‘Ik word wakker gebeld, er is lichte paniek over de installatie’

Dinsdag 25 juniHoop als werkwoord

Het is 10.00 uur ’s ochtends en ik heb al zweet op het voorhoofd door mijn poging een logge houten sokkel te verplaatsen. Sinds een paar dagen bouw ik met een team de tentoonstelling Nature of Hope in het Nieuwe Instituut op, dit jaar de hoofdlocatie van de 11de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. Het vijfkoppige jonge curatorenteam vraagt of ik de ruimte inricht die gaat over ‘regeneratieve materialen’. Onze maatschappelijke opgave hebben allerhande ruimtelijke gevolgen. In twee weken installeren we tachtig architectonische werken die er overgaan. Ontwerppraktijken die de natuur en biodiversiteit versterken in plaats van onze planeet verder uitputten. Architectuur is helaas synoniem geworden aan woningnood, CO2-uitstoot en onderwerp van speculatie. Gelukkig is er ook veel om hoopvol over te zijn.

Wereldwijd zijn er steeds meer architecten, beleidsmakers en burgers die de huidige systemen, die de ecologische en sociale crisis veroorzaakten, niet langer accepteren. Zij tonen dat het anders kan, ontwerpen koolstofpositieve gebouwen, herstellen de ondergrond, verwerken inspiratie uit de natuur in hun ontwerp, veranderen wet- en regelgeving en werken samen met lokale gemeenschappen. Kortom, architecten die hoop als een werkwoord opvatten.

Woensdag 25 juni‘Architectuur is klimaat’

Met alle bouwers zijn we weer ‘op zaal’ als Jemery Till van het Engelse onderzoekscollectief MOULD binnen komt fietsen met een pakket met een enorm doek. De papieren rompslomp als gevolg van Brexit werd ze te veel, dus daarom dit kunsttransport op de fiets, en oogst zero footprint, en onze bewondering. Het doek met een geborduurd diagram verbeeldt vijf jaar onderzoek en is getiteld Architecture Is Climate. Het toont een woordenmatrix over de gevolgen van de klimaatcrisis en de rol van de architectuurdiscipline hierin, woorden als negeren en kolonialisme. Korte zinnen duiden op handelingsperspectieven: ‘Find the gaps in the system’. Het doek is te groot voor de ruimte. Snel op zoek naar een naaiatelier dat de zoom inneemt.


Lees ook

De toren van Extinction Rebellion en andere voorbeelden van ‘wereldverbeterende’ architectuur

Toren-installatie Beacon van Extinction Rebellion in het Nieuwe Instituut.

Donderdag 27 juniGrotere schelpen

Op deze dag heb ik mij verheugd. We installeren delicate werken in ‘the white cube’, de entree: een kaart van alle landen die rechten hebben toegekend aan de natuur en een organogram van het US-spoornetwerk uit 1855 dat meer weg heeft van een aantal pauwveren. In deze ruimte staat het ecologische denken centraal, in het bijzonder de relatie mens, cultuur, technologie en natuur en de rol van beeld en verbeelding wordt bevraagd. De witte handschoenen gaan aan voor een doorzichtig 3D geprint huisje voor een heremietkreeft van de Japanse kunstenaar Aki Inomata. Hermietkreeften moeten als ze groeien op zoek naar grotere schelpen omdat die niet meegroeien. Why Not Hand Over a ‘Shelter’ to Hermit Crabs? is een miniatuur van een traditioneel Oginoshima-huis met rieten dak en stelt de vraag of de mens met of voor dieren kan ontwerpen.

Foto’s: Hedayatullah Amid

Vrijdag 28 juni Positief subsidieadvies IABR

Ik word wakker gebeld, lichte paniek over de installatie voor de ‘Practice Place’, installatie is nog niet onderweg vanuit de werkplaats. Het is een ontmoetingsruimte waar we spreken over de toekomst van de architectuurpraktijk. Hier smeden we hoopvolle allianties met ontwerpers, bestuurders, theatermakers, activisten, bouwers en community builders rond natuur inclusief ontwerp of circulair bouwen. De inrichting in de vorm van een vier meter grote taart van (bouw)materiaal past niet in een auto. Al snel vinden we iemand voor het transport. Dan komt het nieuws dat de IABR door de adviescommissie van de Gemeente Rotterdam is gehonoreerd voor de cultuurplan periode 2025-2028. Een dubbele opluchting.

Zaterdag 29 juniVogelbescherming

Spannende dag! Vanmiddag is de al dagen uitverkochte opening die door de staatssecretaris en de wethouder cultuur wordt voltrokken. Ik krijg appjes van mensen die op de wachtlijst willen. Fotograaf en schrijver Charlie Koolhaas is net een modelijn gestart, ik ben verguld dat ik een van haar creaties aan mag. De curatoren geven een toelichting op de samenstelling, het publieksprogramma en ‘Botanical Monuments’. Met een ontroerende dans van IID Company sluiten we af. De bewegingen van de dansers brengen alles samen: mens, dier, technologie. Daarna feest!

Hedayatullah Amid

Zondag 30 juniHittestress in Tamala

Mijn dag begint in het Hefpark in Zuid, een van onze Botanical Monuments. Een oase aan de voet van de industriële spoorhefbrug waar Joris Ivens ooit een film over maakte. Ingrid heet ons welkom namens alle vrijwilligers van de tuin. Ontwerpers Latitude en Collectif Dallas ontwierpen in opdracht van de IABR een overkapping die beschutting geeft tegen de zon en regen opvangt voor irrigatie. Ingrid is verguld met deze ‘archipunctuur’ en met de Jeux de Boulesbaan. Snel terug over de Maas voor het openingssymposium, Building Ecologies, over inspirerende voorbeelden uit andere culturele contexten. Ik ben geraakt door de precisie-aanpak van architect en onderzoeker Baerbel Mueller, gevestigd in Oostenrijk en Ghana. In nauwe samenwerking met de gemeenschap van Tamala voorziet ze in beplanting van een oude landingsbaan om zo de hittestress tegen te gaan. Ik wil bij alle events van het publieksprogramma zijn en verheug mij nu al op een inhoudelijk symposium in het najaar over de toekomst van architectuuronderwijs.

Maandag 1 juliWasje draaien

Vandaag is een vrij rustige dag. Nagels lakken, wasje draaien, dankmails sturen, en mijn tweede gesprek met het kernteam van What Design Can Do, een platform en manifestatie voor ontwerptalent, waar ik de gespreksleider ben. Vrijdag is het weer zover in Muziekgebouw aan ’t IJ.