In plaats van groei kiest cementgigant Holcim nu voor splitsing

Na bijna tien jaar van bouwen aan een „wereldwijde kampioen” kiest de Zwitserse cementreus Holcim voor een nieuwe koers: niet groeien, maar splitsen. Het bedrijf kondigde zondagavond aan zijn divisie Noord-Amerika los te willen zetten van de rest van het concern. Het bedrijfsonderdeel is zo veelbelovend dat het volgens Holcim beter alleen verder kan gaan.

De cementfabrikant uit Zug, niet ver van Zürich, wil de activiteiten in de VS en Canada een eigen notering op de Amerikaanse beurzen geven. Het moederbedrijf verwacht dat de Amerikaanse divisie door aandeelhouders wordt gewaardeerd op zo’n 30 miljard dollar (27,7 miljard euro), zei topman Jan Jenisch maandag tegen persbureau Reuters.

Die waardering is opvallend hoog, veel hoger dan de bijdrage die het dochterbedrijf levert aan de resultaten van Holcim. Op de Zwitserse beurs wordt de cementmaker – inclusief de Amerikaanse poot – gewaardeerd op omgerekend 39,5 miljard euro. Toch is het niet zo dat de Noord-Amerikaanse poot ook goed is voor zo’n driekwart van alle inkomsten. Het onderdeel levert ongeveer 35 procent van alle omzet, zo leert het meest recente jaarverslag, uit 2022.

Dat Holcim (omgerekend 31,3 miljard euro omzet, 60.000 werknemers) zo optimistisch is over het prijskaartje van het Amerikaanse dochterbedrijf heeft twee belangrijke redenen. Om te beginnen is het een snelgroeiend onderdeel: in 2019 leverde de divisie nog iets minder dan een kwart van alle omzet, in 2023 is dat waarschijnlijk gegroeid naar 40 procent, zo zei Jenisch deze zomer al. Die trend zet de komende jaren door, verwacht hij. Holcim denkt dat het bedrijfsonderdeel flink kan profiteren van de Amerikaanse infrastructuurwet die president Biden twee jaar geleden ondertekende, waarin tot 2030 meer dan 1.200 miljard dollar wordt vrijgemaakt voor bouwprojecten. Holcim is een van de grootste cementleveranciers van de VS. De omzet van de Amerikaanse divisie loopt de komende jaren daardoor op, tot 20 miljard dollar in 2030, verwacht het bedrijf. Vorig jaar was dat nog 11 miljard.

Gunstige waarderingen

Een andere verklaring voor het hoge prijskaartje is de gunstige waardering die beleggers plakken op aandelen genoteerd aan de Amerikaanse beurs. Zo wordt Eagle Materials, een Amerikaanse fabrikant van bouwmaterialen, gewaardeerd op ruim tien keer de brutowinst. Vulcan Materials zelfs meer dan vijftien keer. Holcim blijft steken op een factor zeven.

Door de Amerikaanse divisie los te zetten, hoopt het Zwitserse concern dat beleggers beide delen beter gaan waarderen. In een poging datzelfde te bereiken, besloot het Britse CRH vorig jaar tot iets vergelijkbaars: ’s werelds grootste fabrikant van bouwmateriaal verruilde de Britse beurs voor de Amerikaanse. In een jaar tijd steeg het aandeel bijna 50 procent in waarde.

Holcim hoopt dat door de splitsing beleggers beide delen beter gaan waarderen

Het plan is een breuk met de aanpak van Holcim tot dusver. Sinds de oprichting in 1912 was het bedrijf continu bezig met het aanboren van nieuwe markten. In 2014 leidde dat tot de vorming van het huidige bedrijf, toen de twee Europese marktleiders Holcim en Lafarge hun krachten bundelden.

Die schaalvergroting was de enige weg vooruit, gaf toenmalig president-commissaris Rolf Soiron destijds als uitleg: „Als we geen wereldwijde kampioenen kunnen vormen in Europa, zijn we verloren.” Tien jaar later kiest Holcim voor een breuk: het moederbedrijf zal geen aandelen houden in de Amerikaanse divisie. Wat overblijft zijn, in de woorden van Jenisch, „twee onafhankelijke kampioenen”.