In zijn honderdste geboortejaar wordt chansonnier Charles Aznavour nu ook met een Parijs parkje geëerd

Charles Aznavour is nog niet vergeten. Deze woensdag, aan het eind van de middag, wordt zijn honderdste geboortedag gevierd met de opening van een parkje in Parijs dat voortaan zijn naam zal dragen. De opening wordt verricht door de Parijse burgemeester Anne Hidalgo, die er prat op gaat dat de naamsverandering in december met algemene stemmen is goedgekeurd door de gemeenteraad. Eerder werd de fameuze chansonnier in Parijs al geëerd met een plaquette aan het huis waar hij zijn kinderjaren doorbracht (in de rue Monsieur-le-Prince), een borstbeeld (aan de Carrefour de l’Odéon) en een muziekschool die zijn naam draagt. Maar een naar hem genoemd parkje was er in de Franse hoofdstad nog niet.

De nieuwe Jardin Charles Aznavour is centraal gelegen, aan de zuidkant van de Champs-Elysées, op een groenstrook die tot dusver de naam Carré Ledoyen droeg. Van dit bestaande gebied is een stukje afgesnoept om Aznavour te kunnen eren.

Deze locatie is volgens de gemeente vooral passend, omdat in deze buurt meerdere standbeelden en monumenten staan die naar Armenië verwijzen – en Armenië is het geboorteland van Aznavours ouders. Aznavour werd weliswaar op 22 mei 1924 in Parijs geboren, maar heeft zich zijn leven lang ingespannen ten bate van het voortbestaan van Armenië.

Monsieur Aznavour

Ook in Armenië groeit trouwens nog steeds het aantal gedenktekens voor de chansonnier. Vooral in de hoofdstad Jerevan lijkt het aantal naar Aznavour verwijzende straatnamen, pleinen en gebouwen de Parijse score nog te overtreffen. In 2008 werd hij zelfs Armeens staatsburger.

Intussen is dezer dagen op het filmfestival van Cannes de promotiecampagne begonnen van Monsieur Aznavour – een biografische film waarin het volgens de makers vooral zal gaan over ‘de strijd om erkenning’ die de jonge Aznavour in de jaren vijftig moest doorstaan. De titelrol wordt gespeeld door Tahar Rahim die eerder een César in de wacht sleepte voor zijn rol in de succesfilm Un prophète. Rahim is niet van Armeense, maar van Algerijnse afkomst – een feit dat in Armenië blijkbaar nog niet tot enig patriottistisch gesputter heeft geleid.

In zijn laatste levensjaren heeft Aznavour weleens gezegd dat hij zijn honderdste verjaardag het liefst wilde vieren met een optreden, bij voorkeur met een orkest van symfonische omvang. Dat is er niet meer van gekomen; hij stierf in 2018. Zijn laatste optreden had hij twee jaar eerder al gegeven, in Antwerpen, op zijn 92ste – broos maar ongebroken.

Ter gelegenheid van dit herdenkingsjaar zijn ook diverse cd-boxen van het werk Aznavour verschenen, zoals eentje met de honderd beste chansons, en eentje die alle liedjes omvat. Volgens ruwe schattingen schreef hij ruim duizend liedjes. Eén daarvan is dezer dagen extra toepasselijk: het lichtvoetige ‘J’aime Paris au mois de mai’ Het zal nu vast en zeker herhaaldelijk weer te horen zijn.

Charles Aznavour, 100 Ans / 100 Chansons, Universal Music.