In fenomenale game-remake Final Fantasy VII Rebirth dwaal je van de gebaande paden af

Let op: spoilers voor Final Fantasy VII Remake

Het uit 1997 stammende Final Fantasy VII was zo’n grote game, dat de remake in drieën werd gesplitst. Officieel om het verhaal meer ademruimte te geven, maar de commerciële belangen waren geheid ook groot. Op deze manier kon Square Enix de nieuwe editie van hun meest invloedrijke game driemaal verkopen, vergelijkbaar met hoe Peter Jackson mensen driemaal naar de bioscoop kreeg met zijn revisie van The Hobbit.

Die opsplitsing maakte het eerste deel in 2020 verwarrend. Enerzijds omdat het spel zich volledig afspeelde in de stad Midgar, gevuld met politieke intrige en onverwachte wendingen.

Voormalig elite-soldaat Cloud sloot zich aan bij rebellengroep Avalanche om het op te nemen tegen energiebedrijf Shinra, dat levensenergie uit de planeet pompt om als stroom te verkopen. Daar bovenop werd een tweede, nieuw verhaal geplakt dat speelde met de verwachtingen van spelers. Was dit een traditionele remake, of toch een vervolg met een complex tijdreisverhaal?

Het karakter Bugenhagen uit Final Fantasy VII Rebirth
Beeld Square Enix

Dat tweede verhaal is in de eerste helft van Rebirth naar de achtergrond geschoven. Na wat hints aan het begin van de game komt de nadruk weer op het originele verhaal te liggen, dat ditmaal ook simpeler is in opzet. Cloud en zijn kompanen verlaten Midgar om de schurk Sephiroth te zoeken en reizen daarbij van stad naar stad. Het is gestructureerd als een roadmovie, met een grote nadruk op de onderlinge band die Cloud met zijn Avalanche-collega’s opbouwt. Omdat dit feitelijk de tweede akte in een groter verhaal is, zijn al die onderlinge relaties doorontwikkeld: spierbundel Barret was in 2020 nog de ruzieschopper van de groep, nu is hij sympathieker en warmer. Het is een hechte groep met relaties die door de vorige game verdiend voelen, waardoor je als speler ook een band met ze voelt.

https://www.youtube.com/watch?v=ESADIKP28AE

De ontwikkelaar heeft veel gedaan om Rebirth speltechnisch groter en vrijer te maken. Waar je eerder vooral lineaire paden bewandelde, verken je ditmaal meerdere open gebieden waar veel te doen is. Op de beste momenten pakt dat fenomenaal uit: je kunt je tijd vullen met bijvoorbeeld speciale races op grote vogels, of avonden spenderen aan Queen’s Blood, een zelfbedacht kaartspel dat op zichzelf al een uitermate goede game is.

Daar staat tegenover dat het openwereld-karakter van de game soms geforceerd aanvoelt: de manier waarop je steeds torens en rotswanden beklimt en schatten zoekt is een herhaaloefening van bijna iedere openwereldgame in de afgelopen tien jaar. Die activiteiten voelen soms als een herhaling, bedoeld om de speelduur kunstmatig te verlengen.

Aanvallen of genezen?

Het vechtsysteem is grotendeels identiek gebleven: ook Rebirth speelt als een actiegame, waarbij je met iedere klap een beetje van de balk rechtsonder in het scherm vult. Met een druk op de x-knop vertraag je de wereld om je heen en kun je een deel van die energiebalk besteden aan speciale aanvallen. Het geeft de game een strategische onderlaag: gebruik je die sterke vuuraanval of kies je toch voor een genezende spreuk?

Nieuw zijn speciale synergie-aanvallen, waarbij twee teamgenoten met elkaar samenwerken. Cloud kan met zijn zwaard bijvoorbeeld magische aanvallen van een teamgenoot slaan als een honkbal, om zo vliegende vijanden te raken. Ook kun je sterkere synergie-aanvallen opsparen, wat extra tactische diepgang toevoegt. Je moet kiezen welke aanval het beste is voor dat moment.

Dat alles is genoeg om Rebirth meer dan een simpele voortzetting van de game uit 2020 te maken. De wereld in deze game voelt groots en het is makkelijk jezelf er in te verliezen, terwijl vernuftig schrijfwerk en de lange opbouw in het vorige deel een hechte band tussen de speler, Cloud en diens teamgenoten heeft gebouwd. Het maakt het uitspelen van de game bitterzoet, omdat je deze club leuke, virtuele mensen vier jaar moet missen tot het laatste deel.


Lees ook
Hoe Final Fantasy uitgroeide tot een van de invloedrijkste gameseries

Fantasygame Final Fantasy XVI is geïnspireerd door actuele thema’s als klimaatverandering en oorlog.


Delen