In Nairobi wordt over een bindend verdrag over plasticvervuiling onderhandeld

Diplomaten van over de hele wereld verzamelen zich maandag in Nairobi om tot een bindend verdrag over het inperken van plasticvervuiling te komen. Het doel is om in 2040 een einde te maken aan alle plasticvervuiling. Naast landen schuiven ook petrochemische bedrijfsreuzen, klimaatactivisten, vakbonden, boeren en andere belangengroepen aan bij de onderhandelingen, die inmiddels gaan over de precieze frasering van het verdrag. Dat betekent dat de gesprekken een heel eind zijn, al wordt het uiteindelijke verdrag pas eind volgend jaar verwacht. Eerder ontmoetten de deelnemers elkaar al in Parijs en het Uruguayaanse Punta del Este.

De deelnemers zijn het er wel ongeveer over eens dat plasticvervuiling een rampzalig fenomeen is, zo bleek tijdens de eerdere bijeenkomsten. Inger Andersen, directeur van UNEP, het Milieuprogramma van de Verenigde Naties, zei in juni in Parijs: „[Plastic] verstikt ecosystemen, warmt het klimaat op en schaadt de gezondheid. En mensen in de armste landen worden er het zwaarst door getroffen.”

Maar de deelnemers hebben verschillende kijken op de manier waarop die schade beperkt moet worden. Noorwegen en Rwanda voeren een ambitieuze coalitie aan, die de productie van plastic aan banden wil leggen. Saoedi-Arabië en andere olieproducerende landen willen recyclen en afvalverspreiding inperken.


Lees ook
Plastic is een geweldig en rampzalig product. Vervuiling is haast niet te voorkomen

Plastic is een geweldig en rampzalig product. Vervuiling is haast niet te voorkomen