In Aix-en-Provence zie je opera op zijn oudst, nieuwst, ergst én allerbest

Recensie Muziek

Operafestival Wat op het operafestival van het Franse Aix-en-Provence slaagt, sijpelt door naar de rest van de wereld. En er slaagt veel dit jaar. Bijvoorbeeld een overweldigende Wozzeck, en het even boze als knuffelige queer sprookje Faggots and Their Friends Between Revolutions.

Scène uit Mozarts ‘Così fan tutte’ op het operafestival van Aix-en-Provence.
Scène uit Mozarts ‘Così fan tutte’ op het operafestival van Aix-en-Provence. Foto Monika Rittershaus

De verhalen zijn waar. Het Théâtre de l’Archevêché in het Zuid-Franse Aix-en-Provence ís een heel bijzonder operatheater. Het heeft houten stoelen en geen dak, en toch een fijne akoestiek. Voorstellingen beginnen zo laat op de avond dat de zon al onder is, de vuurvliegjes over je hoofd dartelen en de sterren boven je staan. Als de sterren plaats maken voor regendruppels, moet een voorstelling stilgelegd en worden er gauw doeken over de blote instrumenten getrokken. Dat gebeurde vorige week gelukkig maar één keer in de openingsweek van het 75ste Operafestival van Aix-en-Provence.

Het Festival van Aix, dat sinds 2019 geleid wordt door Pierre Audi (voorheen leider van het Holland Festival en De Nationale Opera), is een van de weinige plekken ter wereld waar je je een maand lang kunt vergapen aan opera op zijn oudst, op zijn nieuwst, op zijn ergst en op zijn best. De beste zangers komen, de gewildste regisseurs, de fijnste orkesten. In het publiek zitten de grootste operaliefhebbers, die vocaal zijn in hun eindoordeel. Juichers en boe-roepers proberen elkaar te overschreeuwen. Veel van wat hier slaagt, sijpelt later door naar operahuizen elders. Dit is Aix-en-Provence 2023:

De nieuwste opera

●●●●

Picture a day like this ‘Ben jij gelukkig? Mag ik een knoop van je mouw? Daarmee kan ik mijn gestorven kindje redden’


In deze nieuwe kameropera van componist George Benjamin, zoekt een vrouw een gelukkig iemand om haar gestorven kind te redden. De opera heeft een onontkoombaar pijnlijke boodschap. Lees de hele recensie.

De beste opera

●●●●●

Wozzeck Het ijskoude hoogtepunt


Van sommige voorstellingen kun je alleen maar zeggen dat álles perfect is. Christian Gerhaher zingt een Wozzeck die je bij de keel grijpt. Regisseur Simon McBurney heeft daar ijskoude beelden bij verzonnen. Het London Symphony Orchestra speelt onder Simon Rattle zinderend zacht en doodeng.
Lees de hele recensie.

De grootste verrassing

●●●●●

The Faggots and Their Friends Een krachtig woedende, en toch intiem knuffelbare queer-voorstelling


Vroeger was iederéén queer. Tot een klein groepje zichzelf het plezier van vrije liefde met alle geslachten ontzegde. Dat werden ‘de mannen’. Althans, zo ziet de wereld eruit in het queer-utopische sprookje ‘The Faggots and Their Friends’. De voorstelling is de grote verrassing van Aix-en-Provence.
Lees de hele recensie.

De controversieelste opera

●●●●

Così fan tutte Geen oubollige maskerade, maar een doelbewuste partnerruil


Het blijft fascinerend: mensen in het publiek die ‘BOEEE’ brullen tot hun hoofd er paars van aanloopt. Het is dan ook lastig om het verhaal van Mozarts opera ‘Così fan tutte’ naar de huidige moraal te vertalen. Alle vrouwen zijn onbetrouwdbaar in de liefde? Gaap. Maar regisseur Dmitri Tcherniakov doet een indrukwekkende poging. Zijn personages doen een bewuste partnerruil. Lees de hele recensie.

De grote tegenvaller

●●●●●

Die Dreigroschenoper Drie(!) keer ligt het Franse publiek in een deuk om een taart-in-gezicht-grap


Het festival opende dit jaar met een Franse versie van ‘Die Dreigroschenoper’. Die lijkt vooral bedoeld voor het Franse publiek. Aan wie geen Frans spreekt of Franse humor niet snapt, gaat veel voorbij. Lees de hele recensie.

De bijzonderste locatie

●●●●●

Ballets Russes Geen dans, maar experimentele films bij bekende balletmuziek van Stravinksy


Drie filmmakers probeerden bij beroemde balletmuziek van Stravinsky een woordeloze film te maken. Dat lukte de ene beter dan de andere. Maar de muziek van Stravinsky gespeeld door het Orchestre de Paris van Klaus Mäkelä klonk op een wel erg bijzondere locatie geweldig. Lees de hele recensie.