India lijkt onvoorbereid op vroege, extreme hitte

Extreme hitte India is wel gewend aan hitte, maar niet zo heet en zo vroeg als in dit jaar. Het land lijkt niet voorbereid, terwijl er geen gebrek is aan hitteplannen.

Grote delen van India zuchtten onder extreme hitte. Het ziekenhuis in Ballia in deelstaat Uttar Pradesh, kon de aanloop van patiënten, zoals deze man op een strecher, niet aan.
Grote delen van India zuchtten onder extreme hitte. Het ziekenhuis in Ballia in deelstaat Uttar Pradesh, kon de aanloop van patiënten, zoals deze man op een strecher, niet aan. Foto Rajesh Kumar Singh/AP

De zomer in Noord-India, die is heet. Het hoort erbij, het valt de verwachten. Maar toch, verzuchten taxichauffeurs of ijsverkopers, maaltijdbezorgers en verkeersregelaars, nu onder hun puffende adem: het lijkt wel steeds vroeger in het jaar zo warm te worden. En dan zó extreem.

De Indiase Metereologische Dienst (IMD), waarschuwt al dagen voor een hittegolf in meerdere delen van met name Noord-India. In een aantal deelstaten is het zeker 4,5 graden Celsius warmer dan normaal. In de deelstaat Uttar Pradesh, met piektemperaturen tot 43 graden Celsius, vielen tussen donderdag en zondag bijna honderd doden. Lokale autoriteiten ontkenden in eerste instantie dat hitte de oorzaak kon zijn, en ontsloegen zelfs een gezondheidsmedewerker die zich uitsprak over hittestress.

Het leidde tot de vraag of de Indiase overheden wel voldoende doen om burgers te beschermen tegen de extreme weersomstandigheden. Dinsdag kondigde de Indiase minister van Zorg Mansukh Mandaviya aan dat „op elk niveau regelingen zullen worden getroffen voor de bescherming van onze burgers. We willen ervoor zorgen dat niemand sterft aan een hitteberoerte.” Medisch personeel en experts van de IMD gaan nu gezamenlijk getroffen deelstaten in om de autoriteiten te adviseren bij de aanpak van de hitte.

De hitte wordt in veel regio’s ook nog versterkt door de verlate moesson. Die had nu al over een flink deel van India moeten zijn geschoven. De regens zijn goed voor zo’n 70 procent van de jaarlijkse neerslag , en daarmee cruciaal voor de landbouw en dus de economie. India heeft tot nu toe in juni 33 procent minder regenval gehad dan normaal, in sommige deelstaten bedraagt het tekort 95 procent. Maar vanaf later deze week „zullen de omstandigheden gunstig worden en de regens sterker worden”, voorspelt de IMD.

Volgens berekeningen van de overheidsmeteorologen zal in juli, augustus en september genoeg regen vallen. Anderen houden een slag om de arm, vanwege een mogelijk sterke El Niño. Dat weerfenomeem – de opwarming van het zeeoppervlak in de Stille Oceaan – kan ernstige droogte veroorzaken in Zuid- en Zuidoost-Azië. Indiase media sloegen er de gegevens van voorgaande decennia op na: een sterke El Niño zou alsnog kunnen zorgen voor verminderde neerslag in India.

Maatschappelijke aanpassingen

Hoe kunnen burgers in bescherming worden genomen in zulke extreme omstandigheden? In Ballia werd afgelopen weekend duidelijk hoezeer maatschappelijke voorzieningen en infrastructuur kunnen bijdragen – of juist niet – aan de draaglijkheid van extreem weer. Het ziekenhuis kampte met stroomstoringen, een bekend probleem in de gehele deelstaat. De airconditioning kon het niet aan en verkoelingsmachines werkten onvoldoende. Verplegers moesten patiënten met de hand koelte toewuiven.

Lees ook Van te koud water slaat je lichaam op tilt, weet klusjesman Jageshwar in de hitte van New Delhi

Klimaatwetenschapper Roxy Mathew Koll van het Indian Institute of Tropical Meteorology onderzocht de omstandigheden waaronder afgelopen april veertien mensen omkwamen, tijdens een overheidsevenement in de buitenlucht. Op de dag van het incident – een hittegolf trof toen grote delen van Zuid-Azië – werd een maximumtemperatuur van 38 graden gemeten, en een relatief hoge luchtvochtigheid. Doorgaans wordt mensen dan geadviseerd om tijdens piekuren binnen te blijven. Maar de slachtoffers, veelal van middelbare of oudere leeftijd, stonden juist midden op de dag in de volle zon: dicht op elkaar op een veld zonder beschutting, of drinkwater. Daarvóór hadden ze naar het evenement moeten afreizen, volgens Koll een onderneming van meerdere uren. Zijn analyse sluit hij af: „Hitte krijgt de schuld, maar zij stierven uiteindelijk door het gebrek aan elementaire voorzorgsmaatregelen.”

Betere publieksvoorlichting over de gevolgen van extreme hitte is wat nu nodig is, meent Volksgezondheidsminister Mandaviya. Zijn dinsdag aangekondigde task forces, die nu eerst naar Uttar Pradesh en het aangrenzende Bihar gaan, is ook opgedragen „om zowel korte- als langetermijnplannen op te stellen over het voorkomen van sterfte en hittestress”.

Maar aan plannen is in India geen gebrek. Onderzoekers van de denktank Centre for Policy Research lichtten eerder dit jaar 37 zogeheten Heat Action Plans van deelstaten en steden door. Uit hun analyse bleek dat plannen slechts gedeeltelijk worden doorgevoerd, zelden langer dan één zomer in stand worden gehouden, en vaak onvoldoende gericht zijn op de gemeenschappen die het zwaarste worden getroffen. Zij pleiten voor meer transparantie over de bestaande plannen en sterkere wetgeving om de implementatie te bewerkstelligen. Voor een nationaal plan voor maatregelen, dat vorig jaar werd aangekondigd, is nog geen financiering.