Noem het vooral geen intocht, zegt Marc Weterings. De intocht vindt zaterdag plaats. Dan komt Sinterklaas ook in Rijswijk aan, en zal burgemeester Huri Sarin hem ontvangen.
Een week later is de óptocht. Dan is Sinterklaas weer in de Zuid-Hollandse plaats, maar dan op initiatief van organisator Weterings. „In de luwte”, zegt hij. „We willen lekker met rust gelaten worden.” En: „We zitten hier niet te wachten op schreeuwers uit Amsterdam of Rotterdam. Het moet hier geen Staphorst II worden.” Daar probeerde een woedende menigte vorig jaar demonstranten van Kick Out Zwarte Piet tegen te houden.
Want in Rijswijk is de optocht in de woorden van Weterings „traditioneel”. Met zwarte pieten. De intocht die namens de gemeente wordt georganiseerd, is volgens de richtlijnen van omroep NTR, dus met roetveegpieten en pieten met allerlei huids- en haarkleuren.
Zwarte Piet
In veel gemeenten is Zwarte Piet de afgelopen paar jaar uitgebannen bij de intochten waar de burgemeester de Sint ontvangt. Maar dat geldt niet altijd voor intochten die worden georganiseerd door particulieren, in buurten of bij sportverenigingen. En niet ieder sinterklaascomité overlegt met de gemeente over de kleur van de pieten. In het Gelderse Elburg, waar Kick Out Zwarte Piet maandagavond de raadsvergadering bezette, lijkt dat het geval: er zijn roetveegpieten als Sint zaterdag door de burgemeester wordt ontvangen, maar Zwarte Piet staat wel op de aankondiging van een intocht in een wijk een week later.
Bij veel gemeentelijke intochten veranderde piet in 2020, toen door de coronaregels evenementen niet door konden gaan en de kleurdiscussie daardoor op de achtergrond verdween, in een roetveegpiet. Het jaar daarvoor leek de intocht in sommige gemeenten meer op een risicowedstrijd met een politiemacht op de been die moest voorkomen dat voorstanders van Zwarte Piet de demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zouden aanvallen.
Evenementenbeleid
In Rijswijk ging de intocht door de coronaregels ook niet door. Het echtpaar dat Sinterklaas al ruim een decennium met een groep vrijwilligers organiseerde, haakte af. En Marc Weterings, raadslid namens Rijswijks Belang, vond het „zonde” om het feest zomaar voorbij te laten gaan; hij organiseerde de manifestatie ‘wie kent hem niet’, dát mocht wel volgens de coronaregels. En het jaar erop, en vorig jaar, een optocht.
In maart, lang voor iemand nog dacht aan Sinterklaas, kwam de gemeenteraad van Rijswijk bijeen over het evenementenbeleid: het Strandwalfestival en het Zomerfeest in Oud-Rijswijk. En, wilde Maaike Harmsen van de ChristenUnie weten, hoorde de sinterklaasintocht daar niet ook bij? „Ja”, zei de wethouder. „Ik heb een motie ingediend dat de gemeente de intocht weer moest laten organiseren, in samenwerking met winkeliersverenigingen, en volgens de pietenformule van de NTR.”
Het zorgde, tijdens een tumultueuze raadsvergadering, waarin Harmsen zich door Weterings bedreigd voelde, voor verdeeldheid. In eerste instantie staakten – door afwezigheid van een raadslid – de stemmen op 15-15, in tweede instantie werd de motie aangenomen met 17-13.
Harmsen zegt: „Als je iets stadsbreed wil organiseren, dan moet het inclusief zijn.” Maar Weterings is nog steeds niet over de raadsmotie te spreken. Hij zegt: „De politiek moet zich niet bemoeien met iets wat door de samenleving georganiseerd kan worden.” Hij zegt: „Ik heb de vorige jaren geen wanklank gehoord.”
Lees ook
In Staphorst liet de politie de anti-Zwarte Piet-demonstranten aan hun lot over
Schminktraditie
Bij de discussie over Zwarte Piet wil hij „wegblijven”. „Mensen zijn het zat.” Dat Zwarte Piet voor Nederlanders van kleur discriminerend is, begrijpt hij niet. „We hebben het over een magisch figuur. De schminktraditie hoort daarbij. Onze pieten zijn leraren en winkeliers, die willen niet herkend worden door kinderen. Die maskerade is niet wat vegen of paars. Zwart maakt onherkenbaar.”
Weterings heeft niet getwijfeld over het aflasten van zijn optocht. „Zo lang de animo er is, organiseer ik een optocht”, zegt hij. „Net zoals elke padvinderij, elke voetbalclub, en elke buurtvereniging dat mag.” De vergunning voor het evenement moet nog wel worden goedgekeurd door de gemeente. Inderdaad bieden online ‘traditionele pieten’ zich aan. Weterings: „Je hoeft niet te komen toch? Wie voorstander is van roetveegpieten gaat lekker naar de intocht.”