In Ede brengen de heidekoningin en heideprinses het dorpsgevoel terug

In Ede kun je ook zonder blauw bloed koningin of prinses worden, compleet met jurk, kroon en juwelen. Elk jaar dingen jonge vrouwen mee naar de positie van hoogheid voor een jaar, als koningin Calluna of prinses Erica. De koningin wordt een jaar voorafgaand aan de Heideweek in augustus gekroond, in 1935 voor het eerst georganiseerd om toeristen naar de stad te trekken. Alysha Verkuyl (23) werd in september 2023 gekroond tot Calluna de 67ste. Ze groeide op met de Heideweek, op 7-jarige leeftijd was ze mini-heidehoogheid. Sinds 1975 is er ook een heideprinses, in 2023 was dat Kaylee van Herwaarde (23).

De Heidehoogheden zwaaien vanaf de eerste praalwagen van de heide-optocht.
Foto Dieuwertje Bravenboer


Calluna de 67e, Alysha Verkuyl, en Erica de 48e, Kaylee van Herwaarde, laten hun haar doen bij de kapper. Vanavond wordt bekend gemaakt dat zij de nieuwe Heidehoogheden van Ede zijn.
Foto Dieuwertje Bravenboer
Erica de 48e, Kaylee van Herwaarde, krijgt een nieuwe jurk aangemeten voor de Heideweek.
Foto Dieuwertje Bravenboer


Dorpen in de omgeving hebben hun eigen hoogheden. In Voorthuizen zijn de Bloemenhoogheden actief. Voorafgaand aan de jaarlijkse bloemencorso ontmoeten huidige en voormalige hoogheden elkaar in de kerk.
Foto DIeuwertje Bravenboer

Fotograaf Dieuwertje Bravenboer (27) groeide op in Ede, maar beleefde de Heideweek en de hoogheden anders dan Verkuyl. „Het wás er altijd, dus ik kende het. Maar er waren altijd veel meisjes die naar de koningin en de prinses opkeken en dat had ik zelf niet. Ik heb er eigenlijk nooit bewust bij stilgestaan.” Toen ze na zes jaar in Utrecht naar haar geboorteplaats terugkeerde, ze was intussen fotograaf, is ze „met andere ogen naar de traditie gaan kijken. Ik was benieuwd naar wat de Heidehoogheden precies deden, en waarom je dat als jonge vrouw zou willen zijn. En ik was benieuwd of ik mijn eigen vooroordelen kon wegnemen. Ik nam het eerder nooit echt serieus, ik zag het als een soort miss-verkiezing.”

Calluna de 67e, Alysha Verkuyl, scheert een schaap tijdens het Schaapscheerdersfeest.
Foto Dieuwertje Bravenboer


Tijdens het defilé van de avondvierdaagse verwelkomen de hoogheden de kinderen.
Foto Dieuwertje Bravenboer
De heidehoogheden Kaylee van Herwaarde (l) en Alysha Verkuyl (r) zijn op bezoek bij de Heidebaby. Dit is het kindje dat als eerste wordt geboren in de Heideweek in augustus.
Foto Dieuwertje Bravenboer

Bravenboer volgde Van Herwaarde en Verkuyl een jaar lang. Want buiten de Heideweek, waarin ze een week lang van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezig zijn, staan er de rest van het jaar zo’n vijftig activiteiten op het programma. Ze scheren schapen, dineren met eenzame ouderen, krijgen nieuwe jurken aangemeten, halen de kinderen binnen die meelopen met de avondvierdaagse en gaan op bezoek bij collega-hoogheden in binnen- en buitenland. Na Calluna de 67ste en Erica de 48ste een jaar te hebben gevolgd, ziet ze de meerwaarde van de traditie. „Ik heb bewondering voor de tijd die ze er in stoppen en het enthousiasme dat ze meebrengen. Het werkt echt verbindend. Ze komen ergens binnen in hun paarse jurken en iedereen wordt blij. Ede is inmiddels meer een stad dan een dorp, maar de Heidehoogheden brengen dat dorpse gevoel terug.”

De Heidehoogheden van Ede zijn op bezoek bij de Heidekoninginnen van Steinhagen in Duitsland.
Foto Dieuwertje Bravenboer


Op bezoek bij de Duitse Heidekoninginnen in Steinhagen.
Foto Dieuwertje Bravenboer


Aan het diner in Steinhagen, Duitsland.
Foto Dieuwertje Bravenboer