Ik heb meer nodig dan een glas glühwein

December is een fijne maand voor musici want er is veel aanvraag voor concerten waar na afloop een kerstborrel de band tussen muziek en mens versterkt. Toch wordt het enthousiasme van een musicus al gauw getemperd met de opmerking ‘maar er is geen geld voor’. Musici spelen graag, te graag, kun je denken want ze trappen regelmatig in de ‘geen-geld-valkuil’.

Musici vormen een van de grootste vrijwilligersgroepen in ons land en spelen gewillig om bijvoorbeeld geld voor gevluchte Oekraïners in te zamelen, of ze spelen in ziekenhuizen of dementiecentra – en dat doen ze met overgave!

Als schrijvend musicus word ik regelmatig benaderd door culturele podia om op te treden. Er wordt zorgvuldig voor alles gezorgd, hapjes, drankjes, bloemen, zelfs voor het publiek behalve voor de artiest.

Er-is-geen-geld-voor, hoor ik dan regelmatig, maar-je-doet-dat-toch-voor-je-naamsbekendheid? Tuurlijk, hartverwarmend dat ze me vragen, alleen, ik maak ook kosten, besteed tijd aan voorbereidingen en tijd is kostbaar – ook die van de musicus.

Recent vertelde een bevriende orkestmusicus me dat hij geblesseerd was geraakt en op zijn werk uitviel, omdat hij zich in bochten had gewrongen om al die gratis concertjes te spelen. Stel je voor, zei hij, zelfs de lunchconcerten in het Concertgebouw krijgen musici niet vergoed. Nu zit hij thuis, is zijn toekomst niet zeker, maakt hij zich zorgen over zijn gezin (ja, musici hebben ook kinderen), over zijn hypotheek (ja, musici moeten ook ergens slapen) en piekert over wat als de blessure niet overgaat…

Soms vraag ik me af waarom mensen het vanzelfsprekend vinden bij de kapper, de bakker of bij de schoenmaker af te rekenen en twijfelen als ze voor muziek moeten betalen

Het leven van een musicus is niet gratis. Wat zou het heerlijk zijn als musici in plaats van hypotheekaflossing een bosje bloemen naar de bank zouden kunnen sturen, de boodschappen bij Albert Heijn voor een applaus krijgen of een auto kopen voor een fles wijn!

‘Hartelijk applaus’

Dat beroepsmusicus niet als volwaardig beroep maar als een leuke hobby gezien wordt, valt me met enige regelmaat op: ik word bewonderd en vervolgens gevraagd wat ik voor de kost doe. Soms vraag ik me af waarom mensen het vanzelfsprekend vinden bij de kapper, de bakker of bij de schoenmaker af te rekenen en twijfelen als ze voor muziek moeten betalen.

Begin deze maand heb ik toegezegd om een Weihnachtsoratorium mee te spelen, ‘er is geen geld maar de musici krijgen altijd een hartelijk applaus’. Mijn decemberdagen raakten vol en naast mijn vaste baan in het orkest had ik steeds meer repetitieafspraken waarvoor ik onkosten moest maken om van A naar B te komen. Tussendoor werd ik gebeld om een ‘klein’ concertje van anderhalf uur in een dorpstheater te verzorgen, ‘helaas is er geen geld maar wel glühwein na afloop’ . Daarna belde een amateurorkest met een hartenkreet om dezelfde avond een zieke altvioolaanvoerder te vervangen – ook dat zonder vergoeding.

Maar zo ver kwam het allemaal niet want ook ik zit nu thuis met een flinke blessure. Meerdere keren per week bezoek ik de fysio, het aantal behandelingen in mijn verzekering heb ik helaas al overschreden. Maar het is kersttijd en de fysiotherapeut is heel aardig. Ik ga hem vragen of hij me wil behandelen voor een glaasje glühwein.

Ewa Maria Wagner is altvioliste en schrijfster