Inflatie in Nederland in augustus 3,6 procent

Consumenten waren in augustus gemiddeld 3,6 procent duurder uit dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in een tweede raming. In de eerste raming was ook al 3,6 procent gemeld. Daarmee is de inflatie licht gedaald ten opzichte van de 3,7 procent in juli.

De inflatie daalde vooral door goedkopere benzine, diesel en lpg. Die lagen in augustus 5,6 procent lager dan een jaar eerder. In juli waren brandstoffen nog een prijsopdrijvend item in het ‘boodschappenmandje’ van het CBS met een stijging van 1,5 procent op jaarbasis. Daarnaast had goedkopere kleding ook een prijsverlagend effect.

Opvallend: ten opzichte van de rest van de eurozone lag de inflatie in Nederland veel hoger. De gemiddelde inflatie in de eurolanden bedroeg 2,2 procent — best wel dicht bij het doel van ‘net onder de 2 procent’ dat de Europese Centrale Bank nastreeft. Het verschil is te verklaren doordat hier tabak, vakantieaccommodaties (denk hotels, vakantieparken, etc) en woninghuren veel harder zijn gestegen dan in de rest van de eurozone.

De inflatie lag in augustus lager dan in juli, mede door lagere kledingprijzen.
Foto: Peter Hilz/ANP/HH