‘In de financiële wereld kom je hogerop met slecht gedrag’, zegt schrijver van HBO-serie Industry

‘Ik ben geen klimaatontkenner. Ik vind dat soort lui neanderthalers. Maar wat maakt het uit als Venetië in 2075 op de zeebodem eindigt? Het is toch een shithole in de zomer. En ik ben niet van plan er nog te zijn om het te zien zinken.” Industry, de dramaserie van HBO Max over de veelal jonge medewerkers van Pierpoint, een investeringsbank in Londen, was altijd al een cynische serie. Hoe kan het ook anders wanneer de hoofdpersonen geld en eigen gewin regelmatig zonder echte wroeging boven het welzijn van anderen plaatsen. Maar nu het derde seizoen draait om duurzaam en verantwoord investeren, ligt het cynisme er dikker bovenop dan ooit.

Zo wordt bovenstaande opmerking uitgesproken tijdens een bijeenkomst van klimaatinvesteerders in Bern, een plek waar men samenkomt om te praten over duurzaam, ethisch verantwoord en schoon investeren. Geld verdienen zonder de toekomst en de aarde om zeep te helpen dus. Maar de vermogende, bekakte Brit die de uitspraak doet, neemt niet eens de moeite enige schijn op te houden. Het interesseert hem niet of Venetië straks in zee verdwijnt of niet, hij wil gewoon zakendoen en (nog meer) geld verdienen. Dat het lijkt alsof hij dit een beetje verantwoord doet, is enkel leuk voor de bühne.

„Het was onvermijdelijk dat we het over dit thema gingen hebben”, vertelt schrijver Konrad Kay, die samen met Mickey Down alle drie de seizoenen van Industry tot nu toe heeft bedacht en geschreven, tijdens een videogesprek vanuit Londen. „Altijd als we voor een nieuw seizoen samenkomen met de schrijvers, kijken we wat op dat moment de belangrijkste onderwerpen van de financiële wereld zijn.”

Duurzaam en verantwoord investeren, of ESG (Environmental, Social en Governance) zoals het genoemd wordt, is al een jaar of vijftien iets waarover veel wordt gesproken legt Kay uit. „Alleen verschenen er de afgelopen vijf jaar ook veel artikelen waarin wordt getwijfeld aan de validiteit van het hele proces en werd steeds vaker de vraag opgeworpen of het uiteindelijk niet gewoon iets cosmetisch is, een andere manier om geld te verdienen.”

Beeld Simon Ridgway

Knipoog

Kay omschrijft Industry als satire dat met een uitgestreken gezicht – en soms met een knipoog – naar de financiële wereld kijkt. „Dit onderwerp was rijp om op onze manier een beetje doorgeprikt te worden.” Dus gaat ESG investing als een de rode draad door het derde seizoen en zijn er verschillende verhaallijnen aan opgehangen. Zo werkt het personage Harper tegenwoordig als assistent bij een fonds dat sociaal bewust investeert. Dit nadat ze aan het einde van het vorige seizoen werd ontslagen bij Pierpoint toen aan het licht was gekomen dat ze haar universiteitsdiploma had vervalst.

En ook bij Pierpoint is een ‘groene draai’ gemaakt (al noemen de grijze koppen van de directie het steevast een modegril of ‘woke investing’) en wordt vol ingezet op de beursgang van Lumi, een groene-energie start-up opgericht door Sir Henry Muck (Kit Harrington). Muck is een arrogante erfgenaam die meent dat hij handelt vanuit een visie maar in werkelijkheid vooral (oud) geld tot zijn beschikking heeft en daarmee dit seizoen Pierpoint-medewerkers Robert (Harry Lawtey) en Yasmin (Marisa Abela) bezighoudt.

Harrington, die eerder te zien was als Jon Snow in Game of Thrones, is samen met actrice Sarah Goldberg (Barry) een van de bekendere toevoegingen aan de cast dit seizoen. Al was de acteur naar eigen zeggen nog steeds nerveus om de set op te lopen die hij, als fan van de serie, zo goed kende van tv. „Het was zeker een nieuwe ervaring”, zegt hij via zoom. „Maar ik voelde ook direct dat schrijvers Kay en Down een personage hebben gecreëerd dat prachtig in deze wereld past.” Harrington omschrijft zijn Muck als een ontregelende factor in het leven van Pierpoint-werknemers Yasmin en Robert. „En, zonder al te veel weg te geven, voelde het voor mij alsof hij met alle twee een liefdesverhaal beleeft.”

Muck maakt deel uit van de Britse aristocratie, wat betekent dat zijn leven zich grotendeels afspeelt in exclusieve herenclubs en privévliegtuigen. „Door ieder goed drama dat uit dit land komt, of over dit land gaat, loopt het klassensysteem”, zegt Harrington. „Het is in zekere zin ons erfelijk trauma, ontzettend Brits.” De wereld waarin Muck zich begeeft, de hogere klasse, is er een die Yasmin ook kent. Maar het is ook een milieu dat juist sterk afsteekt bij de arbeidersachtergrond van Robert. „Geld is voor Yasmin en Henry iets waar je niet over behoort te denken. Het lelijkste in hun wereld dat iemand kan doen, is z’n auto wassen omdat de auto waardevol is voor ze. Dat zijn onuitgesproken regels die je van kind af aan meekrijgt en alleen kent als je uit dat milieu komt.”

Success

Industry sluit met thema’s als status en oud en nieuw geld, maar ook met het hedonisme dat buiten werkuren de overhand neemt, perfect aan op andere successen van HBO als Succession, Euphoria en The White Lotus. Toch lijkt de serie, ondanks twee ijzersterke eerdere seizoenen, tot nu toe moeite te hebben een echt groot publiek te bereiken. Iets dat wellicht komt omdat de hoofdpersonen vaak worden gezien als onaardige mensen die onaangename dingen doen. Schrijver Down wil dat beeld toch even rechtzetten. „Als ons enige doel was om afschuwelijke personages te schrijven, zou het niet werken”, zegt hij.

Waar het volgens hem echt om gaat, is of het überhaupt mogelijk is om in deze meedogenloze wereld van financiën een goed mens te zijn. „Want het zijn juist de slechte handelingen waarmee je hogerop komt.” Daarom is ethisch investeren ook zo interessant, zegt hij terugkomend op het thema van dit derde seizoen. „Sluiten moraliteit en kapitalisme elkaar sowieso niet uit? Dat is de vraag die we dit seizoen stellen. Zonder er overigens over te oordelen. Dat laten we liever over aan de kijker.”

Industry seizoen 3 is te zien op HBO Max. Elke maandag een nieuwe aflevering.