In de Amsterdamse indieband Pip Blom werd de drummer een computer: ‘Toch draait alles nog steeds om live energie’

Je lievelingsdrummer stapt uit de band. En dan? De Amsterdamse indierocker Pip Blom (27) heeft er echt wel over zitten piekeren toen drummer Gini Cameron aankondigde niet langer mee op tournees te gaan vanwege de komst van haar baby. Niet dat Blom het niet begreep. De band Pip Blom is zo’n tweehonderd dagen van huis, tourbusje Dolly reed al door heel wat landen, vooral Engeland. Maar de grote muzikale vraag, aldus zangeres en gitarist Pip Blom: hoe gaan ze de energie van hun oude drummer weten te matchen?

Vervangen door een volgende, zou je simpel zeggen. Maar Gini bleek met haar energieke beweeglijke stijl, waarmee ze ook haar eigen fans had gewonnen, lastig inwisselbaar. Maar er was ook de suggestie van Pip Bloms vriend Willem… Blom grinnikt als ze er over vertelt: een backingtrack laten meelopen. De drummer dus via de computer. Eigenlijk té zot voor woorden voor een indierockband die bekend is om zijn sprankelende en stevige live-energie. „Ik dacht: huh, wat zeg jij nou?”

En toch, vertelt ze, is ze het idee steeds meer gaan omarmen. Dat zit zo: voor Bobbie, Pip Bloms nieuwe en derde plaat is de band op aanmoediging van hun veelgevraagde Britse producer Dave McCracken een bredere muzikale koers ingeslagen. De gitaarpopliedjes zijn verrijkt met elektronische sounds en synthesizers. De productie is meer open, gladgestreken en ja, dansbaarder.

https://www.youtube.com/watch?v=A5Ym4ws0nXo

Een eerste, geslaagd voorproefje daarvan was de funky, zwoele single ‘Is This Love?’, een duet met Alex Kapranos, frontman van Franz Ferdinand. Niet toevallig ook een band die rock met elektronisch experiment, synths en sequencers opfriste. En ook het duet ‘Kiss Me By The Candlelight’ met haar vriend Willem Smit (bekend als zanger van Personal Trainer en voorheen Canshaker Pi) is een aantrekkelijke, elkaar ophitsende ‘banger’ geworden.

Optreden met een elektronische backingtrack mag dan misschien wel ver van indierock af staan, het kan volgens Blom óók een perfecte manier zijn om de nieuwe nummers uit te voeren. Daarin vond ze bevestiging bij haar vader (Erwin Blom, onder andere oprichter van 3voor12). Ook zijn punkpopband Eton Crop maakte vroeger de switch naar meer dansmuziek met een drumcomputer. „Zijn aanmoediging gaf me de moed om door te zetten.”

Spannende vuurdoop

Mensen hebben vaak het idee dat je vals speelt, vult ze maar vast in. „Dat er van alles op tape meeloopt, dat het niet live is. Maar op de beats na is nog steeds alles super live; de zang en onze gitaren in elk nummer. We hebben ons als driemansband gewoon een beetje opnieuw moeten uitvinden.”

Ze klinkt luchtig, maar toch is Blom niet zonder zenuwen. Niet voor niets noemt ze de komende concerten naar aanleiding van Bobbie ‘een vuurdoop’. „Het blijft het natuurlijk heel spannend hoe fans nu op ons reageren.”

Donderdagavond begon de tournee in de Melkweg in Amsterdam. Vanaf dit weekend volgen shows in Rotterdam, Utrecht en Groningen. Daarna staat de band voor een flinke tournee door Engeland, Ierland, Frankrijk en Duitsland, om dan vervolgens in april nog vele shows in eigen land te doen. Vooral dat laatste vindt Blom leuk, want dan kan ze na de shows gewoon thuis douchen, opladen en gewoon nog even naar oma.


Lees ook
Lees ook de recensie van het album Bobbie

Pip Blom omarmt elektronica met aanstekelijke indiebangers

Opvallend en bewonderenswaardig is hoe de band Pip Blom de afgelopen jaren gestaag aan naamsbekendheid in het buitenland heeft gewerkt. Van akoestische optredens in platenwinkels en kleine clubshows, tot memorabele kansen om als het voorprogramma te spelen bij The Breeders en Franz Ferdinand, tot een plek op het talentenpodium van Glastonbury en showcasefestivals als SXSW in Austin of het Reeperbahn festival in Hamburg.

Natuurlijk, knikt ze, het is een droomroute voor een Nederlands rockbandje uit Amsterdam. Buitenlandse optredens zijn geweldig. Maar intussen wil ze wel toegeven: veel energie kost het ook. „Het is moeilijk daar eerlijk over te zijn. We stoppen veel tijd en liefde in de band en ik voel zeker tourromantiek, in het busje van show naar show, het liefst met mijn vader aan het stuur en mijn moeder mee voor de merchandise. Dat wíl ik ook allemaal.” Maar het is een balanceer-act. „Want het is ook een gekke levensstijl. Nieuwe plekken kosten me veel en je eet niet zo gezond en het is vermoeiend. Dus steeds moeten we kijken: hoeveel gaan we doen? Wat is leuk? En wat is financieel nodig?”

Tussenfase

Het blijft spannend, aldus Blom. Haar band bestaat bijna acht jaar en het timmert nog aan de weg. „We nemen niks voor lief, omdat we weten dat we niet meer zó nieuw en dus ook niet meer zó super interessant op dat gebied. En tegelijk zijn we ook nog niet op dat level dat je hoge gages krijgt waardoor je minder kan spelen. Een soort van tussenfase is het.”

Dat ze elke keer weer bij een plaat twijfels krijgt, vindt ze gek aan in de muziek zitten. „Oh jee, wat nou als de verzoeken om op festivals te spelen niet binnenkomen? Of wat nou als alle recensies heel slecht zijn? Of niemand komt? Maar ik twijfel nooit over het in een band zitten hoor! Dat vind ik echt heel leuk.”

Misschien was het ook wel tijd voor een nieuwe richting. De toevoeging van synthesizers en computersounds daagt hen extra uit. Zelf staat ze ook achter een keyboard. Ook artistiek gezien is de show anders. Van ruig rammelwerk, van aftikken en rocken, naar een doordachter concert met mooi lichtwerk en een opbouw. „We blijven als band draaien op live-energie. Maar voorheen was het what you see is what you get– heel hard en overweldigend allemaal. Bij deze show gebeurt nog meer, ook tussen de nummers. Het lichtwerk drukt de sfeer uit van de liedjes, er zijn veel verwijzingen naar de plaat en het artwork, dat bestaat uit tangram-figuren.”

En, ze zegt het met een klein zuchtje: ze dansen meer. Ze refereert aan de uitstraling van Franz Ferdinand-zanger, Alex Kapranos. Hoe gemakkelijk hij danst mét de ritmes en zingt met zelfvertrouwen. Had ze er zelf maar meer van, glimlacht ze. Bandleden Tender en Darek zijn makkelijkere dansers. Ongemak op het podium is haar niet vreemd. „Ik kan echt het podium oplopen en denken: wat een krankzinnig beroep, wat is dit eigenlijk? Dan ben ik even helemaal niet klaar voor die 400 paar ogen.” Hoe ze dat oplost? „Een goede voorbereiding helpt de zenuwen. En ik heb een trucje. Ik zoek iemand in het publiek die het écht héél leuk heeft.”

Het album Bobbie is uit en te beluisteren via de streamingdiensten. Concerten: 9/12 Rotown, Rotterdam; 15/12 TivoliVredenburg, Utrecht; 20/12 Vera, Groningen. Tournee vanaf 4/4. Info: pipblom.nl

De overgebleven drie leden van de band Pip Blom. De nieuwe drumcomputer staat niet op de afbeelding.

Foto Andreas Terlaak




Leeslijst