IMF: de groei van Amerikaanse staatsschuld is ‘zorgwekkend’

De aanhoudende toename van de Amerikaanse staatsschuld is „zorgwekkend”. Dit heeft het Internationaal Monetair Fonds dinsdag gezegd bij de presentatie van bijgestelde economische ramingen voor de komende jaren. Het is de tweede keer in korte tijd dat het IMF aan de bel trekt over de Amerikaanse overheidsfinanciën: in april, bij de presentatie van de voorjaarsramingen van het Fonds, klonk deze waarschuwing ook al.

De Amerikaanse economie draait sinds de pandemie op volle toeren, de werkloosheid is laag. Toch blijft de Amerikaanse overheid naar hartelust de economie stimuleren. De begrotingstekorten zijn zeer hoog: 8,8 procent van het bbp vorig jaar, 6,5 procent dit jaar, zo verwacht het IMF. Ter vergelijking: in de eurozone gaat het gemiddeld om 3,5, respectievelijk 2,9 procent. De Amerikaanse overheidsschuld is flink aangezweld en ligt nu op 123 procent van het bbp, tegen 89 procent in de eurozone gemiddeld.

IMF-hoofdeconoom Pierre-Olivier Gourinchas noemde het dinsdag tijdens een persconferentie „zorgwekkend” dat de staatsschuld in de VS maar blijft groeien, „met risico’s voor de binnenlandse economie en voor de wereldeconomie”. Onrust op de financiële markten over de houdbaarheid van de overheidsschuld van de grootste economie ter wereld zou vrijwel zeker overslaan naar elders, onder meer omdat de dollar de belangrijkste wereldwijde reservemunt is. In april had Gourinchas het in dit verband over „financiële stabiliteitsrisico’s voor de wereldeconomie”.

De boodschappen van het IMF lijken in de VS aan dovemansoren gericht. Democraten noch Republikeinen tonen veel interesse in begrotingsdiscipline. De begrotingswaakhond van het Amerikaanse congres, de Congressional Budget Office, heeft ook enkele malen gewaarschuwd voor de te grote overheidsuitgaven.

Een extra risico, zei Gourinchas, is dat de Amerikaanse staatsschuld toenemend wordt gefinancierd met kortlopende staatsobligaties, met een looptijd van één jaar of minder. Wanneer deze leningen aflopen, en wanneer de rente op de markten is gestegen, moeten de leningen worden geherfinancierd tegen hogere kosten. Gourinchas sprak van „grotere kwetsbaarheid” door deze kortetermijnfinanciering.

Enige stress

Niet alleen de VS, ook andere landen moeten begrotingsdiscipline betrachten, zo meent het IMF. Het „geleidelijk herstellen van buffers” – na grote uitgaven tijdens pandemie en energiecrisis – is een „essentiële prioriteit”, meent het Fonds.

Recent ontstond op de financiële markten enige stress over de overheidsfinanciën van een ander land dat op dit vlak weinig discipline heeft laten zien: Frankrijk. Tot dusver zijn er geen tekenen te zien van stress over de VS. Maar de stemming op de markten kan snel omslaan. In 2022 moest de Britse regering van toenmalig premier Liz Truss aftreden na acute marktonrust over ongedekte belastingverlagingen die zij had aangekondigd.

Mede dankzij de forse Amerikaanse overheidsuitgaven is de economie van de VS de laatste jaren onstuimig gegroeid, hoewel de vaart er nu wel wat uit raakt. Het Amerikaanse bbp groeit dit jaar met 2,6 procent, zo verwacht het IMF. Bij de vorige raming, in april, ging het Fonds nog uit van een iets hoger percentage: 2,7 procent. De groeiraming voor de eurozone valt juist wat hoger uit dan in april: 0,9 in plaats van 0,8 procent groei. In 2025, zo verwacht het IMF, trekken de groeicijfers van de VS en eurozone naar elkaar toe: 1,9 versus 1,5 procent.

De wereldeconomie als geheel groeit dit jaar met 3,2 procent en volgend jaar met 3,3 procent, aldus de jongste IMF-raming. De groeiraming voor China voor 2024 gaat omhoog van 4,6 naar 5 procent en voor 2025 van 4,1 naar 4,5 procent.