Iedereen bekijkt iedereen in thriller ‘Stranger Eyes’: hoe ziet een leven zonder privacy eruit?

Surveillance en voyeurisme lenen zich goed voor thrillers. Klassiekers als Blow Out, The Conversation, Rear Window en The Truman Show toonden de gevaren, machtsrelaties, en verleiding van het gluren. Maar passen die films nog bij de huidige tijd? Surveillance werd vaak voorgesteld als iets particuliers, of de aangelegenheid van een niet te vertrouwen overheid.

Niet wat het tegenwoordig óók geworden is: alomtegenwoordig. Iets wat overheden, bedrijven, en burgers kunnen. En ook doen, of ze nu willen of niet.

Dat is het uitgangspunt van Stranger Eyes. Het Singapore van regisseur Yeo Siew Hua is een omniopticon: één grote surveillance-orgie, waarin iedereen elkaar en zichzelf constant vrijwillig en onvrijwillig begluurt. Met één cameratelefoon kan een gluurbuur duizenden levens tegelijk in de gaten houden.

En tóch verdwijnt ‘kleine Bo’ spoorloos. Op klaarlichte dag, te midden van kinderen, ouders, stalkers, bewakingscamera’s en honderden balkons van omringende torenflats. Hoe vinden ze haar terug? Nog meer surveillance. En dus delen vader Junyang en moeder Peiying flyers uit en kijken ze op politie-advies oude homevideo’s op zoek naar schimmige figuren op de achtergrond: autosurveillance.

Maar plotseling verschijnen er dvd’s bij de voordeur. Stalkerfilms, opgenomen door iemand uit de belendende portiekflat. We zien Junyang en Bo in de supermarkt, in de mall. Iemand volgt ze al maanden. Peiying, een internet-dj, blijkt zelfs met hem gesproken te hebben.

Stranger Eyes belandt vanaf dit moment in een spiraal van cross- en countersurveillance, de helft van de film volgen we de stalker. Maar de film wordt nooit een platte dystopie. De film onderzoekt met oprechte interesse hoe een leven zonder enige privacy is. Daarover heeft Stranger Eyes heel veel ideeën. Soms iets te veel. Zijpaadjes over helikoptermoeders en de giftige symbiose tussen influencer en stalker komen wat haastig voorbij.


Lees ook

In de actuele thriller ‘Stranger Eyes’ is iedereen spion, stalker en exhibitionist

Regisseur Yeo Siew Hua op het film festival in Venetië. Foto Marco Bertorello

Maar op de beste momenten ontstaan inzichten via de ontwikkeling van de personages. Junyang verandert namelijk, wanneer hij zich bewust wordt van alle ogen die op hem gericht zijn.

Voyeurisme wordt voorgesteld als een soort drug. Het is overal verkrijgbaar, niemand kan de verleiding echt weerstaan. In een scène kijkt de grootmoeder van Bo met een verrekijker naar haar eigen appartement. Langzaam glijdt haar blik af, langs de andere woningen. Ze blijft net te lang hangen bij een intieme scène: een meisje dat alleen danst in haar woonkamer. Zoals iedereen is grootmoeder slachtoffer én dader.

Het meest beklemmende inzicht ontstaat echter uit de beantwoording van de centrale vraag – hoe kon Bo verdwijnen? Iedereen ziet alleen zichzelf. De politie ziet een crimineel, een slachtoffer ziet een dader, de supermarktmedewerker ziet zijn eigen falen, trauma, of obsessie. Iedereen gebruikt iemand anders om zichzelf te vormen. Dat leer je aan het einde van de film wel. Dan blijkt dat ook jouw aannames over de personages al die tijd niet klopten.