Goedemorgen! Waren Nederlandse banken jarenlang relatief terughoudend waar het overnames van Europese banken betreft, inmiddels lijkt daar verandering in te komen. ABN Amro liet eerder al weten naar het buitenland te kijken, nu overweegt ING een bod te doen op de Italiaanse Banca Popolare di Sondrio. De Nederlandse bank zou daarvoor juridische en financiële adviseurs hebben aangesteld, meldt de Italiaanse krant La Stampa. Carlo Cimbri, voorzitter van een grote investeerder in Banca Popolare, zei vrijdag tijdens een persconferentie al dat een potentiële bieder de kleur had „van de das van een journalist”. Die was oranje, de huiskleur van ING. Vorige maand werd bekend dat de Italiaanse concurrent BPER een bod van 4,3 miljard euro heeft gedaan. Dat werd als te laag beschouwd en was bovendien volledig in aandelen. ING weigerde tegenover persbureau Bloomberg in te gaan op het bericht.
Dit houdt ons verder bezig vanochtend:
- Afgelopen weekend stond vooral in het teken van het nieuws rond de aardbeving in Myanmar. Ook brachten minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) en zijn staatssecretaris Gijs Tuinman (BBB) afgelopen weekend een bezoek aan Kyiv. Daar maakten ze bekend waar een deel van de toegezegde 3,5 miljard euro voor hulp aan Oekraïne naartoe gaat. Nederland besteedt 500 miljoen euro aan de ontwikkeling en aanschaf van drones voor dat land. De vliegende machines zijn onder meer belangrijk voor het uitschakelen van Russisch wapentuig dat op Oekraïne wordt afgevuurd. Het is nog niet bekend waar de drones vandaan zullen komen. Eerder deze maand kondigden het ministerie en VDL aan de fabriek van het voormalige Nedcar in het Limburgse Born te gaan inzetten voor de defensie-industrie, maar wat daar gemaakt gaat worden, hielden ze nog geheim.
- De wereld is in afwachting van wat Donald Trump aankomende woensdag gaat aankondigen, een dag die de Amerikaanse president tot „Bevrijdingsdag” heeft omgedoopt. Bij zijn aantreden gaf hij de ministeries van Financiën en van Handel de opdracht te onderzoeken welke activiteiten van andere landen nadelig zijn voor de VS. De deadline daarvoor is dinsdag 1 april en de volgende dag wil Trump naar eigen zeggen „wederkerige heffingen” invoeren. Afgelopen nacht benadrukte hij nogmaals dat die gaan geleden voor alle landen die importheffingen hebben ingevoerd op Amerikaanse producten. Het voedt nog maar eens de vrees dat er een wereldwijde handelsoorlog aanstaande is. Wil je weten wat er woensdag verder te wachten staat? Lees dit stuk van collega’s Egbert Kalse en Daan van Lent.
- De woorden hadden meteen effect: De Aziatische beurzen startten slecht deze week. De Japanse graadmeter, de Nikkei-225, verloor bijna 4 procent. Ook de futures, financiële producten waarmee beleggers kunnen ‘gokken’ op de opening van een beurs, staan voor de Amerikaanse index S&P 500 en de Europese Eurostoxx 50 in het rood. Verwacht dus ook een rode opening van de Amsterdamse AEX deze ochtend. Afgelopen week eindigden de Amerikaanse beurzen al in het rood na een plotselinge aankondiging van Trump van heffingen van 25 procent op alle niet in de VS geproduceerde auto’s en auto-onderdelen. Dat besluit raakt Aziatische automakers hard.
- Zit er nog muziek in? Het zal niet veel Nederlanders wat zeggen, maar een onder muziekliefhebbers bekende naam staat op omvallen: Bax Music. Het Zeeuwse bedrijf is een van de grootste online leveranciers van muziekinstrumenten en heeft zes fysieke vestigingen – onder meer in Amsterdam en Rotterdam. De onderneming achter de webshops vroeg vrijdag uitstel van betaling aan, doorgaans het voorportaal van een faillissement. Daardoor bleven de winkels zaterdag dicht. Bij Bax Music, dat al enige tijd kampt met financiële problemen, werken ongeveer driehonderd mensen.

