In musical ‘De Tocht’ gaat de Elfstedentocht eindelijk weer door: „It giet oan!”

Reportage

Musical Deze eeuw werd er geen Elfstedentocht gereden, maar de klassieke wedstrijd staat centraal in de locatiemusical ‘De Tocht’. Een speciaal opgetrokken theater in Leeuwarden, met draaiende ijsbaan, doet het gevecht met de elementen herleven.

Repetitie van musical De Tocht.
Repetitie van musical De Tocht. Foto’s Catrinus van der Veen

Dit najaar kan Erben Wennemars eindelijk het interview geven waar hij meer dan twintig jaar naar heeft verlangd. „Ik vind het zo’n mooie dag”, jubelt hij. „Ik ben zó blij dat het eindelijk zover is: dat het doorgaat.”

De oud-schaatser juicht over de Elfstedentocht, de schaatswedstrijd die voor het laatst werd gereden in 1997, maar ieder jaar weer voor een golf van verwachtingsvolle opwinding zorgt zodra de temperatuur onder het nulpunt zakt. Of het natuurijs ooit nog dik genoeg wordt om ‘de tocht der tochten’ te rijden, is onzeker, maar in Friesland klinkt deze zomer een overtuigd „It giet oan”.

Vanaf oktober is daar namelijk De Tocht te zien, een musical over de Elfstedentocht. Via een begeleidende app bij de voorstelling kun je horen hoe verguld Wennemars is met het idee.

In Leeuwarden werd voor deze productie een gloednieuw theater uit de grond gestampt, op een industrieterrein aan de rand van de stad. Zo’n twee maanden voor de première zijn de bouwwerkzaamheden nog in volle gang. Een witte loods torent boven de andere bedrijven uit. Het is het het Friso Theater, dat ruimte biedt aan 1.500 stoelen (de TheaterHangaar in Katwijk, voor Soldaat van Oranje, heeft 1100 stoelen). De grond rondom de loods is een modderpoel, naast de ingang staat een verzameling bouwketen.

Binnen is in iedere ruimte wel iemand te vinden met een blauwe helm op, boor of meetlint in de hand. „Dagelijks is hier ongeveer zestig man aan het werk om het theater op tijd af te krijgen”, vertelt producent Foppe van der Veen. Hij is vanaf het prille begin – zo’n zeven jaar geleden – betrokken bij het project. Dat geldt ook voor Madelène van Beuzekom, voormalig Holiday on Ice-schaatsster. Zij vroeg zich destijds af, waarom er nooit grootschalig muziektheater over de Elfstedentocht is gemaakt. Dat was het begin van de plannen voor De Tocht. Samen met Van der Veen, Hans Staal en Lisette Bokma vormt zij nu de producenten-ploeg.

Schaatsland

Hoewel Nederland een schaatsland is, echoot die liefde voor de sport niet automatisch door in een overvloed aan entertainment over dit onderwerp, merkte producent Van der Veen tijdens de voorbereidingen voor de musical. „In Nederland houden we vooral van meters maken op het ijs.” De Tocht moet daar verandering in te brengen. Tegenover de shows van bijvoorbeeld Holiday on Ice, waarbij het draait om kunstschaatsen, willen de makers een voorstelling zetten waarin een dramatisch verhaal wordt verteld.

De afgelopen decennia werden musicals gemaakt over praktisch alle populaire onderwerpen in de Nederlandse cultuur: van André Hazes tot de HEMA. Ieder oer-Hollands ‘merk’ leek eraan te moeten geloven. Het is opvallend dat de Elfstedentocht zo lang is overgeslagen – kleine en kortlopende producties daargelaten, zoals De tocht van morgen in 2016, waarbij Van Beuzekom ook betrokken was.

Een verklaring daarvoor ligt waarschijnlijk deels in de kwesties waar de makers van De Tocht tegenaan liepen. Want wat is het verhaal van een sportwedstrijd? „Dramatisch gezien gebeurt er eigenlijk weinig”, zegt Van der Veen. „Er wordt lang geschaatst en iemand in de kopgroep wint. Op het toneel is daar weinig aan.”

Daarom werd er besloten om niet te focussen op topsporters, maar op een vriendengroep die elkaar door de toertocht sleept. Van Beuzekom: „We hebben afgepeld wat een amateurschaatser beleeft tijdens de tocht. Het gaat om vriendschap, om saamhorigheid. Mienskip, zoals dat in het Fries heet.”

Foto Catrinus van der Veen

Draaiende ijsbaan

Auteur Allard Blom, die recent musicals als Blind date en Het was zondag in het zuiden maakte, schreef een script over vijf vrienden die een jaar of twaalf waren toen de laatste Elfstedentocht doorging. Zij mochten toen niet meedoen, maar beloofden elkaar: als het er ooit van komt, gaan we er allemaal voor – waar we ook zijn in ons leven. Zij stappen nu enthousiast het ijs op, maar tijdens de rit komen allerlei onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden naar boven. Een soortgelijke oplossing hanteerde Steven de Jong bij zijn speelfilm De Hel van ’63 (in 2009): „Alle personages moeten een probleem of trauma overwinnen”, zag NRC.

Toen de verhaallijn duidelijk was, stuitte het creatief team op het volgende probleem: wie theater wil maken van koersen op het ijs, loopt tegen de snelheid van de sport aan. Regisseur Eddy Habbema: „Als we deze voorstelling in een regulier theater zouden spelen, is een schaatser binnen vier, vijf slagen voorbij het publiek.” De oplossing: om de publiekstribune draait een gigantische schijf van ijs. ‘De schaatsers rijden met een grote bocht voor de toeschouwers langs en de vloer draait in tegengestelde richting. Daardoor vertraagt het beeld. Zo kan een schaatser lang in het vizier van het publiek blijven, en een scène spelen of een lied zingen.”

De draaiende ijsbaan weegt 200.000 kilo, wijst Van der Veen in het in aanbouw zijnde theater. De baan is zo’n 7 meter breed. Dit gevaarte wordt door een hoop techniek in beweging gebracht en gekoeld. De schijf draait traag zijn proefrondes, terwijl technici bezig zijn met de trussen, waaraan straks het licht zal hangen. „Begin dit jaar was dit team nog in Liverpool om het Songfestival op te bouwen”, aldus Van der Veen. Het zijn internationale experts, aangetrokken om de complexe techniek te laten functioneren, onder leiding van technisch producent Stano Kusik.

Schaatsrepetitie

Het schaatsen repeteren de acteurs niet in Friesland, maar in Utrecht. De Vechtsebanen is de enige ijsbaan in Nederland die het hele jaar open is, aldus regisseur Habbema. Gelukkig maar, want schaatsen is een groot onderdeel van de repetities. De cast heeft lessen gevolgd bij de Sven Kramer Academy. De meeste acteurs rijden hun rondjes om op niveau te blijven, maar sommigen krijgen nog wat extra lessen.

Bijna allemaal waren ze behoorlijk vaardig op het ijs toen ze aan dit project begonnen. „Ze hoeven ook geen topschaatsers te worden. Als ze maar comfortabel genoeg op het ijs staan om naast het schaatsen te kunnen spelen en zingen.”

Anderhalve maand voor de première verhuist de cast naar Leeuwarden voor het monteren van de voorstelling: spel, zang en schaatskunst moeten samenkomen, in combinatie met natuurvideo’s op led-schermen boven de ijsbaan. „De coördinatie en afstemming van de verschillende delen is nu nog de grootste klus”, aldus Habbema.

Uiteindelijk wordt de cast, waarin musicalster Nandi van Beurden (The Sound of Music, Dagboek van een herdershond) de bekendste naam is, aangevuld met een grote groep vrijwilligers. Zij zullen mee-schaatsen in ensemblenummers om de omvang van de tocht over te brengen. Dat zijn overigens niet alleen Friezen, maar ook mensen uit Breda of Haarlem. „Sommige vrijwilligers komen van ver”, legt Habbema uit. „Zij zeggen: ‘Ik weet niet of ik de Elfstedentocht ooit nog echt ga meemaken, maar zo beleef ik hem toch’.”

Straks staan er tientallen schaatsers op de ijsvloer. Tijdens de massale scènes moet het publiek zich, omringd door ijs, ingesloten voelen door de natuur. Zoals een Elfstedendeelnemer dat ook ervaart. Habbema: „De eerste vrouw die ooit finishte, Klasina Seinstra, vertelde me hoe het is als je wegrijdt bij de Elfstedentocht. Opeens is alles verdwenen: al het licht, de mensen, het gejoel en het dweilorkest. Boem, je schaatst alleen in absolute duisternis. Dan ontstaan oer-gevoelens. Daar begint het heldendom: het gevecht tegen de elementen én tegen jezelf.”

Foto Catrinus van der Veen

‘Soldaat van Oranje’ als inspiratie

Een draaiend decor doet musicalfans waarschijnlijk denken aan de hit-productie Soldaat van Oranje. Ook daarin wordt gebruik gemaakt van een bewegende schijf – alleen draait in die musical de publiekstribune, niet het decor.

Voor de makers van De Tocht is Soldaat een inspiratiebron. Beide producties zijn opgezet met een ‘open-eind’: de voorstelling blijft te zien zolang het publiek voldoende kaartjes koopt. Door het speciaal gebouwde theater kan De Tocht in principe eindeloos doorspelen.

Qua omvang komt de productie al behoorlijk in de buurt van Soldaat van Oranje, maar om soortgelijke bezoekcijfers te halen, moet een groot publiek verknocht raken aan De Tocht. Dat willen de makers bereiken door niet alleen een voorstelling te bieden, maar een ‘totaalbeleving’ te suggereren. Via een begeleidende app krijgen bezoekers extra content voorgeschoteld in de aanloop naar de musical. Zoals ‘nieuwsmeldingen’ over ijsmetingen, vanaf het moment dat de media zogenaamd beginnen te speculeren over het doorgaan van de tocht.

Bij de musical zijn, avond aan avond, 150 mensen aan het werk om de voorstelling te realiseren. Voor Van Beuzekom en Van der Veen markeert de première het eindpunt van een lange voorbereidingstijd. Het was geen makkelijke weg. „Als je het vergelijkt met de Elfstedentocht, zijn we een paar keer flink onderuitgegaan”, erkent Van Beuzekom, „maar nu zijn we Dokkum voorbij.”

Van der Veen: „Als we het alleen hadden gedaan, had elk van ons het al eens opgegeven. We hebben elkaar er doorheen gesleept, net als bij een echte Elfstedentocht.”