In Italië viel de grootste hagelsteen ooit gemeten in Europa, hoe is die ontstaan?

Extreem weer Al een week lang vallen in verschillende delen van Noord-Italië enorme hagelstenen. Dat gebeurt daar wel vaker, maar de hagelstenen zijn nu groter dan normaal.

Een hagelsteen met een breedte van negentien centimeter viel in de Noord-Italiaanse gemeente Azzano Decimo.
Een hagelsteen met een breedte van negentien centimeter viel in de Noord-Italiaanse gemeente Azzano Decimo.

Foto Marilena Tonin

In Italië viel in de nacht van maandag op dinsdag de grootste hagelsteen die ooit werd gevonden in Europa. Dat melden onderzoekers van het European Severe Storms Laboratory (ESSL). De steen viel in de Noord-Italiaanse gemeente Azzano Decimo en heeft een breedte van maar liefst negentien centimeter. Ter vergelijking: een tennisbal heeft een breedte van een kleine zeven centimeter. De hagelsteen komt in de buurt van het wereldrecord van twintig centimeter. Die viel in 2010 in het Amerikaanse South Dakota.

Met de vondst van gisternacht is „het vorige record van zestien centimeter van vorige week alweer verbroken”, zegt Pieter Groenemeijer, directeur van ESSL. Ook die hagelsteen werd gevonden in Italië.

Al een week lang vallen in verschillende delen van Noord-Italië enorme hagelstenen. Dat gebeurt daar wel vaker, maar „hagelstenen van deze grootte zijn uniek”, zegt Wouter Mol, onderzoeker aan de Wageningen Universiteit.

Vorige week woensdag raakten 110 mensen gewond in Noord-Italië door hagelstormen. Afgelopen nacht kwamen daar 35 bij, onder meer nabij het populaire Gardameer. De meeste slachtoffers liepen indirect verwondingen op. Bijvoorbeeld doordat zij over een hagelsteen uitgleden of te dicht bij brekend glas stonden, zei regiopresident Luca Zaia vorige week tegen CNN. Ook hij omschreef de hagelbui als „ongewoon” op Twitter. Op sociale media zijn beelden te zien van auto’s waarvan ruiten zijn ingeslagen door de hagel. Ook gewassen, tankstations en daken raakten beschadigd.

Klein klompje ijs

Hoe kan een hagelsteen zo groot worden? Hagel begint als een klein klompje ijs in de atmosfeer, op een hoogte waar het koud genoeg is voor water om te bevriezen en warm genoeg voor de ijsklompjes om aan elkaar te kleven. Door sterke luchtstromen slingeren de klompjes ijs op en neer en kunnen ze meer ijs aan zich plakken. „Op een gegeven moment worden ze te zwaar en vallen ze naar beneden”, zegt onderzoeker Mol. „Maar als de opwaartse luchtstroom sterk is, kunnen de ijsklompjes lang blijven hangen en doorgroeien voor ze naar beneden vallen.”

Dat was het geval in Italië, en ook in omringende landen zoals Slovenië. „Dat kwam onder meer door warme vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee. Door temperatuurverschillen ontstonden sterke opwaartse luchtstromen.”

„De hagelbui was best wel schrikken”, zegt Jeffrey van Son uit Sliedrecht. Hij staat met zijn vouwwagen op een camping aan het Gardameer. „Overdag was het lekker weer, maar in de avond werd het plots donker en begon het te hagelen. Het geluid op de tafels en daken van de enorme kletterende hagel klonk alsmaar harder. Gelukkig zijn we zelf ongedeerd. Maar alle auto’s hier op de camping zijn beschadigd.”

Bart Baselmans uit Heeze, ook op vakantie aan het Gardameer, schrok van een harde klap op het dak van zijn auto. „Het leek alsof er iemand een steen op gooide. Binnen enkele tellen volgende er meerdere harde knallen. Angstaanjagend.”