In Soedan zijn dammen in de Nijl onderdeel geworden van de strijd

De oorlog in Soedan is vernietigend. Niet alleen sloegen miljoen mensen op de vlucht, werden ziekenhuizen, scholen, musea, gebedshuizen en flatgebouwen doelwit, nu lopen ook de dammen in de Nijl gevaar. Maandagochtend werd door de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF), een strijdgroep die sinds 2023 in oorlog is met het regeringsleger, een aanval uitgevoerd op de Merow-dam, ten noorden van de hoofdstad Khartoem.

Ook de staat van de Jebel Aulia-stuwdam, gelegen in de Witte Nijl, zo’n veertig kilometer ten zuiden van Khartoem, baarde wetenschappers eind december al zorgen. Yassir Abbas Mohamed was tot 2021 Soedans minister van Waterzaken en is de co-auteur van een rapport van het Institute for Water Education in Delft over de werking van dammen in oorlogstijd. Volgens het rapport staat het land „aan de rand van een ramp”.

Yassir Abbas Mohamed was tot 2021 Soedans minister van Waterzaken en is de co-auteur van een rapport over de werking van dammen in oorlogstijd van het Institute for Water Education in Delft.
Privéfoto

Telefonisch vertelt Abbas hoe de sluizen op het nippertje weer opengingen. „Maar het risico op een ongeluk bestaat nog steeds. In december leidde het hoge waterpeil tot overstromingen stroomopwaarts van dorpen en akkers, waardoor burgers verdronken. De sluizen worden door leken willekeurig geopend en gesloten, het gebeurt niet professioneel.”

De Jebel Aulia-stuwdam, daterend uit 1937, is volgens Abbas uiterst kwetsbaar. „Vanwege zijn ouderdom en zijn grote waterreservoir vergt het beheer van de dam goed vakmanschap en is speciaal onderhoud noodzakelijk. Dat is nu totaal afwezig.”

Het dambeheer vergt vakmanschap en speciaal onderhoud, dat is nu totaal afwezig

Yassir Abbas Mohamed
oud-minister van Waterzaken en co-auteur rapport

De dam is onderdeel van het slagveld geworden, zeker na de inname door het regeringsleger van het ten oosten van de dam gelegen Wad Madani in het weekend. De RSF van militieleider Mohamed ‘Hemedti’ Dagalo, beheerst het betreffende gebied en gebruikt een aan de dam verbonden smalle brug voor aanvoer van militair materieel en manschappen naar de oostelijke oever vanaf zijn achterland in West-Soedan.


Lees ook

Oorlog in Soedan gaat nieuwe fase in na zeldzame zege voor regeringsleger

Inwoners van de Soedanese stad Port Soedan vieren zaterdag de herovering door het Soedanese regeringsleger van de centraal gelegen stad  Wad Madani.

Door de sluiting van de damdeuren vorig jaar door de RSF steeg het waterpeil, waardoor grote gebieden in de deelstaat Witte Nijl ten zuiden van de dam onder water kwamen te staan. Dit omvatte de overstroming van Aba Island, een eiland gelegen in de Witte Nijl, waarbij duizenden burgers ontheemd raakten.

Middelpunt oorlog

Met regelmaat voert het regeringsleger van president Abdel Fattah al-Burhan bombardementen uit vlakbij de dam. Daarbij werd een brug vernietigd, die later weer hersteld werd door de RSF. Als het patroon van de afgelopen maanden in de oorlog zich voortzet en het regeringsleger erin slaagt de RSF aan de oostoever terug te dringen, gaat de dam voor de terugtrekkende RSF-strijders een soort trechter worden. Dan wordt de dam, in de woorden van Abbas, „het middelpunt van de oorlog”. Beschadiging van de dam kan tot een vloedgolf leiden die delen van Khartoem onder water zet.

Gebouwen nabij de Arbaatdam, nadat die op 25 augustus 2024 instortte door zware regenval en stortvloeden.
Foto AFP

De Witte Nijl stroomt kalm over een afstand van 2.300 kilometer vanuit het Victoriameer (tussen Tanzania, Kenia en Oeganda) naar Khartoem. De Blauwe Nijl raast zes maanden per jaar als een vloedgolf vanuit de hooglanden van Ethiopië over een afstand van 1.500 kilometer naar de hoofdstad. Door haar kracht drukt die soms grote hoeveelheden water in de Witte Nijl tot aan de Jebel Aulia-dam.

In vredestijd werd een team experts ingeschakeld voor het meten van de waterniveaus en het op elkaar afstellen van de verscheidene dammen in het land. Door de in april van 2023 uitgebroken oorlog is dat toezicht weggevallen. Al-Burhans troepen hebben een van de zes grote dammen in het land uit handen moeten geven aan de RSF, en beide strijdende partijen weigeren elke samenwerking.

Wisselend klimaat

Klimaatverandering maakt de situatie extra precair. In november was de toevloed van regenwater in het Victoriameer veel meer dan in voorgaande jaren, terwijl de waterstand in Lake Albert aan de Oegandees-Congolese grens op meerdere momenten haar hoogste waterpeil ooit bereikte. Ook in Afrika’s grootste moeras, de Sudd in Zuid-Soedan, viel aanzienlijk meer regen.

„We zien steeds vaker overstromingen door enorme regenval boven de meren rond de evenaar”, zegt Abbas. „Die richtten al verwoestende schade aan in buurland Zuid-Soedan. Vorig jaar spoelde er een dam weg bij ons in Soedan. Het ene jaar hebben we te weinig regen, het andere teveel. Dat vereist meer dan ooit een nauwe regulering van de dammen. Internationale monitoring van de risico’s van dambreuken in oorlogsgebieden en snelle internationale interventie is daarom hard nodig.”


Lees ook

Is een doorbraak van het regeringsleger een stap naar het einde van de oorlog in Soedan?

Soedanezen vieren met landgenoten in passerende auto’s de verovering door het regeringsleger van Wad Madani.