In De Lier wordt Kick Out Zwarte Piet op afstand gehouden

De zwarte schmink op de gezichten van de pieten blijft behoorlijk goed zitten in de regen die met bakken uit de lucht komt vallen in het dorp De Lier, gelegen in het Westland. Sonny van der Heijden (52) vermoedt dat het niet voor niets is dat het uitgerekend vandaag zo hard regent. „Het is gek de laatste tijd. Iedereen denkt dat het gewone regen is, maar dat is niet zo. Die regen is gestuurd. Dat doen ze in China al langer, en dat doen ze nu ook hier. Ze wisten dat er vandaag iets zou gebeuren”, zegt hij in een snackbar in de Hoofdstraat in De Lier. Met ‘ze’ bedoelt hij de overheid, en D66-leider Rob Jetten in het bijzonder. „Die is alleen maar uit op macht, veel erger dan de rest.”

Van der Heijden is niet de enige die zich vandaag opwindt in De Lier waar Sinterklaas kort na twee uur in de middag, met enige vertraging, arriveert. De Hoofdstraat is volgestroomd met zwarte pieten en veel jonge jongens in zwarte jassen die de pieten komen ‘beschermen’ omdat er een demonstratie is aangekondigd van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Politieagenten vragen aan enkele pieten wat er in de jutezakken zit. Er wordt gevreesd dat er straks met vuurwerk gegooid gaat worden. Die ochtend waren politiecamera’s al met purschuim bespoten omdat de fans van Zwarte Piet niet herkend wilden worden. De vrees van de politie dat hooibalen en giertanks de optocht zouden verstoren, bleek ongegrond.

Dranghekken

Burgemeester Bouke Arends kwam met een noodbevel dat gevolgen had voor de intocht: KOZP kon de Hoofdstraat niet in, en werd weggehouden van de plek waar de intocht plaatsvond. Dranghekken scheidden de demonstranten grotendeels van de relschoppers, die wel het veldje konden bereiken waar de intocht werd gehouden. Ondertussen hield de politie zoveel mogelijk de eieren en volle blikjes frisdrank tegen die in de richting van KOZP werden gegooid, net als flares en ander vuurwerk.

Van der Heijden, die in Zoetermeer woont, is speciaal naar De Lier gekomen om te laten horen dat hij zich niet gediscrimineerd voelt door Zwarte Piet. Hij is geboren in Suriname en al jong geadopteerd door twee ouders in Den Haag. Zelf heeft hij „alleen maar goede herinneringen” aan het feest en werd hij nooit gepest om zijn huidskleur. „Niemand snapt dat er een verschil is tussen bruin en zwart. Zwarte Piet afschaffen en regen sturen op een dag als dezedoen ze omdat de rijke, machtige elite een deel van het volk wil laten verdwijnen.”

„Zwarte Piet is traditie en die lui moeten gewoon oprotten”, zegt een van de zwart geschminkte pieten, die anoniem wil blijven („ik heet gewoon Piet”). Hij vertelt dat het organisatiecomité van te voren had aangegeven dat ze rustig moesten blijven en geen ruzie moesten gaan zoeken met KOZP.

„Als de tegenpartij gaat reageren dan wordt het hier wel anders”, verzekert hij. Een jongere piet, die eveneens anoniem wil blijven, knikt. Hij staat hier omdat hij vanaf zijn vierde jaar al de intochten zo meemaakte en „omdat het nu tijd is mij te verdedigen tegen de idioten die hier komen om te demonstreren tegen de traditie.”

Demonstratierecht

Bij KOZP blijft het bij het scanderen van leuzen van achter de dranghekken, dus echt mis gaat het niet deze middag. Een politiecordon houdt beide groepen uit elkaar, niemand raakt gewond. Wel zijn er volgens de politie negen tegendemonstranten opgepakt, onder meer voor het bezit van slagwapens.

„De politie heeft haar best gedaan ons te beschermen tegen wat er allemaal naar ons toe werd gegooid, maar ons demonstratierecht is niet beschermd”, zegt KOZP-voorman Jerry Afriyie na afloop over de telefoon. KOZP was met zo’n tachtig man die kant opgekomen met borden waarop ‘Zwarte Piet is racisme’ staat, en leuzen met vergelijkbare strekking. „We stonden op de plek waar ze ons hadden neergezet, maar konden niet bij de optocht komen.” Volgens Afriyie is het „heftig om te zien” dat in De Lier de afgelopen tien jaar „niets is veranderd”.


Lees ook
Hoe kan het dat het demonstratierecht rond sinterklaasintochten vaak het onderspit delft?

<strong>Deelnemers van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet</strong> werden zaterdagmiddag op de afrit van de A28 bij Staphorst door een menigte tegengehouden. De politie zei daar niets tegen te kunnen doen.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/11/in-de-lier-wordt-kick-out-zwarte-piet-op-afstand-gehouden.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Tussen het roepen van de ene kant en het gooien van de andere kant door komt Sint zuchtend aan bij het aankomstveldje. Hij is blij dat er zoveel mensen zijn gekomen. „De ergste regenval in jaren”, stelt zijn gastheer door de microfoon. Samen maken ze een korte wandeling over het drassige veld, om snel door te gaan richting het Sinterklaashuis. </p>
<p>Terwijl het veldje steeds leger wordt, klinkt een tiental meters verderop nog steeds het tromgeroffel en de leus ‘Kick Out Zwarte Piet’. Op het veldje worden ondertussen kartonnen dozen weggegooid die grote cadeautjes moeten voorstellen. Door de grote luidsprekers schalt een lied van René Karst: „Het interesseert me echt geen ene reet.”</p>
<p> Dit weekend zijn er op zondag nog demonstraties van KOZP in de Brabantse plaatsen Drunen en Etten-Leur.</p>
<aside data-article-id=