven als „oneerlijk en onveilig”. Foto Olivier Middendorp

Nederlandse flits- en maaltijdbezorgingsbedrijven schenden meerdere arbeidsrechten van hun personeel. Dat blijkt dinsdag uit een grote controle die de Nederlandse Arbeidsinspectie bij meer dan 350 maaltijdbezorgers en bedrijven in de maaltijd- en flitsbezorging in meerdere Nederlandse steden. De inspectie constateerde onder meer onderbetaalde arbeidskrachten, jonge bezorgers van onder zestien jaar en onveilige werksituaties.

Bij veel bedrijven bleek de veiligheid niet op orde. Onder de tientallen overtredingen werden meer dan twintig bezorgers geteld die jonger dan zestien jaar zijn, wat sinds 2020 verboden is om de vele ongevallen met minderjarige bezorgers tegen te gaan. Veel bezorgers worden bovendien onder het Nederlandse minimumloon of contant betaald. Sommigen zouden voor een avond werken twintig euro verdienen. „Dat is ook niet het type land dat wij willen zijn”, aldus inspecteur-generaal Rits de Boer. Om welke ondernemingen het gaat is niet bekend, maar de betrokken bedrijven werden berispt met een waarschuwing van de Arbeidsinspectie.

In het onderzoek wordt de arbeid die in de maaltijd- en flitsbezorging geleverd wordt omschreven als „oneerlijk en onveilig”. De Inspectie zette het onderzoek in samenwerking met de politie en de dertien deelnemende steden op en stuitte op meerdere misstanden in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Breda, Maastricht en Haarlem.

Lees ook: Chaos bij Gorillas: ‘Ik brak een rib. Drie dagen later werd ik ontslagen’