In één jaar 1.000 huizen versterkt in Groningen, tempo nog altijd veel te laag

Groninger gas Volgens Economische Zaken en Klimaat moeten nog zo’n 13.000 adressen versterkt worden tot 2028. Toch zegt het ministerie dat de versterkingsoperatie „op de goede weg” is.
Een gestutte boerderij in het Groningse gebied waar aardgas werd gewonnen.
Een gestutte boerderij in het Groningse gebied waar aardgas werd gewonnen. Foto Remko de Waal/ANP

In Groningen zijn tussen april 2022 en april 2023 duizend huizen versterkt tegen aardbevingsschade. Dat meldt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) dinsdag in zijn jaarlijkse voortgangsrapportage. In het jaar ervoor herstelde de uitvoeringsorganisatie Nationaal Coördinator Groningen (NCG) 650 huizen.

Lees ook: Hoe de krakkemikkige boerderij uit Hollands Hoop de omgeving verdeelt

Volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) moeten nog zo’n 13.000 adressen versterkt worden tot 2028. Dat is haalbaar, aldus de inspecteur-generaal van het SodM Theodor Kockelkoren, „maar dan moeten NCG, gemeentes én rijksoverheid alles op alles zetten om dit samen met de bewoners voor elkaar te krijgen.”

Om de doelstelling bijtijds te halen moet het tempo verdrievoudigen. Toch zegt het ministerie dat de NCG „op de goede weg” is. Tot 2027 worden de kosten voor de herstel- en versterkingsoperatie geraamd op 8,8 miljard euro.