Inspectie begint onderzoek naar begeleiding en behandeling van verdachte steekpartij Albert Heijn

Steekpartij Volgens het Openbaar Ministerie heeft de 56-jarige verdachte meerdere keren strafbare pleiten gepleegd in Nederland, Engeland en op Curaçao. Op Curaçao kreeg hij tbs opgelegd.
Bloemen voor een filiaal van Albert Heijn in het centrum van Den Haag, waar een 36-jarige medewerkster van de supermarkt werd neergestoken.
Bloemen voor een filiaal van Albert Heijn in het centrum van Den Haag, waar een 36-jarige medewerkster van de supermarkt werd neergestoken. Foto ANP

De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat onderzoek doen naar hoe Jamel L. in het verleden is behandeld en begeleid door justitiële organisaties. Dat heeft de inspectie dinsdag bekendgemaakt in een bericht. De 56-jarige verdachte werd eerder deze maand in Den Haag opgepakt op verdenking van het doodsteken van een vrouw in een Albert Heijn. L. had al een uitgebreid crimineel verleden en heeft eerder tbs opgelegd gekregen.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft L. meerdere keren strafbare pleiten gepleegd in Nederland, Engeland en op Curaçao. In Nederland kreeg hij eerder een gevangenisstraf van 107 dagen opgelegd voor bedreiging van gemeentepersoneel. Curaçao heeft Jamel L. tbs opgelegd in 2018 vanwege onder meer vernieling en bedreiging. De Curaçaose overheid verzocht Nederland om dat over te nemen, maar Nederland heeft dat verzoek afgewezen. Waarom toenmalig minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) dat besloot, is vooralsnog onduidelijk.

De huidige minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind (D66) zei eerder al onderzoek te doen naar hoe L. is behandeld en „lessen te willen trekken uit de zaak”. De Inspectie Justitie en Veiligheid doet onderzoek met een eigen mandaat. Daarbij richt ze zich op alle betrokken organisaties, behalve het OM en de rechtspraak.

Eerder deze maand hield de politie L. op heterdaad aan nadat hij een 36-jarige medewerkster van een Albert Heijn in Den Haag had doodgestoken. In Den Haag wordt woensdagavond een stille toch gehouden.

Lees ook: Verdachte steekpartij Albert Heijn in Den Haag heeft uitgebreid crimineel verleden