Illegale goudwinning bedreigt het leefgebied van de Yanomami

De belangrijkste oorzaak van de humanitaire crisis ligt bij de zogeheten garimpeiros, duizenden illegale goudzoekers die al jarenlang binnendringen in het leefgebied van de Yanomami. Ze ontbossen hele gebieden in de jungle en gebruiken voor de goudwinning kwik en andere chemicaliën die de rivieren, meren en vissen vergiftigen.

Het aantal goudzoekers nam onder ex-president Bolsonaro snel toe van vijfduizend voor zijn aantreden, tot 25.000. Volgens het Braziliaanse ministerie van gezondheidszorg stierven in 2023 ruim 300 Yanomami onder meer aan ziektes, waaronder kinderen. Met een grote actie van het leger liet Lula het gebied vervolgens ontruimen: de goudzoekers sloegen op de vlucht of werden gearresteerd.

De goudwinning daalde vervolgens met 85 procent en de operatie leek succesvol. Maar sinds kort keren de goudzoekers weer in het geheim terug naar het gebied en hervatten hun illegale mijnbouwactiviteiten. Volgens het Braziliaanse milieuagentschap IBAMA proberen de goudzoekers nu minder opvallend hun werk te doen om uit handen van justitie te blijven, door bijvoorbeeld ’s nachts te werken.

Op die manier hopen ze ook te kunnen voorkomen dat via satellietbeelden hun werkzaamheden ontdekt worden. Ze richten zich vooral op de oude mijnbouwgebieden, werken op een kleinschaligere manier en kappen bijna geen nieuw bos open. Bovendien bouwen ze hun kampen verscholen onder bomen zodat ze vanuit de lucht minder opvallen.