Inclusie en duurzaamheid belangrijke thema’s op Eurosonic – maar er wordt vooral imponerend gezongen en uitzinnig gedanst

Gooi eens een schoen naar mijn hoofd, vraagt zanger Kieran Hurley van de Ierse band The Love Buzz. Wacht even, serieus? We staan in de Groningse kroegclub Huize Maas, het is half één ’s nachts en de concerten van Eurosonic met opkomend Europees talent in cafézaaltjes, podia en theaters kriskras door de stad, zijn in volle gang. Prompt zeilt er uit het publiek een leren laars zijn kant op. „How is your head?”, gilt de zanger vervolgens in een onvervalst rock-’n-rollrefreintje en hop, daar gaan nog meer schoenen door de lucht. De laars wordt intussen met bier gevuld. De zanger neemt een goede teug en zwiept ’m – over de hoofden – terug het publiek in.

Ja, het is dollen met de Ieren van The Love Buzz. Maar hun heerlijk ongecompliceerde geram, een vrolijke set tussen punkpop en indie, gaat erin als zoete koek. Dat mag ook wel even. Eurosonic is weliswaar zeer gevarieerd – we trekken van Noorse indie (Bo Milli) naar Franse hiphop (Uzi Freyja), van de ratelraps van de in klimop gehulde Poolse Berry Galazka naar stevige polkapunk van Fat Dog – maar het valt op hoe gespannen jonge talenten hun optredens soms beginnen.

Best begrijpelijk, het gaat vaak om hun eerste buitenlandse optreden. En een geslaagd optreden kan voor dit publiek een doorbraak betekenen.

De Londense polkapunkband Fat Dog
Foto Siese Veenstra

Gebrek aan activisme

De jaarlijkse muziekconferentie en het driedaagse muziekfestival Eurosonic in Groningen is van woensdag tot en met vrijdag het knooppunt van Europese muziekafgevaardigden – van boekers en agenten tot labelmedewerkers en muziekmedia. Hier wordt aandacht voor nieuwe popnamen gevraagd. Er wordt over festivals onderhandeld, in panels is er aandacht voor ‘groene tournees’, subsidieregelingen en creatief ondernemerschap en er worden thema’s aangestipt als ‘activisme in popmuziek’. Of beter gezegd: het ontbreken ervan, terwijl er toch genoeg aanleidingen (oorlogen, machtswisselingen, klimaat, racisme) zijn.

Vooral dit jaar op de agenda van de muziekindustrie: de mentale gezondheid van artiesten. Het regende deze conferentie programmaonderdelen waarin depressie onder artiesten of de dreiging van burn-outs op tournees besproken werd. Plus de vraag hoe dit dan om te buigen is naar iets positiefs. Een van de antwoorden: openheid. Fans voelen zich verbonden met ‘echtheid’ van artiesten.


Lees ook
De ‘verlegen Limburgertjes’ van band Yīn Yīn zijn op weg naar Japan, maar eerst nog Eurosonic Noorderslag

Kees Berkers (links) en Remy Scheren van Yin Yin in hun studio in Limburg.

Fair pay

Sectorbrede aandacht is belangrijk, stelt onder meer Froukje Bouma, manager van de populaire artiesten Froukje en S10. „We moeten met elkaar een gezonde cultuur creëren waarin iedereen overeind kan blijven. Dat gaat van fair pay en eerlijke deals voor artiesten, tot het zien van de mentale uitdagingen voor jonge artiesten door sociale media en prestatiedruk.” De Duitse psycholoog Anne Löhr, die veel bands bijstaat, was gratis te boeken voor sessies.

Daarnaast is er veel aandacht voor inclusiviteit – zeker negentien panels vallen onder het thema ‘Diversity & inclusion’. Meer dan ooit lijken festivals na te denken over inclusie in de muziekindustrie, merkt Ronald Ligtenberg van organisatie Possibilize. In een sector „die jarenlang achterlag op dit vlak” vragen Europese festivals zich nu bijvoorbeeld vaker af hoe ze meer toegankelijk kunnen worden voor mensen met een beperking.

De Britse soulzanger Sekou, net 19 jaar oud.
Foto Niels Knelis

Muziekhoppen

’s Avonds is in de stad meer te missen dan te zien. Het is ‘muziekhoppen’ op de fiets, van locatie naar locatie, met steeds korte indrukken. Op zestien podia staan veel optredens gelijktijdig gepland. Maar het blijft erg leuk, zo’n staalkaart van Europees fris muziektalent, van postpunky dingetjes tot veel elektronisch aangestoken neosoul.

En sommigen imponeren direct. Neem de door de BBC getipte Britse soulzanger Sekou. Net negentien jaar, dieplage noten, intense zang en speelse presentatie. Ondanks, of misschien wel juist door de geluidsproblemen bij zijn optreden en de elegante manier waarop hij zich niet van de wijs liet brengen, wandelde hij direct de harten in van het publiek.

Jong en zeker nog aan het begin van hopelijk een stevige carrière: de Belgisch-Congolese Reinel Bakole. Met een stemgeluid als Macy Gray kwam ze binnen, niet in het minst ook door haar sensuele manier van bewegen. Het is een schril contrast met de Ierse artieste CMAT (ofwel Ciara Mary-Alice Thompson – haar rondzingende naam zorgde voor lange rijen bij de Stadsschouwburg. Maar het ligt er in de wat liederlijke folkpop allemaal erg dik bovenop. Weinig subtiel schreeuwt alles: zíe mij toch.

Krijg die borrelende muziekelite ook maar eens stil. Het lukt de Britse zanger Elmiene, eveneens een door de BBC omarmde rijzende ster. In een beslist aantrekkelijk performance mag er meer structuur komen in zijn liedjes. Maar houd deze naam in de gaten.

Zo ook de Franse Zaho de Sagazan, de uitgesproken en met haar emotioneel geladen elektropop beslist een interessante winnares van zowel de juryprijs als de publieksprijs bij de donderdag uitgereikte Music Moves Europe Awards. Ze is een talent met gebalde vuisten in een indringend nummer als ‘Tristesse’, waarin ze depressie beeldend beschrijft. Toch was tussen het publiek het meest duidelijk hoe zij haar donkerste gedachten verdrijft: uitzinnig dansend.