In Ohio willen de Democraten bewijzen dat ze zelfs in een dieprode staat kunnen winnen

Referendum Ohio stemt deze dinsdag over een op het oog technisch wetsvoorstel, dat in de praktijk draait om het abortusrecht en de democratie. De uitslag van referendum wordt landelijke uitstraling toegedicht.

In Norwood, Ohio, baden katholieken zondag tijdens een ‘rozenkransrally’ voor winst van de ‘ja’-stem in het verkapte abortusreferendum dat de staat deze dinsdag houdt.
In Norwood, Ohio, baden katholieken zondag tijdens een ‘rozenkransrally’ voor winst van de ‘ja’-stem in het verkapte abortusreferendum dat de staat deze dinsdag houdt. Foto Darron Cummings/AP

Een vrouw en een man liggen te vrijen in bed. „Heb je een condoom?”, vraagt zij, enigszins verhit. Zijn hand reikt gelijk naar de lade van het nachtkastje, maar dan grist een andere hand het voorbehoedsmiddel snel weg. Er blijkt nog iemand in de slaapkamer. „Sorry, maar u mag die niet gebruiken”, zegt deze grijzende man in donker pak. „Wie bent u?”, roept de vrouw uit. „Ik ben uw Republikeinse Congreslid”, antwoordt de vreemde.

Met campagnespotjes als hierboven beschreven, stevende Ohio de afgelopen weken af op een referendum waarvan de uitslag deze dinsdag in de hele VS op belangstelling kan rekenen. De inwoners van de Midwestelijke staat mogen zich uitspreken over Issue 1, een op papier nogal technische kwestie, die in de praktijk vooral – maar niet alleen – om het recht op abortuszorg draait.

Beeld uit het tv-spotje waarmee de linkse campagnegroep Progression Action Fund oproept om tegen ‘Issue 1’ te stemmen.
Foto YouTube

De tussentijdse volksraadpleging gaat over een Republikeins voorstel dat het lastiger zou maken de deelstaatgrondwet te amenderen. Sinds begin 20ste eeuw kunnen Ohioans hiertoe zelf een burgerinitiatief opstellen en hier enkele honderdduizenden steunhandtekeningen voor verzamelen om het per referendum in stemming te brengen. Om het aangenomen te krijgen, volstaat nu een simpele meerderheid van de helft plus 1.

Met ‘Issue 1’ willen Republikeinen die laatste drempel ophogen naar 60 procent – een wens die onmiskenbaar voorkomt uit de gebleken impopulariteit van hun eigen anti-abortusstandpunt. Nadat het Hooggerechtshof vorig jaar na bijna een halve eeuw het federale grondrecht op abortus vernietigde, kreeg Ohio zoals meer ‘rode’ (Republikeins geregeerde) staten een abortusverbod. Dit is zo streng dat een 10-jarig verkracht meisje juni 2023 naar buurstaat Indiana moest om haar zwangerschap af te laten breken, maar werd later tijdelijk opgeschort door een rechter.

Hoge opkomst verwacht

Sinds de baanbrekende uitspraak van het Hof hebben Amerikaanse kiezers bij meerdere gelegenheden hun afkeer ervan laten blijken. Bij de Congresverkiezingen van 2022 presteerden de Republikeinen slechter dan gebruikelijk voor een oppositiepartij bij ‘midterms’. In twee conservatieve staten werden voorstellen verworpen om abortus nagenoeg te verbieden, terwijl drie andere staten er juist voor kozen het abortusrecht via de eigen grondwet te beschermen.

Lees ook deze reportage: En daarom moest het meisje (10) van Ohio naar Indiana voor haar abortus

Al is Ohio stevig in Republikeinse handen, volgens peilingen zou een voorstel hiertoe het met gemak halen. Democraten haalden ook al genoeg handtekening op om er bij de volgende landelijke verkiezingen, november 2024, over te stemmen. ‘Issue 1’ moet dit nog snel de pas afsnijden.

Voor beide partijen staat zo meer op het spel dan alleen abortus. De Republikeinen werden deze eeuw oppermachtig in de volksvertegenwoordiging van Ohio dankzij gerrymandering: de kiesdistricten in eigen voordeel trekken. Als ‘Issue 1’ het niet redt, kunnen Democraten mogelijk ook een referendum tegen die (ook door Ohio’s hoogste rechters afgekeurde) praktijk gaan aanspannen.

Democraten presenteren deze stembusgang daarom als unieke kans de rechtse dominantie te stoppen. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat na abortus ook voorbehoedsmiddelen in het conservatieve vizier komen. En passant willen ze de rest van de VS graag laten zien dat zij op het thema abortus zelfs in een dieprode staat kunnen winnen.

Vanwege deze landelijke uitstraling ontvingen de campagnekassen van beide kampen miljoenen dollars van donateurs van buiten de staat. Niet zonder effect: het hoge aantal vroeg uitgebrachte stemmen lijkt een hoge opkomst te voorspellen.

De rozenkransrally in Norwood werd georganiseerd door de landelijke geloofsorganisatie ‘Katholieken voor Katholieken’.
Foto Darron Cummings/AP