In thuisland Australië genoot Julian Assange altijd brede steun

Het was een beeld waar zijn aanhangers lang op hebben gewacht. De Australische klokkenluider Julian Assange (52) die zonder handboeien een vliegtuig in stapt, weg uit het Verenigd Koninkrijk waar hij de afgelopen veertien jaar in zowel gekozen als onvrijwillige ballingschap heeft geleefd. Op een foto die door zijn organisatie WikiLeaks op X werd gedeeld, staart hij verwachtingsvol uit het vliegtuigraam. Het bijschrift: ‘moving closer to freedom’.

Via een tussenstop in Thailand is hij naar de Noordelijke Marianen gevlogen, een eilandengroep in de Stille Oceaan en een territorium van de Verenigde Staten. Daar verschijnt hij woensdagochtend lokale tijd voor een hoorzitting waar hij schuld zal bekennen van één geval van spionage. De andere zeventien aanklachten komen te vervallen. Als alles volgens afspraak verloopt, wordt hij veroordeeld tot 62 maanden cel, gelijk aan de periode die hij in de Britse Belmarsh-gevangenis heeft doorgebracht. Dat betekent dat hij als vrij man naar Australië kan vliegen, waar hij wordt opgewacht door zijn vrouw Stella en hun twee kinderen. Op X deelde ze dinsdagochtend een foto van een videogesprek met hem, met het Sydney Opera Huis op de achtergrond.

Brede steun

Ook de Australische bevolking zal hem met open armen ontvangen, zegt advocaat Greg Barns. Hij is al jaren betrokken bij de campagne om Assange vrij te krijgen en kent hem en zijn familie persoonlijk. „In Australië is er altijd al brede steun geweest voor Assange, door politici op het gehele politieke spectrum”, zegt hij aan de telefoon vanuit Newcastle, zo’n twee uur buiten Sydney. „De gesprekken die [premier Anthony] Albanese heeft gehad met [de Amerikaanse president Joe] Biden, maar ook de delegatie Australische parlementariërs die eind vorig jaar naar de Verenigde Staten ging om voor Assanges vrijheid te lobbyen, hebben effect gehad.”

Julian Assange in 2011, tijdens zijn huisarrest in Engeland, met een enkelband.
Foto Kirsty Wigglesworth/AP

In 2010 publiceerde WikiLeaks zo’n zevenhonderdduizend geheime documenten waaruit bleek dat de VS oorlogsmisdaden hadden gepleegd in Afghanistan en Irak. Assange kreeg de documenten in handen via Chelsea Manning, een voormalige inlichtingenanalist bij het Amerikaanse leger. Op videobeelden was bijvoorbeeld te zien hoe Amerikaanse militairen ongewapende Iraakse burgers doodschoten, onder wie twee medewerkers van persbureau Reuters. Ook werd onthuld dat het Amerikaanse leger honderden burgers zou hebben gedood bij incidenten in Afghanistan, zonder dat adequaat te rapporteren.


Lees ook

In Australië vinden ze dat Julian Assange naar huis moet kunnen komen

Gabriel Shipton, halfbroer van Julian Assange, thuis in Melbourne. Hij besteedt al zijn tijd aan pogingen om Assange vrij te krijgen.

Assanges vrijlating is een grote overwinning, maar toch is deze deal niet waar hij al die jaren voor heeft gepleit

Manning werd in 2013 veroordeeld tot 35 jaar celstraf voor het lekken van de informatie. Ze zat vast totdat oud-president Barack Obama haar vlak voor het einde van zijn regeerperiode in 2017 gratie verleende. Onder president Donald Trump werd Assange aangeklaagd voor de hulp die hij Manning bood, en later ook voor overtredingen van een oude spionagewet uit 1917. Hij kon een gevangenisstraf tot 175 jaar krijgen. Zijn advocaten vreesden zelfs voor de doodstraf.

Publiek belang

Zo bezien is zijn vrijlating een grote overwinning. Toch is deze deal niet waar Assange en zijn aanhangers al die jaren voor hebben gepleit. Volgens hen is Assange journalist en heeft hij duizenden documenten geopenbaard die in het publieke belang zijn.

Julian Assange spreekt media en zijn aanhangers toe vanaf het balkon van de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, in 2012.
Foto Carl Court/AFP

Daar zijn de meeste internationale mediaorganisaties het mee eens. „Publiceren is geen misdrijf”, stelden de prominente media die in 2010 met WikiLeaks samenwerkten in 2022 in een gezamenlijke open brief. Het onthullen van overheidsgeheimen is een van de kerntaken van de journalistiek en dit recht moet beschermd worden, zo stelden de kranten.


Lees ook

Zorgen over ‘criminaliseren journalistiek gedrag’ na schuldbekentenis Assange

Assange  in het vliegtuig voor de tussenstop in Bangkok.

„Het is spijtig dat hij een schuldbekentenis moet afleggen, want niemand gelooft dat wat hij deed spionage was”, zegt Alan Rusbridger, voormalig hoofdredacteur van de Britse krant The Guardian, die nauw met Assange en WikiLeaks samenwerkte, tegen persbureau Reuters. „Als het de bedoeling was om dit soort berichtgeving te stoppen, vrees ik dat het heeft gewerkt.” Zo heeft WikiLeaks sinds 2021 geen documenten meer gepubliceerd.

Toch overheerst bij Assanges team de opluchting dat hij na veertien jaar weer voet op Australisch grondgebied kan zetten. „Het belangrijkste is dat dit proces ten einde komt en dat hij herenigd kan worden met zijn familie. Het maakt een einde aan een groot onrecht”, zegt advocaat Barns. „Hij zit in ieder geval niet voor de rest van zijn leven in een Amerikaanse gevangenis.”

De juridische strijd van Assange

2006
Julian Assange richt klokkenluidersite WikiLeaks op.
April 2010
Publicatie ‘Collateral Murder’, een video van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad waarbij elf Iraakse burgers omkwamen, onder wie twee medewerkers van persbureau Reuters.
Juli-oktober 2010
Publicatie tienduizenden geheime documenten, waaronder diplomatieke ambtsberichten over buitenlandse leiders en veiligheidrisico’s.
Augustus 2010
Assange wordt aangeklaagd in Zweden voor verkrachting en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Later wordt de zaak ingetrokken.
Januari 2011
Via een anonieme bron komen de geheime ambtsberichten ook terecht bij NRC Handelsblad en RTL Nieuws. Zij publiceren onder andere over hoe ambtenaren tips uitwisselden om de toenmalige minister van Financiën Wouter Bos onder druk te zetten zodat hij zou instemmen met verlenging van de Nederlandse missie in Uruzgan.
2012
Assange krijgt diplomatiek asiel van Ecuador en gaat in ballingschap in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen.
2015
Assange krijgt een relatie met advocaat Stella Moris in de Ecuadoriaanse ambassade. Ze krijgen twee kinderen.
2016
Assange krijgt een relatie met advocaat Stella Moris in de Ecuadoriaanse ambassade. Ze krijgen twee kinderen.
2018
Assange wordt aangeklaagd in de VS wegens het bieden van hulp bij een poging om overheidssystemen te hacken.
April 2019
Ecuador wijst hem de deur, Assange wordt gearresteerd en vastgezet in de Belmarsh-gevangenis.
Mei 2019
Assange wordt veroordeeld tot vijftig weken celstraf voor het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht. Hij blijft vastzitten omdat het juridische gevecht rond zijn uitlevering aan de VS nog loopt. Assange wordt aangeklaagd voor zeventien overtredingen van de Amerikaanse spionagewet.
November 2019
Het Zweedse juridische onderzoek naar mogelijke seksuele misdrijven wordt stopgezet, omdat er te veel tijd was verstreken.
2021
Een Britse rechter oordeelt dat Assange niet uitgeleverd mag worden aan de VS omdat het risico te groot is dat hij zelfmoord pleegt. Later, wanneer de VS een hoger beroep winnen, wordt deze uitspraak teruggedraaid.
Maart 2022
Assange en Moris trouwen in de zwaarbewaakte Britse Belmarsh-gevangenis.
Juni 2022
De Britse minister van Binnenlandse Zaken ondertekent het uitleveringsbevel en bevestigt dat Assange uitgeleverd mag worden aan de VS.
Mei 2024
Het Hooggerechtshof in Londen besluit dat Assange in beroep mag gaan tegen uitlevering.
Juni 2024
Assange bekent schuld aan één geval van spionage in ruil voor vrijlating.