Iedereen wil lobbes Vincent dood maken, in onvoorspelbaar en grappig ‘Vincent doit mourir’

Vincents therapeut heeft het wellicht bij het rechte eind. Zijn theorie: soms wordt een hond na een beet van een andere hond bang voor honden. Die voelen dat, worden daar nerveus van en blijven de angstige hond daarom bijten. Wat niet verklaart hoe Vincent (Karim Leklou) van de ene dag op de andere de gebeten hond werd. Waar ligt dat aan? Een virus?

Wie zal het zeggen. Vincent doit mourir doet niet aan verklaringen, dat leidt maar af van zijn benarde situatie. Een kleurloze man moet in survival-modus als de hele mensheid zich geleidelijk tegen hem keert. Vincent is een dertiger met bolle ogen bij wie alles al een beetje hangt: wangen, mondhoeken, buikje. Een grafisch ontwerper op een architectenbureau, colbertje met T-shirt: creatief in het gareel dus. Niet dolgelukkig, zeker niet ontevreden, heel gewoontjes. Tot een stagiair Vincent plots in razernij zijn laptop in het gezicht ramt.

Typisch voor Vincent: hij zet diezelfde avond een foto van zijn gehavende gelaat op Tinder (‘Wat een dag!’), vermoedelijk in de hoop op een medelijden-date. Maar een moordlustige trend is gezet. Een collega steekt opeens met een pen op hem in, en zulke plotse aanslagen worden een akelig patroon. Dat zal dus wel aan Vincent liggen. Collega’s begluren hem steeds nerveuzer, zijn baas suggereert dat hij beter thuis kan werken, de politie ziet hem als querulant en zijn therapeut vermoedt dat hij naar aandacht hengelt.

Belagen buurkinderen Vincent in zijn eigen portiek dan is het hoogste tijd om onder te duiken op het platteland. Op weg naar zijn vaders vakantiehuisje leert een lotgenoot Vincent dat hij niet alleen is. Er bestaat zelfs een slachtoffernetwerk, Sentinel, met chatrooms en onderduikadressen en overlevingstips. Leef solitair. Leer je eigen wonden hechten, een ziekenhuis overleef je niet. Neem een hond: zij slaan aan bij dreigende agressie tegen het baasje.

Het belangrijkste: vermijdt oogcontact, dat triggert agressie – al komt niemand gek genoeg op het idee een zonnebril te dragen in deze curieuze zombiefilm. Want dat is Vincent doit mourir in feite: een individuele slowmotion-zombiecalyps, al broeit er iets op grote schaal. In Frankrijk was de film een onverwachte bioscoophit, mogelijk omdat het een post-Covid-snaar van isolement, paranoia, opgekropte agressie en naderend onheil achter de horizon raakt.

Na het even grappige als dreigende begin zijn we getuige van Vincents deprimerende leven in isolement – hij trekt steeds krachtiger agressie aan. Als hij de marginale, levendige serveerster Margaux (Vimala Pons) treft, nemen de zaken een amoureuze wending. Niet geheel plausibel, hoewel Vincent in talloze knullige gevechten tot een soort actieheld met eelt op zijn ziel lijkt getransformeerd. Maar hoe combineer je liefde met periodieke moordlust? Wellicht komen sm-parafernalia als blinddoeken en handboeien van pas?

Je kan die amoureuze subplot betreuren, en ook dat Vincent doit mourir in de finale bijna een gewone zombiefilm wordt, met sociale implosie, doorsnijden van familiebanden en een nieuwe toekomst. Daardoor blijft het veelbelovende Sentinel-idee – een ondergronds netwerk van gebeten honden – helaas onderontwikkeld. Je moet een film evenwel niet beoordelen om wat hij niet is, maar om wat hij is: in dit geval een onvoorspelbare, tijdige en grappige thriller vol frisse ideeën die vol zelfvertrouwen zijn eigen pad kiest.

https://www.youtube.com/watch?v=fMNNs6Nqdxk