ING legt klimaateisen Milieudefensie naast zich neer, rechtszaak stap dichterbij

ING gaat niet in op een reeks nieuwe eisen van Milieudefensie om meer te doen tegen gevaarlijke opwarming van het klimaat. Dat heeft de bank de milieuorganisatie dinsdag laten weten in een brief die NRC heeft ingezien. De klimaatzaak waarmee Milieudefensie al ruim een jaar tegen ING dreigt, komt zo weer een stapje dichterbij.

In de brief noemt ING de eisen „niet realistisch en onredelijk”. Volgens ING houden ze „geen rekening met de rol van een bank in de [energie]transitie en dragen ze niet bij aan de systeemverandering die moet plaatsvinden”. De bank schrijft verder dat zij reeds een „uitgebreide” en „op wetenschap gebaseerde” klimaataanpak heeft, waarin ze „vertrouwen” heeft.

Milieudefensie kwam in januari met nieuwe klimaateisen aan het adres van ING. Volgens de milieubeweging is het klimaatbeleid van de bank, die veel geld uitleent aan onder andere grote olie- en gasbedrijven, ontoereikend. Milieudefensie verzocht ING onder meer om bij het verstrekken van leningen specifieke, ‘sector-gebonden’ CO2-reductie-eisen aan haar klanten te stellen. Werken klanten daar niet aan mee, dan mogen zij geen geld lenen.

Ook verzocht Milieudefensie ING geen leningen meer te verstrekken aan fossiele energiebedrijven die nieuwe olie- en gasvelden ontwikkelen, of die geen plan hebben om te stoppen met de winning van fossiele energiebronnen. Met fossiele energiebedrijven die na een jaar nog steeds nieuwe velden ontwikkelen, of geen ‘exit-plan’ hebben, zou ING de banden helemaal moeten verbreken. Milieudefensie verbond aan de nieuwe eisen een ultimatum van vijf weken. Ging ING er niet op in, dan zou de milieubeweging een rechtszaak beginnen.

Begin vorig jaar had Milieudefensie ook al een lijst met eisen naar ING gestuurd. Na een recent arrest van het Gerechtshof Den Haag in een andere klimaatzaak van de milieubeweging, tegen Shell, besloot Milieudefensie zijn eisen aan het adres van ING echter aan te scherpen. Milieudefensie verloor de zaak tegen Shell in tweede instantie grotendeels, maar kreeg op sommige punten wel gelijk.

ING zei bij de eerdere eisen al bereid te zijn haar aanpak desnoods „in de rechtszaal toe te lichten”. Een woordvoerder zegt in een toelichting dat de bank al in 2022 heeft besloten geen projectfinanciering voor nieuwe olie- en gasvelden meer te verstrekken. In 2024 besloot ING ook geen bedrijven meer te financieren die alleen in gas en olie zitten. Bedrijven zoals Shell en BP, die ook duurzame energiebronnen ontwikkelen, konden echter nog wel geld lenen.

De woordvoerder van ING stelt: „Wat Milieudefensie vraagt, komt neer op een vrijwel volledige stop op het financieren van de olie- en gassector. Dat is niet realistisch nu de wereld nog voor 80 procent afhankelijk is van fossiele brandstoffen.”

Verder zegt hij dat als ING duurzame activiteiten van bedrijven financiert, de door de bank gefinancierde uitstoot weliswaar toeneemt maar de totale uitstoot wereldwijd juist daalt. „Die financiering is dus juist van belang om de klimaatdoelen te halen.”

ING sluit haar brief af met de mededeling dat de bank „contact op zal nemen” met Milieudefensie „om een afspraak te plannen”. Donderdag komt de bank met haar jaarcijfers.