In ‘Who is Erin Carter?’ blijkt de schooljuf een actieheld

Recensie Media

Serie In de Netflix-serie ‘Who is Erin Carter?’ probeert invaljuf Erin Carter haar gewelddadige verleden verborgen te houden, maar dat lukt natuurlijk niet. Ondanks wat tekortkomingen valt er op actiegebied genoeg te genieten.

Evin Ahmad als schooljuf Erin Carter in de Netflix-serie ‘Who is Erin Carter?’.
Evin Ahmad als schooljuf Erin Carter in de Netflix-serie ‘Who is Erin Carter?’. Foto Sam Taylor/ Netflix

Een Britse invaljuf in Barcelona komt met haar dochter in een supermarktoverval terecht en kan zich opvallend goed verweren. Waar heeft ze dat geleerd? Waar komt deze Erin Carter vandaan? Al snel wordt de juf ingehaald door haar geheime, gewelddadige geschiedenis, terwijl ze ook nog de criminele wereld van haar nieuwe vaderland wordt ingezogen.

Stoere moeder met geheim verleden – dat is het uitgangspunt van de misdaadserie Who is Erin Carter? op Netflix. Kwaliteitsdrama is het niet bepaald, en ook voor een genrestuk bevat het nogal wat gebreken. Maar er valt genoeg te genieten.

Juf Erin (Evin Ahmad) probeert haar dubbelleven als wakkergekuste actieheld verborgen te houden voor haar gezin en haar werk, maar dat lukt natuurlijk niet. Hierin zit potentieel een mooi drama. Haar huwelijk wankelt, haar vaste contract gaat niet door, en haar langzaam blind wordende dochter Harper heeft last van angsten – de overval heeft een luik geopend naar wat zij als klein kind heeft meegemaakt door het criminele verleden van haar moeder. De dochter kan haar moeder niet meer vertrouwen. Harper – sterke rol van de 13-jarige Indica Watson – is een van de redenen om toch te blijven kijken, alleen al omdat ze degene is die de bullshit benoemt, en die een pestkop twee tanden uit zijn mond slaat omdat hij haar treitert met haar slechte ogen.

Erin Carter (Evin Ahmad) en haar echtgenoot (Sean Teale) in de misdaadserie Who is Erin Carter?.
Foto Sam Taylor/ Netflix

Doorknokken

Helaas lijdt deze dramatische familielijn onder de gebrekkige dialogen, het wisselvallige spel en de vele clichés. De huwelijksproblemen zijn bijvoorbeeld oninteressant, mede door het slappe spel van de echtgenoot (Sean Teale). Verder wordt Erins verleden niet elegant geleidelijk onthuld, maar in de vierde aflevering botweg in één brok opgediend. Ook de vele ongeloofwaardigheden halen je uit het verhaal. Juf Erin houdt van de bloederigste vechtpartijen steeds slechts een paar schrammetjes over, die de volgende scène al weer zijn verdwenen. En zelfs met een pijnlijk buikschot kan ze nog een aflevering lang doorknokken. Als de serie lekker zou lopen, zou het niet deren – ze is niet realistisch bedoeld – maar nu stoort het.

Een andere reden om toch te blijven kijken, zijn de vele spectaculaire achtervolgingen en knokpartijen in de pittoreske straten en villa’s van Barcelona. Vooral als de strijders de pistolen even terzijde leggen voor een potje mixed martial arts met koekenpannen, lunchkoffertjes, caketesters en andere gebruiksvoorwerpen binnen handbereik. Wat helpt, is dat Erin zelf behoorlijk moet incasseren – de grote mannen werpen de frêle schooljuf graag tegen een muur – waardoor het toch spannend blijft, al wint ze altijd.

En soms lukt het de seriemaker om de twee levens van Erin Carter mooi te laten schuren. Zoals in het tienminutengesprek dat juf Erin moet voeren met een vader die toevallig ook de maffiabaas is die net haar vriend heeft vermoord. Na „Hoe gaat het met zijn wiskunde?” volgt al snel: „Wil je me niet onderbreken als ik je bedreig?”

https://www.youtube.com/watch?v=NjvI8ubreRY