Daar sjokt Ferry Bouman weer over de Brabantse camping zoals hij dat al jaren doet: een beer in een leren jackie, armen wijd, dikke buik vooruit – traag maar vastberaden en onbevreesd. Hij ziet er gevaarlijk uit, donkere ogen, agressief getuite lippen. Maar hij kan ook beminnelijk zijn: brede lach, zachte ogen. Vooral als zijn onschuldige liefje Daan in beeld verschijnt. Ontroerend is Ferry bijvoorbeeld als hij na een ruzie huwelijksadvies krijgt van een Oost-Europese topless sekswerker, dronken aan de bar van een motorclub. Haar advies: koop rozen voor Daantje. Het werkt niet.
De Nederlands-Vlaamse Netflixserie Ferry is een prequel van Undercover – een vervolg dat zich éérder afspeelt. In Undercover is Ferry een internationale xtc-handelaar die bevriend raakt met de nieuwe buren, die undercoveragenten blijken te zijn. Na een tijdje in de bak te hebben gezeten in seizoen 2, werkt hij in seizoen 3 samen met een van de undercoveragenten tegen een Turkse concurrente.
De nieuwe serie speelt voor die tijd. De undercoveragenten zijn nog in geen velden of wegen te bekennen, de politie blijft sowieso lange tijd uit beeld. Ferry is net begonnen om zijn eigen xtc-bedrijf op te zetten. Daarvoor moet hij eerst een concurrent uitschakelen en aansluiting vinden met de distributie: de enge motorclub Pusaka. Maar de grootste uitdagingen liggen binnen zijn eigen organisatie. Die bestaat nog maar uit drie man: een stuntelige duo en zijn zenuwachtige schoonbroer. Snuf en Snuitje en Pietje Paniek. Die laatste blijkt de zwakste schakel. Zijn speedy, angstige bokkensprongen brengen de hele handel in gevaar.
Lees ook
De door Frank Lammers gespeelde xtc-baron in ‘Undercover’ komt al snel weer in aanraking met pillen en pistolen
Meer vrijheid voor schrijvers
De problemen met de concurrent en de schoonbroer vullen de eerste helft van de achtdelige serie. In de tweede helft komt Ferry’s vriendin Daan op de voorgrond. Zij komt er langzaam achter met wat voor man ze eigenlijk is gaan samenwonen. Die ontdekking valt haar zwaar. Uit plaatsvervangend schuldgevoel loopt ze mee in een stille tocht tegen de xtc-misdaad. Die organiseert de buurt nadat een schoolmeisje in een plas zuur valt en zo haar oog kwijtraakt – chemisch afval dat haar eigen broer in een bos heeft gedumpt.
Prequels zoals Ferry zijn pogingen om populaire series en films met een afgerond verhaal toch nog een vervolg te geven. Prequels zijn vaak beter dan gewone sequels: in een doorsnee vervolg zie je vaak dat een verhaal krampachtig wordt verlengd met opzichtige herhalingen van de succesformule. De prequel geeft meer vrijheid aan de schrijvers om iets nieuws te bedenken. Je begint opnieuw, maar behoudt genoeg elementen uit het eerdere verhaal om de fans tevreden te houden, de zogeheten fan-service.
Het populairste is de ontstaansgeschiedenis: je krijgt de jonge jaren van de held te zien, en begrijpt zo beter hoe hij zo geworden is. De populariteit van de hedendaagse prequel wordt doorgaans teruggeleid naar de western Butch Cassidy and The Sundance Kid (1969). De helden zijn op het eind van die film gesneuveld maar de studio wilde voortborduren op het succes, dus kreeg je tien jaar later de prequel Butch & Sundance: The Early Days.
Losstaand verhaal
Als de aantrekkingskracht van de film of serie niet zo zeer in de personages zit, maar in de geschetste werelden, kun je een losstaand verhaal in dezelfde wereld maken.
Een recent, zeer geslaagd voorbeeld van een prequel is Better Call Saul, het vervolg op de misdaadserie Breaking Bad. De nieuwe serie vond een geheel eigen toon en ritme en overtrof zo bijna het origineel. Better Call Saul is niet alleen een prequel maar ook een spin-off: het draait om een bijrol die nu een hoofdrol krijgt in zijn eigen serie. Nieuwe kijkers konden moeiteloos inhaken. Tegelijkertijd zaten er genoeg verwijzingen in naar Breaking Bad om de fans te bedienen.
Aardig aan prequels is dat de kijker al weet hoe het gaat aflopen, maar niet hóé. Meer weten dan de personages geeft altijd een goed gevoel („Jan Klaassen, achter je!”). Je weet dat ze wel of niet zullen terugkeren in het originele verhaal. Dus je weet vooraf al wie er sterft of vlucht, en wie niet. Dus als Daantje het uitmaakt met Ferry, dan weet je dat het goed komt, want in Undercover zijn ze getrouwd. Maar het sympathieke bevriende echtpaar met die kapsalon? Die zitten niet in Undercover. Dus vermoedelijk zullen die het einde van de prequel niet halen.
Aan twee kanten gebonden
Ferry is trouwens niet de eerste prequel van Undercover. Eerder verscheen de tv-film Ferry. Die liet in feite al de jonge jaren van Ferry zien: een opkomende crimineel in Amsterdam die op moordmissie in thuisland Brabant zijn Daantje ontmoet. De serie Ferry is daar weer het vervolg op. Wat verhaallijn betreft, valt ze precies tussen de film en Undercover. Zo is deze nieuwe serie in feite aan twee kanten gebonden. Ferry is daarmee eigenlijk geen prequel maar een inbetwequel: een tussenverhaal.
Een terugkerend probleem van de sequel is trouwens dat de acteurs ouder zijn dan in het origineel maar een jongere versie van hun personages moeten spelen. Voor de film Ferry moest acteur Frank Lammers daarom zijn buik en mannenborsten eraf trainen in de sportschool. In de vervolgserie Ferry mag hij ze weer in volle glorie laten hangen.
De serie Ferry is vanaf vrijdag 3 november te zien op Netflix.