In Nederland is deze rotonde ‘volkomen logisch’, in Sheffield toeteren de automobilisten als ze voorrang moeten geven

De nieuwe rotonde scheelt Agatha Flowers zeker vijf minuten reistijd. „In de spits moest ik hier vroeger eerst de hele weg aflopen, naar de stoplichten verderop. Auto’s lieten je er gewoon niet tussen. Nu stoppen ze en dat is zoveel fijner. Easy breezy.” Ze wijst naar een voorbijganger op het zebrapad van de rotonde, hij krijgt voorrang van een automobilist. „Kijk nou, die man mag zo recht oversteken, dat is toch cool!”

In Sheffield, een universiteitsstad in South Yorkshire met ongeveer 560.000 inwoners, is begin deze maand een ‘Nederlandse’ rotonde geopend. Op een vrolijk roze spandoek naast het plein werd Sheffield’s first Dutch-style roundabout al aangekondigd.

Even ten noorden van het winkelhart van de stad, maar nog net binnen de ring, moeten auto’s nu voorrang geven aan fietsers en voetgangers. En dat is nogal wat in een land waar automobilisten al decennia bovenaan staan in de verkeersrangorde. Pas sinds 2022 ligt in de landelijke verkeersregels vast dat de kwetsbaarste weggebruikers – voetgangers en fietsers – voorrang krijgen.

Agatha Flowers is blij met de nieuwe rotonde in Sheffield. „Auto’s lieten je er gewoon niet tussen. Nu stoppen ze en dat is zoveel fijner. Easy breezy.”
Werkzaamheden rond de nieuwe rotonde naar Nederlands voorbeeld in Sheffield.
Foto’s Benjamin Statham

Voor de verkeersdeelnemers is de nieuwe rotonde wennen. Voetgangers lopen soms dwars over het fietspad. Of ze versnellen hun pas als ze zien dat er een auto aankomt, alsof ze niet echt geloven dat die stopt. Auto’s toeteren naar elkaar als ze bij het verlaten van de rotonde moeten stoppen en voorrang geven aan iemand die oversteekt. Ongeveer honderd meter vóór de rotonde staan tijdelijke waarschuwingsborden langs de weg: „Nieuwe rotonde-indeling, geef altijd voorrang bij verlaten rotonde.”

Wegen opnieuw inrichten

Ben Miskell (Labour) is voorzitter van de transport- en klimaatcommissie van de gemeenteraad in Sheffield en hij is enorm trots op de nieuwe rotonde. De bermen langs de weg zien er nu kaal en een beetje zielig uit. „Daar komen allemaal planten volgend jaar zomer, dan wordt het prachtig. En dit grind is onderdeel van een duurzaam afvoersysteem voor regenwater.” Het water kan daar makkelijk door wegsijpelen.

Het grote doel van de rotonde, zegt Miskell, is om inwoners meer keuze te geven in hun vervoermiddelen. „We willen infrastructuur bieden waarbij inwoners comfortabel voor lopen of fietsen kunnen kiezen. In Nederland is dat misschien volkomen logisch, hier nog niet.” De herinrichting is extra belangrijk omdat er in dit deel van de stad de afgelopen jaren zowel woonappartementen als kantoren bij zijn gekomen, dus het aantal weggebruikers is gestegen. Ook nu zijn er nieuwe flats in aanbouw. Een hijskraan slingert een grote bouwcontainer bijna over de weg.

De nieuwe rotonde maakt deel uit van een groter verkeersplan, met brede fietspaden en stoepen. De gemeente Sheffield heeft er 18 miljoen pond (omgerekend bijna 22 miljoen euro) aan besteed, deels met een landelijke subsidie. Een paar honderd meter verderop is een nieuw voorrangsplein gebouwd, al durft Miskell dat woord niet in het Nederlands uit te spreken. „It’s a priority junction.” Bij deze kruising was te weinig plek voor een rotonde, dus is het een soort mengeling van kruispunt en rotonde geworden: zonder stoplichten en met zebrapaden.

Met matrixborden worden automobilisten en andere weggebruikers gewaarschuwd dat de voorrangsregels bij de ‘Dutch-style’ rotonde anders zijn.
Op een vrolijk roze spandoek wordt Sheffield’s first Dutch-style roundabout al aangekondigd.
Foto’s Benjamin Statham

Integratie in de rest van het stratenplan is nog een probleem. Het roodgeverfde fietspad houdt nog geen vijftig meter van de kruising ineens op en er staat geen bordje waar de fietsers heen moeten. „We moeten wegen die nooit zijn ontworpen voor fietsers en voetgangers opnieuw inrichten en dat is niet altijd gemakkelijk”, zegt Miskell. Vaak worden fietspaden op een bestaande weg ‘ingetekend’, al schildert de gemeente die banen nu wel zoveel mogelijk rood. „Eerst trokken we gewoon een witte streep op de weg, maar dat geeft fietsers geen veilig gevoel.”

Meer ongelukken

Sheffield is de tweede stad in het Verenigd Koninkrijk met een ‘Nederlandse’ rotonde. De primeur was voor studentenstad Cambridge, in 2020, maar die rotonde heeft een gemengde reputatie. Er gebeurden de afgelopen drie jaar volgens de BBC een handvol ongelukken meer dan vóór de herinrichting. Al namen de aantallen fietsers en voetgangers ook flink toe, met 50 en 30 procent, waardoor die stijging van ongelukken relatief gezien meevalt.

Op het parkeerterrein naast de rotonde stapt Farida Sharif in haar BMW om de kinderen van school te halen. Ze vindt de nieuwe rotonde een goede ontwikkeling. „Het is even extra opletten, maar dat moet je eigenlijk bij elke rotonde.” Sharif woont nog geen vijf kilometer van haar werk. Te ver om te lopen, maar fietsen is voor haar geen optie. „Ik kan het niet. Het zou veel goedkoper zijn, maar ik durf niet. Ik zie zo vaak ongelukken.” Ze betaalt 7,60 pond voor een dag parkeren, ongeveer 9,25 euro.

Het openbaar vervoer is ook geen alternatief, zegt Sharif. De dienstregelingen zijn onvoorspelbaar. De bus kost 2 pond (2,45 euro) per rit, maar met een overstap betaal je 4 pond. Dan moet je nog terug. Sharif: „En het volk dat je treft in de bus, is niet al te best. We noemen een bus de „skank wagon”, zegt ze, de slettenwagen. „Vroeger namen we altijd de bus, maar sinds de dakloosheid zo is toegenomen de afgelopen jaren, doe ik het niet meer.”

Regeringspartij Labour heeft wetgeving in voorbereiding om het busvervoer weer in handen van lokale overheden te kunnen brengen. Dat zou de dienstregelingen moeten verbeteren en het aantal passagiers weer terug op niveau moten brengen. Raadslid Ben Miskell kijkt ernaar uit.

Hoe dan ook is het volgens hem tijd dat politici ophouden „met het opdrijven van de rivaliteit tussen weggebruikers”. De Conservatieven kwamen in de laatste jaren van hun regeerperiode met gunstige regels voor automobilisten. Ze wilden het gemeenten bijvoorbeeld moeilijker maken om zones in te stellen waar je maximaal 20 mijl (ongeveer 32 kilometer) per uur mag. Miskell: „Wij zijn juist trots dat we die 20 mijl per uur-regel op meer plekken gaan invoeren. Elke automobilist stapt een keer uit zijn auto en wordt dan voetganger.”

Voetgangers en fietsers krijgen op de nieuwe rotonde in Sheffield voorrang.
Een voetganger zwaait als dank naar een voor hem stoppende auto op de ‘Dutch-style’ rotonde in Sheffield.
Foto’s Benjamin Statham