In films lijkt een kunstroof gelikt en goed voorbereid, de werkelijkheid is vaak anders. Drie mythes over kunstdieven

Het beeld dat Hollywood ons voorschotelt van kunstdieven: ze zijn charmant, plannen hun kraak (‘heist’ in het Engels) tot in de puntjes, en plegen die zonder schade aan te richten of slachtoffers te maken.

Heistfilms met kunstschatten als doelwit zijn al jaren populair, vaak dankzij de actie – die zo snel is dat alle plotgaten en onmogelijkheden niet opvallen – de spannende muziek, en grote sterren van Sean Connery tot Sandra Bullock.

De werkelijkheid is totaal anders. Drie mythes over kunstroven ontkracht.

1. De charmante dief

In de film: Kunstdieven zijn vaak charmante, rijke dan wel verveelde mensen die de detectives die hen op de hielen zitten om hun vingers winden. In Entrapment (1999) hoeft een ‘meesterdief’ (Sean Connery) eigenlijk niet meer te stelen, maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Een vrouw (Catherine Zeta-Jones) die zich voordoet als verzekeringsagent maar misschien een nog wel betere dief is – aan de plot van deze film is geen touw vast te knopen – gaat met hem op roverspad. Aan het einde van de film zijn een Rembrandt, een eeuwenoud Chinees masker en 8 miljard dollar aan banktegoeden gejat, maar de twee weten te ontsnappen en krijgen elkaar.

Sean Connery en Catherine Zeta-Jones in ‘Entrapment’.

In werkelijkheid: In 1969 werd uit de San Lorenzokerk in Palermo op Sicilië De geboorte van Christus met de heiligen Laurentius en Franciscus van Assisi van Caravaggio gestolen. Het doek, uit 1609 en 268×197cm groot, werd uit zijn lijst gesneden en in een vloerkleed opgerold voor gemakkelijk vervoer. De Caravaggio dook op bij de Siciliaanse maffia. Die wilde de kerk afpersen en eiste losgeld via een brief. Daarin ook een fragment van het schilderij, een maffiatactiek om te bewijzen dat ze het in bezit hadden, zoals ze ook bij een ontvoering een vinger of oor opstuurden. De kerk weigerde te betalen, het schilderij verdween.

2. Een kunstdiefstal wordt tot in de puntjes gepland

In de film: In Ocean’s 8 (2018) heeft de leider (Sandra Bullock) van een bende criminelen vijf jaar, acht maanden en twaalf dagen aan een plan gedokterd om een diamanten halsketting te stelen: de tijd dat ze in de gevangenis zat. De tot op de seconden uitgewerkte roof gaat vervolgens uiteraard volgens het draaiboek.

In werkelijkheid: Kunstroven worden bijna nooit volledig uitgedacht. De zeer omvangrijke roof van dertien kunstwerken uit het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston in 1990 leek goed gepland. Maar Het concert van Vermeer en Christus in de storm op het meer van Galilea van Rembrandt waren niet de meest waardevolle kunstwerken in het museum. Zo bleef onder meer een Titiaan hangen. Het waarom hiervan is nog steeds niet opgehelderd, omdat daders noch werken zijn gevonden.

De roof van vier van Andy Warhols Reigning Queens uit MPV Gallery in Oisterwijk eind 2024 was ronduit ondoordacht. Nadat de dieven explosieven hadden gebruikt om binnen te komen, bleken de vier zeefdrukken in de lijsten van 120×100cm niet in de vluchtauto te passen. De rovers trapten de lijsten stuk en scheurden twee van de vier werken eruit, de andere twee lieten ze in hun haast achter op straat. Volgens de galeriehouder zijn zowel de twee verdwenen prints als de twee achtergebleven koninginnen onherstelbaar beschadigd en daarmee waardeloos.

De twee in de haast kapotgetrapte en achtergelaten ‘Reigning Queens’ van Andy Warhol bij MPV Gallery in Oisterwijk. Foto Iris van den Broek/ ANP

3. Een kunstroof veroorzaakt geen schade

In de film: In The Thomas Crown Affair (1999) haalt Crown (Pierce Brosnan) een Monet van de muur, trekt er in één beweging de lijst af en vouwt het werk met raamwerk en al dubbel in een koffertje – waarmee hij vervolgens het museum uit wandelt. Dat dit onmogelijk is, wisten de makers van de film ook: het moment dat het schilderij wordt opgevouwen, komt niet in beeld.

Pierce Brosnan als de kunstrover Thomas Crown in ‘The Thomas Crown Affair’.

In werkelijkheid: Schilderijen in musea zijn vaak verankerd aan de muur, een bezoeker mag niet met koffer naar binnen, een lijst zit niet aan één punt aan het schilderij vast, maar vooral: het beschilderde doek noch het spieraam kan worden opgevouwen – niet zonder het schilderij op zijn minst ernstig te beschadigen.

Naast de schade aan het gebouw – die steeds vaker substantieel is door bijvoorbeeld het gebruik van explosieven zoals in Oisterwijk en bij de roof van de Dacische goudschatten uit het Drents Museum in Assen – ontstaat bij veel roven schade wanneer een kunstwerk uit de lijst wordt gehaald, zoals bij de Warhols in Oisterwijk, de Rembrandt en Vermeer in Boston, die uit de lijsten werden gesneden. Bij Zeegezicht bij Scheveningen, een van de twee Van Goghs die in 2002 uit het Van Gogh Museum in Amsterdam werden gestolen, raakte bij het verwijderen van de lijst een reep verf los, die de dief weggooide. Bij de roof van oosters keramiek uit Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden in 2023 lieten de dieven zeven van de elf gestolen voorwerpen stukvallen.

De geschiedenis van De geboorte van Christus van Caravaggio spant echter de kroon. In 1989 verklaarde een maffia-informant dat hij een van de dieven was. Hij vertelde dat de eeuwenoude verflagen deels uit elkaar vielen toen na de diefstal het werk uit het vloerkleed werd gehaald. Volgens andere informanten zou het doek in de decennia na de diefstal als deurmat hebben gediend, in een schuur zijn gegooid waar ratten en varkens het aanvraten, en uiteindelijk in repen gesneden naar een Zwitserse kunsthandelaar zijn verscheept. De handelaar en maffiabaas in kwestie zijn inmiddels overleden. Waar de Caravaggio – of beter: wat ervan over is – zich nu bevindt, is ruim vijftig jaar na de diefstal nog altijd onbekend. In 2013 werd met digitale technologie een kopie van De geboorte gemaakt, die nu boven het altaar in de San Lorenzokerk hangt.

‘De Geboorte van Christus met de heiligen Laurentius en Franciscus van Assisi’ van Caravaggio die uit de San Lorenzokerk in Palermo werd gestolen.

Maatschappelijke schade

De maatschappelijke schade van kunstroven is echter nog groter. Wie bij een ‘diefstal in opdracht’ denkt dat een egoïstische kunstliefhebber het werk laat stelen om er in zijn eentje naar te kunnen koekeloeren: ook hier is de werkelijkheid anders. Kunstdiefstal is sterk vervlochten met georganiseerde misdaad. Losgeld zoals voor de Caravaggio is niet de enige manier waarop criminelen willen verdienen aan gestolen kunst. In de jaren 90 bedisselde drugscrimineel Cees Houtman dat er geen hoger beroep kwam in een voor hem gunstig verlopen strafzaak, in ruil voor de teruggave van drie uit het Noordbrabants Museum gestolen Van Goghs. Ze zijn sinds 1994 weer in ’s-Hertogenbosch. Een Italiaanse drugscrimineel gebruikte de twee in 2002 in Amsterdam gestolen Van Goghs om in zijn rechtszaak een lagere straf te bekonkelen. Sinds 2017 hangen ze weer in het Van Gogh Museum.

Voor het terugbrengen van twee schilderijen van Turner, Light and Colour en Shade and Darkness, die in 1994 waren gestolen uit de Kunsthalle Schirn in Frankfurt, was de Tate Gallery in Londen bereid omgerekend bijna 5 miljoen euro te betalen aan Joegoslavische criminelen. In wezen gaat het in alle genoemde gevallen om afpersing, waaraan zowel musea als justitie meewerken omdat de kunst te belangrijk zou zijn om verloren te gaan. Maar zolang criminelen hiermee wegkomen, zullen ze kunstwerken stelen. Eind mei berichtte RTL Nieuws dat bronnen in het criminele circuit en rond het Openbaar Ministerie hadden verteld dat de opdracht voor de roof van de Dacische goudschatten in Assen vanuit de Roemeense onderwereld was gegeven. Een crimineel daar zou de objecten willen gebruiken om een gevangenisstraf te ontlopen. De behandeling van de zaak gaat 30 juli verder.


Lees ook

‘Overdaad aan bewijs’ tegen verdachten kunstroof Assen. Dacische schatten vermoedelijk nog terug te vinden

Media voor de rechtbank na de eerste pro-formazitting rond de kunstroof in het Drents Museum. Foto VINCENT JANNINK/ ANP