In 2024 was 54 procent van alle stroom die in Nederland werd opgewekt afkomstig uit hernieuwbare bronnen. Dat schrijft het Nationaal Klimaat Platform (NKP) maandag.
Het is voor het eerst dat meer dan de helft van de stroom op jaarbasis hernieuwbaar is. In 2023 was precies 50 procent van alle opgewekte elektriciteit afkomstig uit groene bronnen. Van alle maanden spande april dit jaar de kroon: 68 procent van alle stroom werd die maand groen opgewekt.
Voor de cijfers baseert het NKP zich op data van het Nationaal Energie Dashboard (NED). Onder „groene” stroom verstaat het platform „energie afkomstig van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld”. Biomassa valt daar bijvoorbeeld ook onder, maar kernenergie weer niet. De splijtstof die voor kernenergie nodig is, is immers niet hernieuwbaar.
Zon en wind groeien hard
Vooral het aandeel wind- en zonne-energie groeide dit jaar hard. Eind 2023 leverden twee grote windparken op de Noordzee – Hollandse Kust Noord en Zuid – voor het eerst stroom aan het net. Ook werden er er dit jaar gestaag meer zonnepanelen op Nederlandse daken gelegd.
Het gevolg: in 2024 leverde Nederland 14 procent meer windenergie dan in 2023, en 15 procent meer zonnestroom. In totaal werd er dit jaar 11 procent meer groene stroom opgewekt dan vorig jaar.
De groei had zelfs nog iets hoger kunnen uitpakken, schrijft het NKP. Niet alleen leverden de windmolens en zonnepanelen meer stroom, ze werden ook steeds vaker uitgezet. Dat gebeurt wanneer er zo veel zon en wind is, dat het aanbod groter wordt dan de vraag. Voor producenten wordt het dan onrendabel om hun installaties te laten draaien. Soms kunnen ze bovendien hun stroom niet kwijt, omdat het net vol zit.
Ruim 3 terawattuur ging verloren
Het NKP schat dat in 2024 in totaal ruim 3 terawattuur aan elektriciteit verloren is gegaan doordat installaties werden uitgezet, driemaal zoveel als in 2023. Als Nederland meer opties had gehad om energie op te slaan, bijvoorbeeld in batterijen of waterstof, had het aandeel groene stroom in de energiemix zodoende nog 2,5 procentpunt hoger kunnen zijn, aldus het NKP.
Onderzoeksbureau Entrance, dat samenwerkt met het NKP, berekende dat een waterstofelektrolyser met die 3 terawattuur aan niet-gebruikte stroom 60 miljoen kilogram groene waterstof had kunnen produceren.
Daarmee had volgens het NKP bijna 250 miljoen kubieke meter aardgas vervangen kunnen worden. „Nederland heeft dus eigenlijk schone energie laten weglopen om later met fossiele energie aan de vraag te voldoen”, schrijft het platform.
Lees ook
De groei van duurzame-energiebronnen blijft versnellen, maar is het genoeg?