Indrukwekkend ‘Forever-Forever’ toont hoe wreed pubers kunnen zijn

De Oekraïense film Forever-Forever speelt zich eind jaren negentig af, in een post-Sovjet Kyiv waar het grijs en grauw is. De vijftienjarige Tonia gaat naar een nieuwe school, waarom dat is wordt later onthuld. Ze maakt al snel nieuwe vrienden, onder wie twee jongens die beiden een oogje op haar hebben, en bezoekt feestjes waar het er weinig zachtzinnig aan toegaat. In een ijzingwekkende scène nemen de tieners wraak op het meisje dat over een incident uit de school klapte tegen de schooldirecteur.

Dat Tonia daarover gemengde gevoelens heeft, wordt subtiel duidelijk gemaakt door debuterend speelfilmregisseur Anna Buryachkova. Zij groeide zelf in de jaren negentig op – de generatie die nu dienstplichtig is – en draagt haar film op ‘aan alle tieners van de jaren negentig’. Ze koppelt de verwarring over het postcommunistische tijdperk mooi aan de verwarring die hoort bij de pubertijd.

Zoals het land met één been in het communistische verleden staat en met één been in de kapitalistische toekomst, zitten de tieners in een onmogelijke spagaat tussen kind zijn en volwassenheid. Dat opgroeien pijn doet en (morele) keuzes vereist, maakt de film langzaam duidelijk.

Daarbij is de sterke cinematografie opvallend. De camera volgt Tonia op de voet en is sfeervol bij de intiemere scènes, waarbij blikken tussen personages en close-ups van lichaamsdelen in het oog springen. Af en toe is de camera als het ware objectief en wordt vanaf een afstand naar de personages en het decor waarin ze verkeren gekeken. Die ‘objectievere’ shots zijn compositorisch gezien van grote klasse. Met name één shot van Tonia in het zwembad, met op de achtergrond een imposante mozaïek, is buitengewoon fraai.

Aangeschoten blik

Een videocamera is voorbehouden voor de zeer subjectieve beelden, zoals die op rumoerige, rommelige en met alcohol overgoten feestjes worden gemaakt en waarbij de jonge feestgangers, net zoals in het echt zou gebeuren, soms recht in de camera kijken met een betrapte, afkeurende of aangeschoten blik.

Het indrukwekkende Forever-Forever, met geweldige hoofdrolspelers, is uiteindelijk een harde film over hoe wreed pubers kunnen zijn. Tegen zichzelf maar vooral tegen anderen: in- en uitsluiting zijn de norm en de groepsdruk is immens. Door die groepsdruk verschuiven ongewild grenzen, ook seksuele. Uiteindelijk is het vooral een film over giftige mannelijkheid, met (grimmige) situaties die makkelijk te vertalen zijn naar het heden en ook van toepassing zijn op macho’s die oorlogen beginnen.