Inmiddels 37 doden bij aardverschuiving in de Filipijnen, nog zeker 77 vermisten

Een aardverschuiving die afgelopen dinsdag een goudmijndorp in het zuiden van de Filipijnen trof, heeft inmiddels zeker 37 dodelijke slachtoffers gemaakt. Dat melden internationale persbureaus zondag op basis van lokale autoriteiten.

De reddingswerkzaamheden in het mijndorp Masara, op het eiland Mindanao, zijn al een hele week aan de gang. Volgens de laatste gegevens zouden nog 77 mensen vermist zijn en raakten minstens 32 mensen gewond. Nog steeds zouden reddingswerkers lichamen vanonder de modder halen. Vrijdag werd een driejarig meisje gered na 60 uur onder het puin te hebben gelegen, in wat lokale autoriteiten als „een wonder” beschreven. Op beelden is te zien hoe een reddingswerker een huilend en met modder bedekt kind in de armen houdt.

Zaterdag werden de werkzaamheden tijdelijk stilgelegd vanwege een aardbeving die de omgeving van de ramp trof met een kracht van tussen 5,6 — volgens Duitse onderzoekers — en 5,9 — volgens lokale onderzoekers. Het gebied kreeg de afgelopen weken te maken met regenval, met overstromingen en aardverschuivingen tot gevolg.