In Romeo Castellucci’s ‘Bros’ komt geweld plots en zonder aanleiding

Recensie Theater

Holland Festival In de raadselachtige en indringende theatervoorstelling Bros volgen niet-professionele acteurs bevelen uit die ze via oortjes krijgen ingefluisterd. Als toeschouwer voel je je bijna medeplichtig aan het gestileerde geweld dat zich op het podium voltrekt.

In Bros spelen 23 niet-professionele acteurs mee, die kritiekloos bevelen moeten uitvoeren die ze via oortjes krijgen.
In Bros spelen 23 niet-professionele acteurs mee, die kritiekloos bevelen moeten uitvoeren die ze via oortjes krijgen. Foto Luca Del Pia

Eén, twee, drie slagen deelt de agent uit. Bij iedere klap klinkt harde donder. Telkens als die donder is uitgeraasd en de agent zijn knuppel laat zakken, is er even hoop: misschien laat hij zijn mede-agent die naakt en weerloos over de natte vloer kronkelt en smekend naar zijn enkels grijpt, nu eindelijk met rust. Maar dan heft hij zijn knuppel weer en slaat opnieuw toe, met één, twee, drie, vier slagen – een eindeloze afranseling in het koele TL-licht.

Geweld komt plots en zonder aanleiding in Bros, de duistere theatervoorstelling van Romeo Castellucci. De Italiaanse regisseur staat erom bekend gruwelen op het toneel te brengen. In eerdere stukken liet hij graatmagere anorexiapatiënten meespelen, of bracht hij incontinentie grafisch in beeld – inclusief zorgvuldig nagemaakte ontlasting.


Jeanne d’Arc als genderfluïde conciërge in stofjas: geniaal

Ook in Bros worden de extremen opgezocht. Naast drie getrainde performers wordt de cast gevormd door drieëntwintig niet-professionele acteurs in zwarte politie-uniformen, die zonder script of repetities op het toneel komen te staan. Via oortjes krijgen ze tijdens de voorstelling individuele instructies ingefluisterd. Van tevoren hebben ze een overeenkomst ondertekend: ze zullen hun bevelen zo goed en ernstig als ze kunnen uitvoeren, ook als ze belachelijk, tegenstrijdig, beschamend of onnavolgbaar lijken.

Waterboarden

Het gros van die bevelen ís ook beschamend en onnavolgbaar. Bijna anderhalf uur lang zijn toeschouwers getuige van gestileerd geweld, waarbij dader en slachtoffer elkaar voortdurend afwisselen. Scènes waarin de agenten elkaar woordeloos afranselen en waterboarden gaan pijnlijk lang door. De ondertekenaars van de overeenkomst komen hun afspraken schijnbaar zonder aarzeling na, de overgave is volledig.

Dat je je niet van de gruwelen kunt afwenden, komt grotendeels door Castellucci’s grote gevoel voor esthetiek en zijn vermogen alle zintuigen van het publiek aan te spreken. Er worden regelmatig enorme portretten het podium opgedragen – van Samuel Beckett (de vader van het absurd toneel) bijvoorbeeld, of van een eendenvoet.

De witte verlichting creëert soms een zachte en dromerige, dan weer een harde en kille sfeer op het toneel. Wierook en de geur van kruit dringen voortdurend je neus binnen. En niet voor niets worden bezoekers bij binnenkomst oordopjes aangeboden: de voorstelling zit vol geluiden die doordreunen in je lijf, van onaangenaam gepiep tot hard gedonder én prachtig orgelspel.

Totaalervaring

Soms verliest die totaalervaring aan kracht. Dan wordt de aaneenschakeling van geweld op een lugubere manier eentonig en afstandelijk. En hoe prachtig de portretten ook zijn, je moet wel erg goed zijn ingelezen om te weten wie of wat ze allemaal verbeelden. Het stuk zit vol verwijzingen die moeilijk te ontrafelen zijn.

Voor Castellucci zal dat geen bezwaar zijn. Hij maakt geen theater om te entertainen, vertelde hij in een nabespreking van de voorstelling in Athene. Met zijn kunst wil Castellucci de kijker aan het denken zetten. Het raadselachtige Bros slaagt daar deels in.

Ga je geheel op in het stuk, dan voel je je haast medeplichtig aan al het zinloze geweld, en dringt de vraag waarom zowel publiek als spelers zo moeiteloos instemmen met de premisse zich onvermijdelijk op: een vraag die je mee naar huis neemt en die nog lang kan blijven hangen. Houd je meer afstand, dan kun je je vergapen aan de duistere esthetiek, en blijft het schurende gevoel van verantwoordelijkheid uit. Maar na de zoveelste brute klap van een politieknuppel houdt ook die morbide attractie geen stand.