Iedereen wilde geld verdienen aan de massale vraag om mondkapjes

Overal in Europa heb je profiteurs die grote sommen geld verdienden aan de mondkapjesschaarste in coronatijd. Wat dacht je van de Spaanse Gouden Vrijgezel, de Italiaanse Hugo de Jonge die met vriendendeals strooide, of de dochter van een Duitse politicus? Al hun deals werden aan het licht gebracht door onderzoeksjournalisten die in de podcast Mondkapjesmiljonairs – de ontmaskering van de andere Sywerts in Europa aan het woord komen. In de eerste aflevering (die verschijnt op woensdag 17 april, niet alleen in de betaalde Podimo-app, maar op alle podcastplatforms) horen we journalist van The Guardian David Conn. Hij legt de manier bloot waarop de Britse overheid in het begin van de coronacrisis snel aan veel mondkapjes wilde komen.

Alles moest snel

Er was geen tijd voor lange aanbestedingsprocedures en men liet bedrijven die veel ervaring hadden in het leveren van mondkapjes links liggen. Prioriteit werd gegeven aan ondernemingen die een link met de overheid hadden. Eén zo’n onderneming, PPE Medpro, werd bij de overheid aanbevolen door barones en lingeriemagnaat Michelle Mone, die in 2015 door toenmalig premier David Cameron werd benoemd tot lid van het Hogerhuis. En wie is de eigenaar van PPE Medpro? Mone’s echtgenoot. Maar Mone stelde een officieel document op waarin ze bezwoer geen belangen in het bedrijf te hebben.

David Conn ontdekte dat er drie maanden later 29 miljoen Pond werd overgemaakt van PPE Medpro naar een bedrijf dat net opgericht was om de financiële belangen te behartigen van Michelle Mone. Ook toen het bewijs daarvan allang was geleverd, bleef ze glashard ontkennen.

Conn vertelt dit alles in vlekkeloos Nederlands met een licht accent, net als de Spaanse, Duitse en Italiaanse journalisten zullen doen in volgende afleveringen. Hun in het Nederlands vertaalde teksten worden voorgelezen door AI-software gebaseerd op hun eigen stemgeluid.