Inflatie in augustus opnieuw iets afgenomen, brandstoffen fors goedkoper

Prijzen Voedingsmiddelen waren in augustus gemiddeld 10,3 procent duurder dan een jaar eerder, brandstoffen juist zo’n 28,6 procent goedkoper. In juli bedroeg de inflatie nog 5,3 procent.
Een Haagse winkelstraat. Voedingsmiddelen waren in augustus opnieuw duurder dan een jaar eerder.
Een Haagse winkelstraat. Voedingsmiddelen waren in augustus opnieuw duurder dan een jaar eerder. Foto Ramon van Flymen/ANP

De inflatie is in augustus opnieuw iets gedaald. Deze maand lagen de prijzen van consumentengoederen en -diensten 3,4 procent hoger dan een jaar eerder, blijkt uit een snelle raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebaseerd op een Europese rekenmethode. In juli waren de prijzen op jaarbasis nog met 5,3 procent gestegen.

Ook de prijzen van voedingsmiddelen groeiden niet zo hard als een maand eerder. Eten en drinken was in augustus 10,3 procent duurder dan een jaar eerder, in juli lag de prijsgroei nog op 11,6 procent. Energie en motorbrandstoffen werden juist goedkoper. In augustus daalden die prijzen met 28,6 procent op jaarbasis, in juli nog met 21,4 procent. Het CBS benadrukt dat de raming nog gebaseerd is op nog onvolledige cijfers.

Deze cijfers zijn gebaseerd op de zogeheten Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP), het CBS publiceert daarnaast ook maandelijks de consumentenprijsindex (CPI). Het belangrijkste verschil is dat de CPI niet ook de kosten van een koopwoning, maar alleen de prijsontwikkelingen van huurwoningen meeweegt in de berekening. In augustus lag de CPI-berekening van de inflatie op 3 procent, ook lager dan de 4,6 procent van juli.

De HICP-methode is binnen de Europese Unie afgesproken zodat lidstaten er eenzelfde rekenmethode op na houden. Daardoor zijn de inflatiecijfers van de landen met elkaar te vergelijken en kan de Europese Centrale Bank effectief monetair beleid inzetten. Later op donderdagochtend komt het Europese statistiekbureau Eurostat met de Europese inflatiecijfers.