In onzekere tijden moet de bevolking van Taiwan weerbaarder worden – bijvoorbeeld met een cursus

Het is pikdonker in deze hoek van het park in Taichung, waar het pad doodloopt na een plek met deelfietsen. Maar volgens Wu Chung-yi, de oprichter van het Self-Training Corps dat hier elke vrijdagavond samenkomt, is dat juist goed. „Als je in een noodsituatie terechtkomt heb je ook niet per se elektriciteit. Voor een ramp is dit nog licht.”

Ook in het tropische Taiwan is het koud op een winteravond, en de groep die zich voor de avondtraining verzamelt draagt mutsen en truien. De trainingen bestaan sinds 2022, maar zijn sinds kort ondergebracht in een stichting met een klein eigen budget. Daarmee hebben ze ‘Charlie’ gekocht, een rode ehbo-oefenpop van 65 kilo, om te gebruiken bij oefeningen. De deelnamers hebben hun eigen walkie talkies meegenomen, de focus van de training van vanavond.

De dertigjarige Wu, die in zijn dagelijks leven in een drukkerij werkt, vertelt over de training op het gebied van eerste hulp en zelfverdediging. Hij doet denken aan een enthousiaste padvinder, maar wordt serieus als hij het over zijn motivatie heeft. „Deze vaardigheden komen van pas bij een aardbeving of tyfoon, natuurrampen die in Taiwan bovengemiddeld vaak voorkomen. Maar we hebben ook te maken met militaire dreiging vanuit China, en de oorlog in Oekraïne gaf ons een duidelijke waarschuwing. Het beste wat je kunt doen is je voorbereiden.”

De trainingsgroep is een voorbeeld van een klein, maar groeiend aantal organisaties in Taiwan waarbij burgers zich op eigen initiatief voorbereiden op een mogelijk conflict met China, dat het eiland claimt en zegt geweld niet uit te sluiten bij een toekomstige ‘hereniging’.

Volgens experts is de Taiwanese samenleving onvoldoende voorbereid op zo’n scenario. President Lai Ching-te zei in december dat het opbouwen van „de weerbaarheid van de bevolking” via onder andere trainingen in 2025 een prioriteit moet zijn.

Chinese oefeningen

Het opbouwen van defensiecapaciteit – zowel militair als binnen de samenleving – is urgent voor Taiwan. De afgelopen jaren heeft het democratisch bestuurde eiland te maken met agressieve militaire acties vanuit China, waarbij Chinese vliegtuigen en schepen steeds vaker en steeds dichter bij het eiland militaire oefeningen uitvoeren. Tegelijk willen de Verenigde Staten, die net als de meeste andere landen Taiwan niet erkennen als staat, maar wel militaire steun toezeggen aan het strategisch gelegen eiland, dat Taiwan meer investeert in zijn eigen leger. Ook het aantreden van Donald Trump, die herhaaldelijk heeft gezegd dat Taiwan meer moet gaan betalen voor Amerika’s bescherming, levert onzekerheid op voor het eiland.

Volgens defensie-analist Chung-Ting Huang kwam de militaire situatie rond Taiwan in 2024 in een nieuwe fase. Sinds het aantreden van president Lai, in mei van vorig jaar, voerde China het aantal dagelijkse patrouilles van straaljagers en marineschepen rond het eiland op. In totaal werden vorig jaar ruim drieduizend Chinese straaljagers geteld in Taiwans luchtruim, fors meer dan de 1.703 van het jaar ervoor.

Naast deze tactieken om het Taiwanese leger onder druk te zetten, vaak aangeduid als activiteiten in de ‘grijze zone’, voerde China drie grootschalige militaire oefeningen uit. Vooral de oefening in december, toen China meer dan negentig boten van zijn marine en kustwacht inzette, maakte indruk op Huang. Hij werkt op het door de Taiwanese overheid gefinancierde Institute for National Defense and Security Research. De Chinese boten, zegt hij, vormden twee ‘muren’ die Taiwan inkapselden en een uitzonderlijk groot gebied bestreken – van de zuidelijke eilanden van Japan tot in de Zuid-Chinese zee.

Voor dit soort manoeuvres, en het meermalig oefenen van een blokkade van het eiland, is ‘grijze zone’ „een te zwakke en neutrale term”, volgens Huang. Als China de oostkant van het eiland zou afsluiten, zou Taiwan zich niet kunnen bevoorraden of buitenlandse steun kunnen ontvangen. „Dit gaat om ons recht om te overleven.”

Wat het afgelopen jaar ook opviel, is dat de Chinese autoriteiten de grootschalige acties niet van tevoren aankondigden. In eerdere jaren gebeurde dat wel. Huang: „Ze behandelen dit gebied steeds meer als een binnenlandse zee. Dan hoef je ook niets aan te kondigen.”

Over de timing van de oefeningen is de analist stellig. Dit is een Chinese reactie op de Amerikaanse militaire samenwerking met bondgenoten in de Stille Oceaan. Onder president Biden heeft de Amerikaanse marine die banden aangehaald, onder andere door gezamenlijke oefeningen te houden met Japan, de Filippijnen en Australië. Ook Europese schepen werden actiever in het gebied. „Dit is precies wat China niet wilde. De kwestie-Taiwanlijkt door deze internationalisering steeds meer uit zijn controle te glippen.”

Ook Li Ting-sheng, een voormalig luitenant-generaal die nu als diplomaat werkt, ziet de Chinese oefening van december als een waarschuwing aan Amerika, en aan de terugkerende president Trump. „China zou willen dat het de invloedssfeer in het Pacifische gebied met Amerika kon verdelen, maar als de rest van de regio zo hecht begint samen te werken lukt dat niet.”

Budget onder druk

Hoe de nieuwe regering-TrumpTaiwan zal benaderen, blijft onzeker. Trump zelf benadrukt dat Taiwan meer aan defensie moet uitgeven – liefst 10 procent van Taiwans bnp. En de formeel functieloze maar bij Trump invloedrijke Elon Musk heeft grote zakelijke belangen in China. Hij toonde meermaals begrip voor het standpunt van Beijing over het eiland. Andere leden in Trumps entourage, zoals minister vanZaken Marco Rubio, staan juist bekend om hun steun aan Taiwan.

Taiwan heeft voor 2025 een flink verhoogd defensiebudget aangekondigd van omgerekend 19 miljard euro, een recordbedrag dat 7,7 procent hoger ligt dan het jaar daarvoor en goed is voor 2,45 procent van het bnp. Een flinke hap daarvan wordt besteed aan Amerikaanse wapens.

Volgens president Lai Ching-te is het opbouwen van „de weerbaarheid van de bevolking” via onder andere simulatietrainingen een prioriteit.
Foto Annabelle Chih

Maar door verdeeldheid binnen de Taiwanese politiek staat zelfs dat bedrag nog wel onder druk. Op de dag dat NRC de burgertraining in Taichung bezocht, stemde het Taiwanese parlement in met drie controversiële wetten, waar parlementsleden eerder die week slaags over waren geraakt en die leidden tot protesten.

Die avond ging het debat in het parlement tot laat door. Deelnemer aan de training Li Yie-jie, een administratief medewerker uit Taichung, checkt tijdens de training regelmatig bezorgd haar telefoon. Eén van de wetten die de oppositie met een krappe meerderheid in het parlement aannam, kan ertoe leiden dat de centrale overheid fors minder budget tot haar beschikking krijgt – met impact op de defensie-uitgaven. Een andere wet kan het constitioneel gerechtshof verlammen, en daarmee de controle op de macht verzwakken.

Zoals veel Taiwanezen die de regeringspartij DPP steunen denkt Li dat de oppositie beïnvloed wordt door Chinese belangen. „Eigenlijk maak ik me hier nog meer zorgen over dan om de militaire dreiging. Ik vraag me af of de oppositie China een handje wil helpen door onze democratie kapot te maken. Dan hoeft China niet eens meer oorlog te voeren.”


Lees ook

‘Moet ik dan met een pistool op het strand gaan wachten op Chinese soldaten?’

In een toespraak op de nationale feestdag 10 oktober noemde de Taiwanese president Tsai Ing-wen een gewapende confrontatie met China „absoluut geen optie”.

Analist Huang ziet ook een probleem. Op één kleine pro-Chinese partij na zegt geen van Taiwans nationale politieke partijen dat het eiland samengevoegd zou moeten worden met China. Maar verschillende partijen schatten de dreiging vanuit China verschillend in. Uit opiniepeilingen blijkt dat 96 procent van DPP-stemmers vinden dat de Taiwanese samenleving weerbaarder moet worden voor oorlog, maar onder mensen die de nationalistische KMT, de grootste oppositiepartijsteunen, is dat maar 42 procent.

„Deze politieke partijen vertegenwoordigen allemaal Taiwanese stemmers. Die zullen we ervan moeten overtuigen dat het versterken van Taiwans defensie noodzakelijk is. We moeten toe naar een verenigd geluid op deze kwestie.”

Spelen met vuur

Sinds Trump brak met voorgaand diplomatiek protocol door kort na zijn eerste verkiezingsoverwinning met Taiwanese president Tsai Ing-wen te bellen, is Taiwans toekomst een steeds belangrijker thema in de internationale politiek.

Het risico bestaat dat het eiland steeds meer een speelbal wordt in de onvoorspelbare relatie tussen grootmachten Amerika en China. Met meer militaire en politieke manoeuvres aan beide kanten neemt de kans op een crisis toe. Maar de wereldwijde belangstelling biedt Taiwan ook kansen – voor meer wapendeals bijvoorbeeld, of voor internationale toezeggingen van steun – en de huidige Taiwanese regering omarmt die.

„Je ziet hoe veel landen die Taiwan eerder nauwelijks op de radar hadden, waaronder Europese landen als Nederland, nu hardop nadenken over de vraag wat ze moeten doen als er oorlog uitbreekt in de straat van Taiwan”, zegt analist Huang. „We zijn niet zo naïef dat we denken dat we ook echt kunnen rekenen op die steun in het geval van oorlog, maar we zien wel hoe dit China zorgen baart.”

Over grote veranderingen in de Amerikaanse steun aan Taiwan onder Trump maakt hij zich weinig zorgen. „We moeten onderhandelen over het defensiebudget. En we gaan opletten of Trump in zijn onderhandelingen met Xi Jinping Taiwans belangen schaadt. Maar China’s positie in de wereld is al veranderd. Het is niet langer de fabriek van de wereld waar buitenlands kapitaal koste wat kost moet zijn.”

Op de training oefenen deelnemers het opzetten van schuilplaatsen.
Foto Annabelle Chih
Op de training oefenen deelnemers het opzetten van schuilplaatsen.
Foto Annabelle Chih
Op de training oefenen deelnemers het opzetten van schuilplaatsen.
Foto Annabelle Chih

De Chinese regering reageerde op een recente wapendeal tussen Taiwan en de Verenigde Staten door te zeggen dat dat land „speelde met vuur”. China is ook kritisch over de trend van civiele zelfverdediging, en plaatste vorig jaar de Kuma Academy, de bekendste ngo die zich daarmee bezig houdt, en zijn oprichter op een lijst voor ‘gezochte separatisten’. Tegelijk zijn er aanwijzingen dat er onder de Chinese bevolking weinig animo is voor een gewapend conflict met Taiwan, ondanks het officiële propaganda-standpunt dat „1,4 miljard Chinezen hereniging met Taiwan nastreven”. In een zeldzaam opinieonderzoek zegt 55 procent van de Chinese respondenten een toekomstige oorlog te steunen, maar slechts 1 procent zegt dat die oorlog zo snel mogelijk zou moeten plaatsvinden.

Straaljagers

In het park in Taichung hopen de leden van het Self-Training Corps dat meer Taiwanezen hun voorbeeld gaan volgen. Na een krachttraining („lichamen van slachtoffers ronddragen is zwaar”) volgt een intensieve walkietalkie-oefening waarbij verschillende groepjes in het park twee ‘gewonde’ deelnemers moeten lokaliseren en helpen.

Anderhalf uur later komt de groep, moe maar nog altijd energiek, bij elkaar voor een evaluatie. Duidelijkheid blijkt belangrijk bij het gebruik van walkie talkies, die essentieel kunnen zijn als telefoon-en internetnetwerken uitvallen. Altijd eerst zeggen wie je bent. Geen ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’ – tijd is een schaars goed in een crisis en je bezet de lijn.

Li ziet dat, nu de dienstplicht voor jonge mannen sinds vorig jaar is verlengd van vier maanden tot een jaar, vooral vrouwen interesse hebben in het bijleren van crisisvaardigheden. „Ook tegen de dreiging van seksueel geweld in een oorlog bijvoorbeeld. Je voorbereiden kan die angst verminderen.”

Ze is verbaasd over hoe snel de situatie blijft veranderen. In sommige Taiwanese kuststeden, zoals Tainan en Hualien, hoor je vrijwel dagelijks het geluid van straaljagers, Taiwanese vliegtuigen die reageren op de Chinese patrouilles. „Maar als het elke dag is, wennen mensen juist ook weer aan de dreiging. Totdat het een keer misgaat.”