Terwijl de verkoopcijfers van Tesla wegzakken door de politieke acties van topman Elon Musk, beleeft de Chinese autofabrikant en aartsrivaal BYD gloriedagen. Maandag presenteerde BYD een recordjaaromzet van meer dan 100 miljard dollar (92,6 miljard euro), behaald in 2024. Daarmee kwam het iets hoger uit dan Tesla. Dat bedrijf moet de laatste weken juist vooral teleurstellingen melden, van terugroepacties tot lagere verkoopcijfers.
De goede cijfers van BYD volgen vlak op een onthulling die de auto-industrie opschudt – en de beurskoers deed stijgen. Eind vorige week maakte BYD bekend een batterij te hebben ontwikkeld die binnen vijf minuten oplaadt – nog nooit kwam opladen zo dichtbij tanken.
De autowereld was al bevreesd voor de Chinese fabrikanten en hun elektrische auto’s. Maar meer dan ooit is nu duidelijk dat BYD een serieuze factor is die het andere autobedrijven wel eens heel lastig zou kunnen maken.
1
Wat is BYD?
BYD staat voor ‘Build Your Dreams’. Topman Wang Chuanfu richtte het in de jaren negentig op in Shenzhen. Het is inmiddels samen met Tesla de grootste fabrikant van elektrische auto’s wereldwijd: beide verkochten in 2024 rond de 1,8 miljoen elektrisch auto’s. (BYD verkoopt verder ook nog veel hybride modellen, Tesla niet.)
BYD heeft altijd om batterijen gedraaid. Het is een megaconcern dat meer doet dan auto’s maken: het bouwt bussen, batterijen, transportsystemen, software, zonnepanelen. Als BYD zichzelf iets vindt, dan is het een energiesysteembedrijf met de batterij als middelpunt.
2
Wat maakte BYD precies bekend over de nieuwe batterij?
Op een speciale presentatie vertelde topman Chuanfu dat de nieuwe batterij kan opladen tot een actieradius van 470 kilometer binnen enkele minuten. Een beter ontwerp, waarbij ionen zich sneller verplaatsen en de weerstand lager is, zou daaraan ten grondslag liggen.
BYD biedt vanaf april de auto’s aan waar de technologie in zit. Althans: in China. Daar kan je nu intekenen op de Han L en de Tang L. Beide beginnen bij een prijs van ongeveer 37.000 dollar.
Om de snelle laadtijd te halen heb je wel een speciale BYD-snellaadpaal nodig. Daar wil BYD er vierduizend van gaan installeren in China.
3
Moeten we dit geloven?
Tegenover de Financial Times waren internationale batterij-experts niet zo sceptisch over of de claims klopte, maar probeerden ze vooral te beredeneren wát BYD gelukt was – want heel uitgebreid vertelde het bedrijf daar niet over. Mogelijk heeft BYD een betere manier gevonden om batterijen te koelen, bijvoorbeeld.
Auke Hoekstra, onderzoeker aan de TU Eindhoven en gespecialiseerd in batterijen, is ook onder de indruk. „Ik vind de tijd verrassend kort. Maar ik geloof het wel. BYD heeft niet de reputatie dat ze onzin roepen.”
Hoekstra heeft hoogstens twijfels over hoe vol de batterij precies raakt in vijf minuten. „Als batterijen voller worden, gaan ze langzamer opladen.” Dat geldt voor alle batterijen. „Het lijkt me onontkoombaar. Ik denk dat die vijf minuten gaat om de eerste 80 procent.”
Het nieuws zegt iets over wat we eigenlijk weten van batterijen, aldus Hoekstra. „Je ziet dat de ontwikkeling eigenlijk nog in de kinderschoenen staat.” Brandstofmotoren zijn redelijk uitontwikkeld, daar kan je hoogstens nog wat extra procentjes efficiëntie uit persen. „Bij batterijen weten we absoluut nog niet waar de grens is van wat je kan doen.”
4
Is dit een gamechanger in de auto-industrie?
Dat kan het op termijn zeker zijn. Maar er zijn nog flink wat hobbels voordat BYD de troon van de autowereld kan bestijgen.
Zoals gezegd: wie echt zo snel wil opladen als met deze batterij kan, heeft daar een speciale laadpaal voor nodig. „Een krachtige verbinding”, zegt Rico Luman, die bij ING de automakt in de gaten houdt. „Dat gaat tijd kosten. Dat zien we nu ook bij laadpalen voor bijvoorbeeld vrachtwagens, die zijn niet altijd binnen een jaartje geregeld.” Het volle stroomnet speelt daarbij een rol.
In Nederland is bovendien angst over de actieradius van een elektrische auto niet meer het grootste probleem, aldus Luman. Uit onderzoek blijkt dat consumenten vooral met de kosten van de auto en stroom bezig zijn. „In het buitenland, waar de afstanden vaak groter zijn, is die ‘range anxiety’ nog wel echt een belemmering.” Daar kan het voordeel van de BYD-batterij groter zijn.
Verder is nog niet duidelijk wanneer BYD deze auto’s buiten China wil gaan aanbieden. Daarbij zal sowieso sprake zijn van handelsbeperkingen: in Europa en in de Verenigde Staten gelden importheffingen op Chinese elektrische auto’s. De EU is ervan overtuigd dat fabrikanten ze door oneerlijke staatssteun goedkoop op de markt brengen. De handelsbeperkingen maken het veroveren van de wereld voor BYD lastiger, hoewel in Europa de heffingen niet zo hoog zijn dat ze de auto’s uit de markt prijzen.
Tot slot zijn de ultrasnellaadauto’s op dit moment, ook in China, duurder dan elektrische modellen van concurrenten, zo merkten analisten van Goldman Sachs op na afloop van de presentatie van Chuanfu.
5
Jarenlang hoorden we dat Tesla zo vooropliep, is dat helemaal niet meer zo?
Tesla beschikt nog steeds over indrukwekkende prestaties vergeleken met veel andere merken. Bij Tesla kan je iets meer dan 300 kilometer laden in ongeveer een kwartier – ook al een enorme verbetering ten opzichte van enkele jaren geleden en veel sneller dan veel rivalen. De beurswaarde van Tesla is ook nog altijd vele malen groter dan van BYD.
Maar het is duidelijk dat Tesla een groot deel van z’n imago als innovatief wonderkind van de elektrische autosector kwijt is. Dat heeft – naast een verouderd modellenaanbod en terugroepacties – alles te maken met topman Musk. Met name in Europa lijken consumenten geen zin meer te hebben in auto’s van de Trump-bondgenoot, die bovendien actief contact zoekt met radicaal-rechtse partijen als de Duitse AfD.
Lees ook
Het lachen is westerse automerken vergaan nu Chinees automerk BYD niet te stoppen lijkt
In de eerste twee maanden van dit jaar daalden de verkopen van Tesla in Europa tot 15.700 auto’s, tegenover 20.000 van Chinese merken. Het marktaandeel bij elektrische auto’s bedroeg in deze periode 7,7 procent, tegenover meer dan 18 procent in dezelfde maanden een jaar eerder.
Tesla verloor dit jaar 35 procent aan beurswaarde. BYD won al meer dan 50 procent.
