In de strijd tegen de branden in Los Angeles kleurt alles roze

De foto’s van vliegtuigen die een knalroze substantie boven Los Angeles loslaten zijn spectaculair. Het resultaat oogt bizar: barbieroze straten, huizen en auto’s. Het roze spul is brandvertrager. De kleur – afkomstig van ijzeroxide – is gekozen omdat die goed werkt als signaalkleur. Zowel vanaf de grond als vanuit de lucht is direct duidelijk welke stukken al onder handen genomen zijn.

De roze deken is niet bedoeld om brand te blussen. Juist (nog) niet door vuur aangetaste gebouwen en het omliggende land kleuren roze om te voorkomen dat ze vlam vatten. Het roze laagje heeft een koelend effect en het ammoniumfosfaat (een type zout) dat erin zit gaat een reactie aan met de cellulose in hout, waardoor het minder goed brandt. Het maakt een brand minder intens, en vertraagt de verspreiding van het vuur.

Het spul heet Phos-Chek en wordt gemaakt door het bedrijf Perimeter. De US Forest Service werkt al decennia met brandvertragers als deze, al waren ze eerder veelal roodgekleurd. Deze versie van de brandvertrager – genaamd MVP-Fx – is verdikt met gom, zo is te lezen op de site van Perimeter. Het helpt om de brandvertrager zo precies mogelijk uit te strooien, in poedervorm verwaait het te veel.

Foto Ringo Chiu/Reuters

Foto David Swanson / AFP

Foto Eric Thayer/AP

Foto Agustin Paullier/AFP

Dat het al decennia gebruikt wordt en dat ammoniumfosfaat op de site van Perimeter geruststellend een ‘veelgebruikte meststof’ wordt genoemd, maakt niet dat er geen milieuzorgen zijn.

Het ammoniumfosfaat verandert de zuurgraad van de ondergrond waarin het terecht komt. Zorgen zijn er onder meer over ecologische gevolgen voor meren en rivieren en het leven daarin. Kwetsbare plekken worden daarom zo veel mogelijk vermeden. En dit jaar is in de gehele Verenigde Staten overgestapt op de MVP-Fx-variant, schrijft de NPR. Die zou minder schadelijk zijn dan de Phos-Chek-variant die eerder werd gebruikt.

In Nederland worden brandvertragers als deze niet ingezet voor natuurbranden, „omdat er stoffen in zitten die we liever niet in de natuur willen gebruiken”, zegt een woordvoerder van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid. In plaats daarvan wordt vooral ingezet op het handmatig maken van stoplijnen, oftewel het weghalen van de brandstof waarmee een vuur zich voedt.

De roze kleur zou overigens onder invloed van zonlicht na een paar dagen moeten vervagen. Huiseigenaren in Los Angeles wordt aangeraden zodra het gevaar geweken is het spul met warm water en een spons te verwijderen.

Foto Apu Gomes/Getty Images/AFP

Foto Agustin Paullier/AFP

Foto Richard Vogel/AP
Foto Agustin Paullier/AFP