Influencer Andrew Tate mag Roemenië verlaten in afwachting proces

De omstreden Brits-Amerikaanse influencer Andrew Tate mag na drie jaar vertrekken uit Roemenië, maar moet in afwachting van zijn strafproces in de Europese Unie blijven. Dat heeft een rechtbank in de Roemeense hoofdstad Boekarest vrijdag bepaald. Tate wordt in Roemenië vervolgd voor mensenhandel, verkrachting en het vormen van een criminele bende om vrouwen seksueel uit te buiten.

De voormalige professioneel kickbokser en naar eigen zeggen „vrouwenhater” deelt het nieuws vrijdag opgetogen met zijn volgers in een video op X. „Ik mag Roemenië verlaten. Italië, Parijs: waar zal ik heengaan?”

Tate werd in december 2022 gearresteerd in de buurt van Boekarest, samen met zijn broer en compagnon Tristan en twee Roemeense vrouwen. Alle vier ontkennen de beschuldigingen aan hun adres. Tate zat aanvankelijk drie maanden vast om te voorkomen dat hij het land zou ontvluchten, en werd vervolgens onder huisarrest geplaatst. Vorig jaar zomer kwam daaraan een einde en mocht hij zijn proces onder strikte voorwaarden in vrijheid afwachten. Zo mocht hij het land niet uit – tot nu.

‘Naam zuiveren’

De broers zijn nog steeds „vastbesloten om hun naam en reputatie te zuiveren”, reageert advocaat Eugen Vidineac in een verklaring, waarover internationale persbureaus schrijven. „Wel zijn ze dankbaar voor het vertrouwen dat de rechtbank in hen heeft.”

De 37-jarige Tate heeft een miljoenenpubliek op sociale media en staat bekend op mijn seksistische rechts-radicale uitlatingen, gericht op ‘traditionele mannelijkheid’.


Lees ook

‘Gek genoeg helpt seksist Andrew Tate om het gesprek te openen over vrouwenhaat’

Influencer Andrew Tate, beeld uit de documentaire I am Andrew Tate