In de gemeente Eijsden-Margraten gaat de natuur als rechtspersoon meepraten

Een raadsmeerderheid in de gemeente Eijsden-Margraten wil dat de lokale natuur een rechtspersoon wordt. Een nog te benoemen voogd zou dan bij elk raadsbesluit meekijken en de belangen van flora en fauna behartigen.

Sjanne Quellhorst, fractievoorzitter van de oppositiepartij PRO Eijsden-Margraten (de lokale samenwerking van PvdA, GroenLinks en D66) deed het voorstel tijdens de begrotingsbehandeling. „Onze gemeente heeft met het Maasdal en het Heuvelland de mooiste natuur van Nederland, maar daar wordt niet altijd even zorgvuldig mee omgegaan. Het belang van de economie staat vaak voorop.”

Wethouder Gerry Jacobs (CDA, Natuur, Landschap en Economie) wilde niet zo ver gaan als Quellhorst. Hij stelde wel voor om de discussie rond rechten voor de natuur goed te blijven volgen. De motie van de fractievoorzitter van PRO kon echter met steun van mede-oppositiepartij ODE en coalitiepartij EML, de grootste fractie in raad, rekenen op een ruime meerderheid. CDA en VVD stemden tegen.


Lees ook
een omstreden natuurherstelwet

Natuurreservaat Doode Bemde nabij het Belgische Leuven in juli.

Eijsden-Margraten is de eerste gemeente in Nederland die de natuur als rechtspersoon erkent en op die manier een stem geeft. De beslissing sluit wel aan bij wereldwijde pleidooien in dezelfde richting. Zo schreef de Nederlandse milieujurist Jessica den Outer het afgelopen voorjaar verschenen boek Rechten voor de natuur. Bestaande wetgeving is volgens haar erg mensgericht. „Ik vind dat de natuur de fundamentele rechten altijd heeft gehad, ook voordat de mens bestond”, zei ze in maart van dit jaar in een interview met NRC. „Alleen moeten we ze nog erkennen in ons rechtssysteem.”

Waddenzee

In Nederland loopt Eijsden-Margraten voorop. Er worden ondertussen wel pogingen ondernomen om van de Waddenzee een rechtspersoon te maken. De lagune Mar Menor in Spanje en de rivieren de Whanganui in Nieuw-Zeeland en de Ouse in Groot-Brittannië hebben al die status. Ecuador heeft in haar grondwet grondrechten toegekend aan ‘Moeder Aarde’.

Het college van Eijsden-Margraten moet nu gaan bekijken hoe en of de gemeente van de natuur een rechtspersoon kan maken. Quellhorst: „De belangen van de natuur zullen in het vervolg in elk geval bij elk raadsbesluit moeten worden meegenomen.” Hoeveel tijd dat gaat kosten is nog niet duidelijk.”