Iedere dag staan er nog ‘voldoende’ mensen op het rooster, hoelang houdt Extinction Rebellion het vol?

Hoelang gaat dit nog door? Hoelang blijft de achterban van Extinction Rebellion (XR) de A12 in Den Haag nog blokkeren, en hoelang blijft de politie diezelfde rebellen nog aanhouden en weggeleiden, -tillen of -slepen?

Meer dan tienduizend mensen demonstreerden de afgelopen week op of rondom de weg, en ruim vierduizend van hen werden aangehouden.

De ambitie van XR is duidelijk: pas als de overheid stopt met het subsidiëren van de fossiele industrie, stoppen ze met dit protest. Tot die tijd willen ze elke dag om twaalf uur de weg blokkeren. Omdat de subsidies vast niet vandaag of morgen zullen stoppen, heeft de organisatie een uitvoerig schema gemaakt, zegt Lucas Winnips, woordvoerder voor XR. Voor deze hele maand staan iedere dag „voldoende” mensen op het rooster om de weg te blokkeren, zegt hij, zonder dat te willen specificeren.

De afgelopen week zat Winnips zelf al vijf keer op het asfalt. Vorige zaterdag duurde het lang voordat de politie de weg had ontruimd, úren, de rest van de week één à twee uur. Dit weekend is Winnips er ook weer. ‘Moeten jullie niet werken ofzo’, beten gefrustreerde voorbijgangers de demonstranten deze week meermaals toe. Winnips niet, die heeft een heel jaar onbetaald verlof van zijn baan als ambtenaar, zodat hij zich kan toeleggen op het doel van XR.

Hoelang houdt de politie dit werk nog vol? „Verloven worden ingetrokken, de werkdruk is immens hoog”, zei bondssecretaris bij de politiebond Nine Kooiman vrijdag in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland. Ze vraagt om een bemiddelaar vanuit de politiek, net als bij de boerenprotesten.

Dit weekend roept XR de achterban op tot wat zij noemen „extended non-cooperation”. Dat betekent dat ze niet gewillig opstaan en de arrestantenbus inlopen als de politie het vraagt, maar dat ze het ingewikkelder zullen maken. Dat kwam tot nu toe ook veel bij de demonstraties voor, maar wordt nu dus extra aangemoedigd. Het idee is dat rebellen hun armen in elkaar zullen haken, zich slap zullen houden als de politie hen wil meenemen. Winnips zegt dat het een manier is om „aan de politie duidelijk te maken dat ingrijpen zinloos is”. „De volgende dag komen we toch weer terug.”

 

 ZATERDAG 9 SEPTEMBER 2023

Op de eerste en drukste dag van de ‘marathondemonstratie’ van Extinction Rebellion waren naar schatting tienduizend demonstranten op en rond de A12. Er werden 2400 demonstranten aangehouden. Eén agent heeft zijn dienst moeten afbreken omdat hij door zijn rug is gegaan bij het tillen van actievoerders naar de arrestantenbus. 

09-09-2023

Foto Olivier Middendorp

09-09-2023.

Foto Olivier Middendorp

09-09-2023.

Foto Olivier Middendorp

 ZONDAG 10 SEPTEMBER 2023

Zondag zijn er vijfhonderd mensen aangehouden. ,,Ik ga niet over de doelen die men nastreeft, maar maak mij grote zorgen over de ontwrichtende acties die voor de komende werkdagen zijn aangekondigd’, zegt burgemeester Jan van Zanen in zijn verklaring achteraf. 

10-09-2023

Foto Robin Utrecht/ANP

10-09-2023

Foto Robin Utrecht/ANP

10-09-2023

Foto Robin Utrecht/ANP

 MAANDAG 11 SEPTEMBER 2023

Al om 13:00 uur wordt de demonstratie, die zoals elke dag rond 12:00 uur is begonnen, door de politie opgedoekt. Tweehonderd actievoerders zijn gearresteerd. 

Foto Nick den Engelsman

11-9-2023

Foto Jeroen Jumelet/ANP

11-09-2023

Foto Jeroen Jumelet/ANP

 DINSDAG 12 SEPTEMBER 2023

De politie gebruikt tijdens deze marathondemonstratie ook ,,rollende brancards’’ om demonstranten die niet meewerken aan hun aanhouding te verplaatsen. 

12-09

Foto Laurens Van Putten/ANP

Foto Dirk Hol/ANP

foto: Peter Hilz/ANP

 WOENSDAG 13 SEPTEMBER 2023

Er worden ruim driehonderd mensen aangehouden. Voor alle demonstranten die worden aangehouden op deze demonstratie, die door de gemeente verboden is, geldt dat zij geen straf of boete krijgen. Uit eerdere zaken is gebleken dat rechters geen straf opleggen. 

Foto Jeroen Jumelet/ANP

Foto John van der Tol/ANP

Foto Jeroen Jumelet/ANP

 DONDERDAG 14 SEPTEMBER 2023

Op donderdag zijn er 170 mensen aangehouden. 

14-09

Foto Nick den Engelsman

14-09

Foto Nick den Engelsman

14-09

Foto Nick den Engelsman

 VRIJDAG 15 SEPTEMBER 2023

De waterwerpers zijn terug. Zaterdag en zondag werden die ook ingezet, maar op de andere dagen niet. Er zijn vierhonderd mensen aangehouden. Onder de aangehouden personen waren net als in het weekend een aantal minderjarigen. Van hen aanwezigheid wordt een melding gemaakt bij Veilig Thuis, liet de politie eerder al weten. 

15-09

Foto Robin Utrecht/ANP

Foto Robin Utrecht/ANP

Foto Robin Utrecht/ANP