Icoon met Stalin-afbeelding leidt tot politieke spanningen in Georgië

Een icoon met een Russische heilige die Jozef Stalin (1878-1953) zegent heeft gezorgd voor politieke spanningen in Georgië, het geboorteland van de Sovjet-dictator die miljoenen mensen vermoordde. Dat heeft The Art Newspapermaandag gemeld. Rechtse fundamentalisten en de regerende politieke partij Georgische Droom botsen met pro-Europese activisten over de geschilderde voorstelling.

De icoon hangt in de kathedraal van de Heilige Drie-eenheid (Sameba) in de Georgische hoofdstad Tbilisi. De schildering kreeg aandacht nadat een dissidente priester er in een Facebook-post op wees. Dat deed de priester op 6 januari, kerstavond voor orthodoxe christenen in Georgië en Rusland. Kort na het bericht zat het icoon onder de blauwe verf.

De activiste Nata Peradze liet weten verantwoordelijk te zijn voor de verfbom. Op sociale media pleit Peradze al een tijd voor het verwijderen van de icoon uit de kathedraal. Afgelopen woensdag omsingelden radicaal-rechtse demonstranten het huis van Peradze. Dat gebeurde onder meer door priesters van de extreem-rechtse Alt Info-beweging, bekend vanwege het aanvallen van gay-prideparades.

Stalin werd in 1879 geboren als Iosif Dzjoegasjvili in Gori, Georgië. Hij studeerde aan een orthodox seminarie in Tbilisi, waar hij zijn weg naar de macht begon. De Russisch-orthodoxe heilige met wie hij op het icoon staat afgebeeld heet Matrona van Moskou. Deze in 1952 overleden vrouw zou zonder ogen zijn geboren. Haar relikwieën worden sinds de jaren negentig massaal vereerd.

De Georgisch-Orthodoxe Kerk heeft volgens The Art Newspaper diverse tegenstrijdige verklaringen over de icoon afgegeven. De blauwe verf is inmiddels verwijderd en de icoon heeft een prominentere plek in de kathedraal gekregen.