IND beslist weer over uitzetten Soedanezen ondanks voortdurende burgeroorlog

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat vanaf juli weer asielverzoeken van Soedanezen behandelen. Dat heeft demissionair staatsecretaris van Asiel Eric van der Burg (VVD) donderdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. In Soedan woedt sinds april 2023 een burgeroorlog waarbij al ruim 14.000 doden zijn gevallen, ook dreigt een hongersnood.

Een jaar lang nam de IND geen besluiten over de inwilliging van Soedanese asielverzoeken vanwege „de aanhoudende onzekere situatie” in het Noordoost-Afrikaanse land. Het gaat hierbij om verzoeken van Soedanezen die voor het begin van de oorlog naar Nederland kwamen en over 880 landgenoten die sindsdien zijn gevlucht. Inmiddels is er volgens Van der Burg „voldoende informatie om tot weloverwogen beleid te komen”. Dat betekent dat uitgeprocedeerde asielzoekers weer kunnen worden teruggestuurd.

Er is „geen einde van het conflict in zicht”, meldt Van der Burg. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft desondanks een analyse gemaakt van de veiligheidssituatie in het land. De IND zal die gebruiken om asielverzoeken te beoordelen. Over de regio rond hoofdstad Khartoum schrijft Buitenlandse Zaken dat er sprake is van „hevig geweld met een willekeurig karakter”. Zo worden gevangen burgers gebruikt als „menselijke schilden”. In andere regio’s, zoals Darfur, is sprake van „luchtaanvallen op woonwijken” en „het platbranden van volledige dorpen”.

‘Risico op ernstige schade’

Asielzoekers uit een reeks gebieden zouden bij terugkeer een „reëel risico op ernstige schade” lopen. Ze maken daardoor veel kans om in Nederland te mogen blijven. Toch zijn er ook gebieden in Soedan waarvoor volgens de staatssecretaris „geen of onvoldoende sprake is van een uitzonderlijke situatie”.

Asielverzoeken van Soedanezen die tot bepaalde specifieke groepen behoren tegen wie geweld wordt gepleegd, hebben ook een grote kans van slagen. Zo noemt Van der Burg de Masalit, een bevolkingsgroep die in de regio Darfur leeft. Duizenden Masalit zijn „op systematische wijze vermoord, verkracht, vervolgd en verdreven”. Ook de asielverzoeken van vrouwen en meisjes maken veel kans. Met name een van de strijdende partijen, de paramilitaire eenheid Rapid Support Forces (RSF), zet „seksueel geweld in als oorlogswapen. In Khartoum en Darfur zijn honderden groepsverkrachtingen gemeld.”

Sinds het begin van de oorlog zijn zeker 2 miljoen Soedanezen hun land ontvlucht. Ruim 10 miljoen andere mensen zoeken elders in het land bescherming.